Menu

Ajax-junioren net naast podium internationaal jeugdtoernooi

Pius Ikedia werd in Groningen verkozen tot beste speler van het toernooi.

Foto: Gerard van Hees

De A-junioren van Ajax zijn op het Essent Eurovoetbaltoernooi in Groningen net niet op het podium gekomen. De Ajacieden verloren de wedstrijd om de derde plaats met 0-1 van Palestino. Ajax kreeg wel de prijs voor het sportiefste team en had ook de beste speler in de gelederen. Pius Ikedia veroverde dat kleinood in het Noorden van het land. Ook Ajax Cape Town was van de partij. De Zuid-Afrikanen eindigden op een vijfde plaats.

Ajax opende het toernooi met een 0-0 gelijkspel tegen Benfica, waar de Amsterdammers recht hadden op meer. Ajax Cape Town kwam net als de zusterclub niet verder dan een remise, 1-1 tegen Heerenveen. Ook in de tweede ronde behaalde Cape Town die cijfers, terwijl de Amsterdammers Emmen met 0-6 kansloos lieten. Quansah scoorde liefst drie keer. Walker, Van der Vaart en een eigen doelpunt van Emmen maakten de zes vol.

Ajax Cape Town had nog geen genoeg van de gelijke spelen, want ook de derde wedstrijd eindigde in 1-1. Ajax Amsterdam klopte op haar beurt PSV met 2-1 door doelpunten van Ikedia en Van der Vaart. In het vierde duel versloeg Ajax HJK Helsinki met 2-3. De Amsterdamse treffers kwamen dit keer op naam van Bechan (2x) en Fronio. Ajax Cape Town doorbrak de ban van de onbesliste wedstrijd, want door een doelpunt van Steven Pienaar wonnen de gasten uit Kaapstad met 0-1 van Vitesse.

In het slotduel van de poule klopte Ajax Amsterdam FC Groningen met 2-1, maar verloor de Satelliet-club met 1-2 van Feyenoord. Door de winst op Groningen plaatsten de Amsterdammers zich voor de kwartfinale, mar daarin was Feyenoord met 0-4 te sterk.

In de wedstrijd om de vijfde plaats pakten de Zuid-Afrikanen de draad van de 1-1 uitslagen weer op. Na strafschoppen was Ajax Cape Town echter wel beter dan het Portugese Benfica.

In de wedstrijd om het brons verloor Ajax, waarbij de keepers Serge van der Ban en Bram Verbist elkaar tijdens het toernooi hadden afgewisseld, met 0-1 van Palestino.