Menu
Ajax-historie in een oranje shirt

Ajax-historie in een oranje shirt

Maar liefst acht oudgedienden van Ajax hulden zich zaterdag in het oranje. Met de oud-internationals speelden ze de nieuwjaarswedstrijd tegen het Haarlemse Koninklijke HFC, een heuglijke traditie voor jong en oud. Ook Frank de Boer was daags voor vertrek naar het trainingskamp in Brazilië van de partij.

Of het toeval is dat Ajax hofleverancier is van de oud-internationals? Vraag het clublegende Sjaak Swart en het antwoord is duidelijk: nee. Vervolgens, met een brede grijns op zijn gezicht: ,,Kijk maar in de geschiedenis. Altijd en overal zie je Ajacieden. In welk Nederlands elftal ook.’’

Swart, net als elk jaar coach van de voormalige internationals, heeft deze middag veertien ex-internationals tot zijn beschikking. Acht daarvan speelden gezamenlijk meer dan duizend wedstrijden voor Ajax: Aron Winter, John Bosman, Michel Kreek, Bryan Roy, Frank de Boer, de gebroeders Rob en Richard Witschge en André Ooijer, die zijn debuut maakte als ex-international. Ronald de Boer is ook aanwezig, maar een knieblessure houdt hem aan de kant.

Bij het aantal Ajacieden steekt de hoeveelheid Feyenoorders ietwat schril af. Met Regi Blinker, Pierre van Hooijdonk en Michael Mols zijn het er drie, al kan Rob Witschge zich ook onder hen scharen. Hij is een ras-Amsterdammer, maar speelde meer dan 150 wedstrijden voor Feyenoord. Feyenoord-coryfee Ben Wijnstekers, de andere coach van de internationals, is het niet eens met Swart. ,,Als Feyenoord niet had hoeven oefenen tegen AGOVV, waren Roy Makaay en Giovanni van Bronckhorst ook van de partij geweest.’’ Vervolgens poogt Wijnstekers nog enkele ontbrekende Feyenoorders op te noemen, maar tevergeefs. ,,In het huidige Oranje spelen er in ieder geval meer van ons’’, haast hij zich er lachend aan toe te voegen.

Frank de Boer was veruit de populairste oud-international in Haarlem. Frank de Boer was veruit de populairste oud-international in Haarlem.

Al tachtig jaar lang wordt de nieuwjaarswedstrijd tussen het eerste elftal van Koninklijke HFC en de ex-internationals gespeeld. Locatie is het sfeervolle complex van de Haarlemse amateurclub, waar zich elk jaar opnieuw een waar voetbalfeest ontspant. Met als hoofdingrediënten bier, worst en voetbalsterren van weleer. Opvallend is dat niet alleen de oudere generatie de vedetten bewondert, maar ook hun nageslacht. Geen jongetje dat John Bosman heeft zien voetballen, en toch drommen ze samen voor zijn handtekening. De voormalige topschutter van Ajax, met zijn 47 levensjaren de oudste van het stel internationals, zet met genoegen zijn krabbel.

Bosman zegt graag mee te doen aan de nieuwjaarswedstrijd. Net als Frank de Boer. Als hoofdtrainer van Ajax geniet De Boer enorme bekendheid onder de jeugd, en dat is te merken ook. Na de wedstrijd doet hij er bijna een halfuur over om zich een weg te banen door de massa van zenuwachtige jongetjes. Geen van hen stelt hij teleur. ,,Ik vind het hartstikke leuk om zulke wedstrijden te spelen’’, zegt hij. ,,Hoe lang ik dit blijf doen? Zolang het lichaam het nog aankan.’’

Voor Rob Witschge is het niet anders. De flegmatieke linkspoot van het Ajax onder trainer Johan Cruijff, weet niet beter dan dat hij in de eerste week van januari zijn opwachting maakt aan de Spanjaardslaan in Haarlem. Maar waarom? Vanwege de charme die de nieuwjaarswedstrijd met zich meebrengt, zegt hij. Oftewel het gevoel van oude jongens krentenbrood, zoals dat heet. ,,Ik heb met alle jongens gevoetbald. Als we elkaar dan weer zien, is het altijd gezellig. De hele dag zijn we aan het ouwehoeren. Bij de lunch vooraf, in het Hilton en na afloop, als we uit eten gaan in Amsterdam. Maar het mooie is dat we elkaar op het veld ook nog weten te vinden. We zijn nog steeds op elkaar ingespeeld.’’

Dat laatste is meestal voldoende om van Koninklijke HFC te winnen. Sommige internationals mogen dan tegenwoordig wat zwaarder zijn, wanneer de bal eenmaal rondgaat zijn ze meestal niet te bedwingen door een tegenstander. Maar dit jaar niet. HFC wint met 4-3 en toont tijdens het duel waarom het bovenaan staat in de hoofdklasse.

De internationals kwamen er met één doelpunt verschil nog genadig van af. Witschge: ,,We hebben soms moeite om het bij te benen. Vroeger niet, toen ze nog derde klasse speelden. Ze hadden vaker kunnen scoren inderdaad. Maar dat past niet bij de omstandigheden. Een nieuwjaarswedstrijd hoort geen 6-0 of 0-6 te worden. Zo was het goed.’’

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Pro Shots

Daags voor de trip naar Brazilië was Frank de Boer bij de nieuwjaarswedstrijd aanwezig. Daags voor de trip naar Brazilië was Frank de Boer bij de nieuwjaarswedstrijd aanwezig.
Ronald de Boer bleef wegens knieklachten op de bank zitten. Ronald de Boer bleef wegens knieklachten op de bank zitten.
John Bosman (assistent-coach Jong Ajax) was met zijn 47 jaar de oudste onder de oud-internationals. John Bosman (assistent-coach Jong Ajax) was met zijn 47 jaar de oudste onder de oud-internationals.