Menu
Ajax-jeugd maakt stappen

Ajax-jeugd maakt stappen

In het seizoen 2010-2011 zijn de beslissingen gevallen. Tijd voor een gesprek met Jan Olde Riekerink, want met onder andere diverse doorgestroomde A-junioren en twee kampioenschappen van de hoogste jeugdelftallen zijn er in een onrustig jaar mooie cijfers te overleggen.

,,Dat de A1 en A2 kampioen zijn geworden, zegt dat er veel individuele kwaliteit rondloopt in de hoogste jeugdteams van Ajax”, stelt Jan Olde Riekerink. ,,Je ziet dat voor Oranje Onder 19 acht tot negen Ajacieden zijn geselecteerd en voor Jong Oranje zelfs tien. Maar niet alleen de spelers in de nationale teams zijn goed, ook in de breedte zit het goed. Dat de teams kampioen zijn geworden is mooi, maar dat is niet onze belangrijkste doelstelling. Belangrijker is dat de laatste twee jaar drie A-junioren zijn doorgebroken: Christian Eriksen, Lorenzo Ebecilio en Nicolai Boilesen. Bovendien hebben ook Roly Bonevacia, Dico Koppers, Florian Jozefzoon, Jody Lukoki en Geoffrey Castillion aan het eerste geroken en zit Aras Özbiliz er bij. Dat zijn voor ons de graadmeters.”

Het bestaansrecht van Ajax A2 werd onlangs wederom bewezen toen Yener Arica zijn handtekening onder een contract zette. ,,Voor ons is hij het voorbeeld dat er nog veel groei mogelijk is in dat laatste jaar”, aldus Olde Riekerink. ,,Hij laat zien dat het wel mogelijk is om ook vanuit dat elftal een contract te verdienen.”

Onder andere vanwege de aanstelling van Frank de Boer, tot halverwege het seizoen trainer van Ajax A1, waren er grote verschuivingen in de trainersstaf van de jeugdteams. Ten koste van de ontwikkeling van de spelers ging dat niet. ,,Het is een compliment aan de trainers dat dat vrij rimpelloos is verlopen. Voor de jongens was het een goed leermoment. Ik heb tegen ze gezegd dat ze in hun verdere carrière ook wel eens te maken zullen krijgen met gebeurtenissen zoals dit seizoen.”

Jan Olde Riekerink spreekt Ajax D2 toe na het kampioenschap. Jan Olde Riekerink spreekt Ajax D2 toe na het kampioenschap.

Olde Riekerink: ,,Jong Ajax kende bijvoorbeeld ook een seizoen met vele pieken en dalen. Maar ook vanuit dat elftal zijn er jongens bij het eerste gehaald. Bij de hoogste jeugdgroepen kunnen we laten zien dat er diverse manieren zijn om het betaald voetbal te halen. Zoals Jan-Arie van der Heijden, die terugkomt na een verhuurperiode bij Willem II. Of rechtstreeks vanuit de A1 of vanuit Jong Ajax.”

Eind mei wil Olde Riekerink zijn trainersstaf voor volgend seizoen rond hebben. In de media sprak Ronald de Boer, de tweelingbroer van hoofdtrainer Frank, uit dat hij graag bij Ajax werkzaam wil zijn omdat hij ook de opleiding Coach Betaald Voetbal gaat volgen. ,,Ik wil Ronald graag toevoegen”, aldus Olde Riekerink die aan het begin van de week een – naar eigen zeggen – goed gesprek had met de voormalig voetballer van onder meer Ajax, FC Twente en het Nederlands elftal. ,,Hij heeft originele ideeën.”

Tegen de tijd dat de invulling bekend is, wordt ook de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding uitgereikt. Ajax is genomineerd. ,,Dat is een heel mooie erkenning, maar het legt nu niet meer gewicht in de schaal dan anders. Wij hebben veel stappen gemaakt binnen de opleiding. Zoals het adidas MiCoach Centre, de cursussen die we de trainers laten volgen, de uitbreiding van de individuele trainingen en de investeringen buiten het voetbal, zoals bijvoorbeeld veldverwarming, extra velden. Ook hebben we dit seizoen de trainingsschema’s aangepast, zodat er langer maar minder wordt getraind. Dat brengt rust en zal zijn vruchten afwerpen.”

Aanstaande zondag zullen de kampioenen van de jeugd een ereronde lopen langs de rood-wit gekleurde tribunes van de Amsterdam ArenA. Jongens van wie we er in toekomst hopelijk een groot aantal terug zullen zien in Ajax 1.

Tekst en foto´s: Ajax.nl