Menu

Ajax-jonkies gelijkwaardig aan Oranje

De Ajax-jonkies die woensdag mochten oefenen tegen het crème de la crème van Europa, ook wel Nederlands Elftal genoemd, groeiden boven zichzelf uit in het uur voetbal. Met een doelpunt van Cedric van der Gun en de plotselinge gelijkmaker van Giovanni van Bronckhorst eindigde het duel in 1-1. ,,Lekker hoor om niet met een nederlaag het seizoen af te sluiten", grijnsde Jussi Kujala van oor tot oor.

Geen spoor van nervositeit bij Ajax, dat met een fantasie-opstelling op het veld kwam tegen Oranje. Timmer verdedigde het doel, Kujala stond rechtsback, A-junior Jerold Promes centraal achterin en Valencia op linksback. Obodai, Witschge, Maxwell en Pienaar moesten voor de verbinding tussen achterste en voorste linie zorgen en Van der Meyde, Boukhari en Van der Gun vormden de voorhoede. ,,Toch was ik best zenuwachtig”, erkende Jerold Promes na afloop. Niet vreemd natuurlijk. Zijn tegenstanders heetten wel Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert. De laatste was gevierd bij Ajax in de tijd dat Promes nog een mannetje van een jaar of tien was. Maar Promes zette zijn spanning goed om en speelde met flair.

Zoals heel Ajax met flair speelde. Of zou dat zo geleken hebben omdat Oranje er weinig van bakte? Uiteraard wilde het Nederlands elftal in de klamme hitte niet tot het uiterste gaan, want zaterdag wacht immers Wit-Rusland. Maar iets beter hun best hadden ze wel mogen doen. Want dat Maxwell Clarence Seedorf achterin wegzette op een manier die we eigenlijk alleen van Richard Witschge kennen, kon natuurlijk helemaal niet. Maar Maxwell was niet de enige Ajacied die tot zulke trucjes in staat bleek tegen het sterrenensemble dat Oranje heet. Ook Pienaar verschalkte Van Bommel op een prachtige manier en José Valencia was verdedigend eveneens prima in de weer.

Zelfs Boukhari liet in de beginfase met zijn overbekende ‘straatvoetbalacties’ zien dat hij er zin in had. Hij werd echter in de mangel genomen door Stam en Van Bommel en dat was zelfs voor de Rotterdammer te veel. De vrije trap van Pienaar was laag en met effect maar Edwin van der Sar kwam niet in de problemen.

Na een kwartier had Oranje de leiding moeten nemen. Maar Timmer keerde het schot van Van Nistelrooy waarna Zenden de niet te missen rebound hoog over schoot. Kort daarna kreeg Andy van der Meyde de kans op de openingstreffer, maar hij mikte te hoog. Vervolgens liet de rechtsbuiten, die vanwege de aanstaande geboorte van zijn dochtertje afzegde voor de interland, prachtige voorzetten van zijn voet komen. De eerste werd door Boukhari goed ingekopt, maar Van der Sar wist met een onwaarschijnlijke redding een achterstand te voorkomen.

Na rust kwam Stefano Seedorf voor het eerst sinds lange tijd weer in actie. Hij miste echter de gelegenheid om tegen zijn neef te spelen, want Clarence was door Advocaat aan de kant gelaten voor het tweede gedeelte van de wedstrijd.

De tweede helft was acht minuten oud toen Van der Gun wel raad wist met het prima steekballetje van Van der Meyde en hij klopte Van der Sar. ,,Ik ben erg blij met dat doelpunt”, sprak de gelegenheids-linksbuiten, die zo een goede sollicitatiebrief schreef. Jammer genoeg bleef de voorsprong voor Ajax nauwelijks een minuut op het bord. Een plotseling schot van Giovanni van Bronckhorst belandde zomaar achter doelman Zwinkels, die Timmer in het tweede halfuur had vervangen.

Met de 1-1 kon iedereen leven. De jongens van Ajax waarschijnlijk wel wat meer dan die van het Nederlands Elftal, al maakten zij niet echt de indruk dat het hen veel kon schelen. Kujala was in de wolken. ,,Dit was leuk, super, ongelooflijk!”, zocht hij naar woorden om zijn gevoel te omschrijven. ,, Nederland heeft de beste spitsen ter wereld. Wij speelden een goede wedstrijd, al mag je dit niet al te serieus nemen. Maar het is wel lekker zo voor de zomer, want je wilt de laatste wedstrijd niet verliezen.”

Vorig jaar oefende Oranje ook al tegen Ajax. Toen speelde Andy van der Meyde met Oranje tegen Ajax en nu was het weer omgekeerd. ,,Het was een beetje dollen”, vond de Ajacied. ,,Zo serieus was het niet en ik heb niet het idee dat ik mij nog hoef te bewijzen. De bondscoach weet hoe de situatie is. Ik had wel een paar leuke acties. Ach, het was een aardig trainingswedstrijdje en zo kon ik die gasten nog succes wensen voor de wedstrijd van zaterdag." Na de wedstrijd babbelde Van der Meyde nog wat na met Kluivert. Onderwerp van gesprek? Het vaderschap. Kluivert, zelf vader, gaf de aanstaande papa enkele tips.

De meeste jongens gaan eind van deze week op vakantie. Behalve de twee jongens van de A1, Thomas Vermaelen en Jerold Promes. ,,Ik moet donderdag trainen en komend weekeinde spelen we een toernooi in Groningen”, aldus Promes. ,,Dat is wel even wat anders dan wat we net gedaan hebben.”

Oranje - Ajax 1-1 (0-0) (2x30 min). 39. Van der Gun 0-1, 40. Van Bronckhorst 1-1.

Oranje: Van der Sar, Reiziger (31. Bosvelt), Stam, F. de Boer (31. Ooijer), Van Bronckhorst, Van Bommel (39. R. de Boer), Seedorf (31. Overmars), Van der Vaart, Van Nistelrooy (39. Van Hooijdonk), Kluivert (31. Makaay), Zenden.

Ajax; Timmer (31. Zwinkels), Kujala, Promes (31. Vermaelen), Valencia, Obodai, Witschge, Maxwell, Pienaar (31. Akachar), Van der Gun, Boukhari (31. Seedorf), Van der Meyde.