Menu
Ajax-jeugd sluit af met Schalenavond

Ajax-jeugd sluit af met Schalenavond

Het is een mooie traditie, die dit jaar in een nieuw jasje was gestoken. Met de Schalenavond (voorheen Vanenavond) sluiten ook de Ajax-talenten uit de jeugdopleiding het voetbaljaar feestelijk af. Hoogtepunt was dinsdag de verkiezing van Damon Mirani tot Talent van het Jaar.

Maar er viel meer te beleven op sportcomplex de Toekomst. Zo zong Joop Leeuwendaal het clublied en spraken onder meer Theo van Duivenbode (bestuursraad) en Wim Jonk (technisch hart) de jeugdspelers en hun meegekomen ouders toe. Natuurlijk ontbraken ook de jeugdtrainers en overige (team)begeleiders en stafleden niet. De Vanenavond werd normaal altijd in de kantine van de Toekomst georganiseerd. Dit jaar was veld 1 de plek waarop alle Ajacieden van de Toekomst samenkwamen voor de Schalenavond.

,,Onze visie en missie is dat wij de beste opleiding ter wereld willen zijn’’, vertelde technisch hart-lid Jonk. ,,Ook de ouders zijn daarin een belangrijk onderdeel. Gezamenlijk willen we er een succes van maken. Hopelijk kunnen we er tientallen jaren van succes van maken. Dat is onze club gegund.’’ Terwijl Jonk armgebaren maakte richting de Amsterdam ArenA: ,,Als iedere spelers daarmee stapjes kan maken in zijn ontwikkeling, willen we heel veel spelers afleveren in die mooie tempel verderop.’’

De Ajacieden van de B1 (foto) en F1 ontvingen een herinneringsschaal. De Ajacieden van de B1 (foto) en F1 ontvingen een herinneringsschaal.

De kampioenen van de F1 en B1 ontvingen dinsdag een herinneringsschaal. De aanvoerders van de overige Ajax-elftallen namen een herinneringsvaan in ontvangst. Mirani ontving de Sjaak Swart Trofee voor zijn uitverkiezing als Talent van het Jaar van de Toekomst. De 17-jarige centrale verdediger uit de B1 werd door Van Duivenbode en Jonk (en op voorspraak van alle jeudtrainers) gehuldigd als hét grootste Ajax-talent van het voorbije seizoen. Opvallend genoeg fleurde Mirani zijn debuutseizoen in de opleiding direct op met de landstitel én de nationale beker.

Tijdens de Schalenavond namen enkele jeugdspelers ook afscheid van de club. De voetballers werden in de bestuurskamer bedankt voor alle bewezen diensten in het Ajax-shirt. Ook de Ajax Academy Club – de club van (oud-)jeugdspelers van Ajax - is sinds dinsdag weer tien nieuwe leden rijker. De nieuwste leden zijn: Nelinho Cleonise, Abdelmalek El Hasnaoui, Danzell Gravenberch, Bas Kuipers (allen 11 jaar in de jeugdopleiding gezeten), Gavier Koningsbloem, Arnoud de Moor (beiden 10 jaar in de jeugdopleiding), Boban Lazic, Peter Leeuwenburgh (9), Nick Lim (7) en Emran Barakzai (6).

Het overwegend feestelijke programma werd afgesloten met diverse voetbalspelletjes voor de Ajax-talenten. Leeuwendaal (ook teammanager Ajax F1) trakteerde zijn publiek ondertussen op een Amsterdamse medley. De ouders en trainers gaven zich toen al over aan de Amsterdamse deunen, de (barbecue)hapjes en drankjes. Zo werd het seizoen 2012 – 2013 sfeerrijk afgesloten; met een avond waaruit een warm clubgevoel sprak.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Ajax B1-speler Damon Mirani Talent van het Jaar van de Toekomst

Ook de kampioenen van de F1 werden gehuldigd op de Toekomst. Ook de kampioenen van de F1 werden gehuldigd op de Toekomst.
De Schalenavond is voor de Ajax-jeugd de traditionele afsluiter van het seizoen. De Schalenavond is voor de Ajax-jeugd de traditionele afsluiter van het seizoen.
Kunstgrasveld 1 van de Toekomst was het decor van de Schalenavond 2013. Kunstgrasveld 1 van de Toekomst was het decor van de Schalenavond 2013.
De aanvoerders van de elftallen die (net) geen kampioen zijn geworden ontvingen een vaan. De aanvoerders van de elftallen die (net) geen kampioen zijn geworden ontvingen een vaan.
De huldiging van Damon Mirani was een hoogtepunt van de Schalenavond. De huldiging van Damon Mirani was een hoogtepunt van de Schalenavond.
Tijdens de barbecue vermaakten ook de voetbalouders zich opperbest. Tijdens de barbecue vermaakten ook de voetbalouders zich opperbest.
De Ajax-talenten legden zich toe op diverse voetbalspelletjes... De Ajax-talenten legden zich toe op diverse voetbalspelletjes...
... Maar genoten ook van de hapjes en drankjes. ... Maar genoten ook van de hapjes en drankjes.
Meedeinen op de Amsterdamse medley van Ajacied Joop Leeuwendaal. Meedeinen op de Amsterdamse medley van Ajacied Joop Leeuwendaal.
Ook op de laatste dag van het seizoen bleef de bal verleiderlijk lonken. Ook op de laatste dag van het seizoen bleef de bal verleiderlijk lonken.
De jeugdopleiding nam afscheid van Ajacieden uit verschillende selecties. De jeugdopleiding nam afscheid van Ajacieden uit verschillende selecties.
Michel Kreek werd succes gewenst in zijn nieuwe rol als hoofd jeugdopleiding van Almere City FC. Michel Kreek werd succes gewenst in zijn nieuwe rol als hoofd jeugdopleiding van Almere City FC.
Rapper Gio verzorgde een spetterend optreden. Rapper Gio verzorgde een spetterend optreden.
De fysio's van de Toekomst streden om de titel Ajax-fysio van het Jaar. De fysio's van de Toekomst streden om de titel Ajax-fysio van het Jaar.
Jonk: 'Onze visie en missie is dat wij de beste opleiding ter wereld willen zijn.’ Jonk: 'Onze visie en missie is dat wij de beste opleiding ter wereld willen zijn.’