Menu
Ajax-getint Oranje beleeft droomavond

Ajax-getint Oranje beleeft droomavond

Met een technische staf die geheel uit oud-Ajacieden bestaat en vier huidige Amsterdamse voetballers in de basis heeft Oranje Tsjechië verslagen. ,,Eindelijk", verzuchtte Ajacied Nigel de Jong. ,,Het mocht wel wel weer eens." Met een 2-0 zege kende de officieel debuterende bondscoach Marco van Basten met zijn staf en met zijn spelers een uitstekende start van de kwalificatiereeks die moet leiden tot het WK 2006 in Duitsland.

Er stonden de hele wedstrijd door continu vier Ajacieden in het veld. In de tweede helft waren dat er zelfs even vijf. Toen kwam Zdenek Grygera in de ploeg bij Tsjechië, maar lang duurde het niet dat Ajax met vijf man vertegenwoordigd was op het veld. Zes minuten na de entree van de Tsjechische rechtsback maakte Rafael van der Vaart namelijk de gang naar de bank. Dat was bij een 1-0 stand. De Ajacied was zelf in de zeventiende minuut al een keer dicht bij het doel geweest, maar nog zonder succes. In de 33ste minuut gaf hij echter goed voor op Pierre van Hooijdonk die Oranje op voorsprong zette. Van der Vaart: ,,Ik kreeg de bal van Van Bommel, kaatste met Kuijt en ging gelijk weg. De bal kwam goed terug en ik ging alleen op de keeper af. Ik verwachtte dat hij zijn doel uit zou komen, zodat ik kon inschieten, maar hij bleef staan. Ik zag toen Van Hooijdonk uit een ooghoek en passte op hem. De bal was hard genoeg, anders had de inkomende verdediger hem gehad. Maar nu ging het net goed."

Met hemzelf ging het ook prima, vertelde de aanvoerder van Ajax na afloop. ,,Het ging in de eerste helft goed; ik was een aantal keer gevaarlijk. In de tweede helft voelde ik wel een beetje dat ik het ritme nog mis. Zij gingen ook iets anders spelen. Na een uurtje zat ik er wel doorheen. Maar zondag kan ik weer de hele wedstrijd spelen", liet Van der Vaart, die twee Ajax-duels geblesseerd aan de kant heeft gezeten, weten.

Tsjechië was overigens niet ongevaarlijk geweest. Met name Milan Baros was beweeglijk. Scoren lukte hem echter niet en daarmee bereikte Nigel de Jong zijn doelstelling. De Ajacied was voor de gelegenheid aan Baros gekoppeld, waardoor hij veelal als linksback opereerde. ,,De laatste keer dat ik linksback speelde was tegen AT5 United", herinnerde De Jong zich nog. ,,Ik kreeg vandaag te horen dat ik daar zou spelen. Hoewel je niet echt van linksback kon spreken. We waren met drie verdedigers."

Tot die speelstijl was Van Basten deze week gekomen. ,,Het was een interessante week", gaf de bondscoach aan. ,,We hebben goed gewerkt. Er is veel gesproken. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat we moesten kiezen voor drie verdedigers. Dat was niet zonder risico, maar omdat er taakbewust werd gespeeld, pakte dat goed uit."

De Jong: ,,Ik moest Baros uitschakelen, Heitinga en Ooijer waren voor Koller. Ik heb een tevreden gevoel aan de wedstrijd over gehouden. Wel keek ik met samengeknepen billen toe wat de scheidsrechter zou doen toen Baros neerging. Hij ging voor de penalty, maar de scheidsrechter gaf hem niet. Dat was een momentje van zwakte van mij. Dat had niet mogen gebeuren. Ik schrijf dat toe aan de jeugdige onervarenheid."

De bondscoach zelf had een ander huiverig moment beleefd: ,,Een paar keer waren we heel kwetsbaar achterin. We hadden niet verwacht dat ze zo snel druk naar voren zouden zetten. Maar uiteindelijk vond ik dat we de zaak toch onder controle kregen. Ik was nog wel even bang dat Heitinga een penalty tegen zou krijgen, in die actie tegen Baros, maar ook dat liep goed af."

De Ajacieden vonden de Tsjechen, ondanks het gemis van onder andere Nedved, Smicer, Poborsky en Galásek, een goede ploeg. ,,Ze zijn altijd goed", sprak Van der Vaart. ,,Ze blijven stug", vond De Jong. ,,Ze gingen vol voor de winst. Wij moesten dat stukje geluk hebben en dat hadden wij omdat we ons voor honderd procent inzetten. Dan krijg je dat geluk ook."

Het geluk bleef aan Oranje vastkleven, want hoewel de ploeg in de tweede helft nauwelijks onder de Tsjechische druk uitkwam en vooral dankzij Van der Sar nog op voorsprong stond, scoorde Van Hooijdonk zes minuten voor tijd, na een prima voorzet van Kuijt, de beslissende 2-0. ,,Ik vind de winst niet gestolen", redeneerde Van der Vaart. ,,Maar echt fanastisch speelden we niet. Dit is wel een uitslag waar je van droomt."

Ook Van Basten was uiteraard blij met de winst: ,,We hebben gewonnen van onze concurrent. Daarover kan ik niet anders dan tevreden zijn. Maar we zijn er nog niet. Er zijn wel veel dingen duidelijk geworden in de drie wedstrijden die we nu gespeeld hebben. Het zal nog wel even duren voor we dwingend en attractief kunnen spelen, maar dat komt ook doordat we een jonge groep hebben. We zijn goed onderweg om steeds beter te worden."

Uiteraard was Wesley Sneijder ook in zijn sas. ,,Dit is een prima uitslag om de kwalificatiereeks mee te beginnen. We hebben veel plezier gehad deze week en dat plezier nemen we morgen weer mee naar onze club!"

Nederland - Tsjechië 2-0 (1-0). 33. Van Hooijdonk 1-0, 84. Van Hooijdonk 2-0. Scheidsrechter: Merk (Dui). Toeschouwers: 52.000.
Gele kaart: Van Hooijdonk (Nederland), Baros, Heinz (Tsjechië).
Nederland: Van der Sar; De Jong, Ooijer en Heitinga; Van Bommel, Sneijder, Van der Vaart (64. Boulahrouz) en Davids; Kuijt, Van Hooijdonk (86. Van Bronckhorst) en Castelen (74. Makaay).
Tsjechië: Cech; Jiranek (59. Grygera), Bolf, Ujfalusi en Jankulovski; Heinz, Hübschman (62. Vachousek), Rosicky en Tyce (76. Lokvenc); Koller en Baros.