Menu
Ajax-kleding vindt z'n weg in Kenia

Ajax-kleding vindt z'n weg in Kenia

De Ajax Foundation mag elk jaar de oude Ajax-kleding schenken aan organisaties die zich inzetten voor kansarmen in het buitenland. Dit keer gingen er onder andere veel tenues naar Kenia.

Tijdens deze winterstop was er vanwege het wisselen van hoofdsponsor extra veel kleding beschikbaar. Bovendien heeft adidas voor deze doelgroep een partij voetbalschoenen ter beschikking gesteld. Hierdoor kan de Ajax Foundation alle samenwerkende goede doelen helpen aan kleding en schoenen. Van de organisaties krijgt de Ajax Foundation foto’s toegestuurd, waarop te zien is hoe goed de spullen terecht komen.

Kansarme jeugd in Kenia vermaakt zich met voetbal. Kansarme jeugd in Kenia vermaakt zich met voetbal.

Een mooi voorbeeld is het project van ‘Kindervreugd Afrika’. Trouwe Ajacied de heer Fred Wagenaar richtte zes jaar geleden samen met zijn gezin een stichting op die actief is in Kenia. Stichting Kindervreugd Afrika ondersteunt onder andere de Kilole Primary School, gelegen in het zuidoosten van Kenia. Er wordt onder andere gezorgd voor betere studieomstandigheden door het bouwen van lokalen, watertanks, latrines, hulp op gezondheidsgebied, microkredieten. Bij elk bezoek aan de school hóórt een voetbalwedstrijd, zegt de heer Wagenaar. Zoals ook afgelopen keer: ,,Aan het begin van de week hadden we een voetbalwedstrijd georganiseerd tussen de oudste jongens van de Kilole Primary school. Alle leerlingen werden bij elkaar geroepen en ze kwamen bijna op ons zitten van enthousiasme. Toen ze hoorden dat we Ajax-kleding bij ons hadden, gingen ze helemaal uit hun dak. Zo leuk om te zien!”

,,Alle jongens wilden de kleding meteen dragen, dus de beste voetballers met de juiste maten werden geselecteerd. Binnen de kortste keren stond er een Ajax-team van 30 jongens op het grote grasveld: net echt en klaar om een wedstrijd te spelen. Best lastig natuurlijk, met teams van 15 spelers en allemaal met dezelfde kleding aan, maar daar was al snel een oplossing voor gevonden door een van de teams de mouwen te laten opstropen. Er werd twintig minuten gespeeld in de brandende zon, met 300 leerlingen schreeuwend langs de kant. Ze vonden het prachtig. Na de wedstrijd werd de kleding weer netjes ingeleverd bij een van de leraren en het zal voortaan gebruikt worden tijdens wedstrijdjes tegen andere scholen uit de buurt.”

Tekst: Ajax Foundation
Foto's: Familie Wagenaar

Verwachtingsvol kijken de kinderen naar weldoener. Verwachtingsvol kijken de kinderen naar weldoener.
Ze zijn de koning te rijk met de nieuwe tenues. Ze zijn de koning te rijk met de nieuwe tenues.
Dankbaar grijpen de jongens de shirtjes aan. Dankbaar grijpen de jongens de shirtjes aan.

Snel in de Ajax-kleding en voetballen maar! Snel in de Ajax-kleding en voetballen maar!