Menu
Ajax-leiding praat aandeelhouders bij

Ajax-leiding praat aandeelhouders bij

De aandeelhouders van Ajax kwamen vrijdag naar de Arena voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (AVA). De volledige Ajax-directie en Raad van Commissarissen (RvC) waren aanwezig. Tijdens de AVA werden de RvC-leden Hans Wijers en Theo van Duivenbode herbenoemd.

Algemeen directeur Michael Kinsbergen nam als eerste het woord. Hij sprak van een goed jaar voor Ajax, zowel sportief als financieel. Hij wees erop dat de hoofddoelstellingen – het prolongeren van de landstitel en overwinteren in Europa – waren bereikt.

Daarnaast is er voortgang gemaakt bij de uitvoering van de plannen met de jeugdopleiding en performance programma’s. ,,Onze pool van talentvolle spelers ziet er veelbelovend uit.” Als lichtend voorbeeld noemde Kinsbergen het gegeven dat Ajax voor het tweede jaar op rij de jongste selectie in de UEFA Champions League had.

Ook op commercieel gebied zette Ajax belangrijke stappen. Met als hoogtepunt het presenteren van de nieuwe hoofdsponsor Ziggo. Kinsbergen: ,,Er zijn op sponsorgebied mooie ontwikkelingen geweest. Voor de komende jaren voorzie ik een verdere versterking van onze partnerportefeuille.” Kinsbergen sprak de hoop en verwachting uit dat Ajax een break-evenresultaat op genormaliseerde basis gaat draaien. Dat betekent dat er minimaal break-even gedraaid gaat worden, zonder de inkomsten uit transfers en de Champions League meegerekend. En tevens zonder incidentele lasten.

De voltallig directie en RvC van Ajax zaten achter de tafel. De voltallig directie en RvC van Ajax zaten achter de tafel.

Na Kinsbergen was het de beurt aan financieel directeur Jeroen Slop om de financiën te duiden. Ajax boekte over het afgelopen boekjaar een winst van 16,6 miljoen euro. ,,Gezien onze deelname aan de Champions League kan ik met een gerust hart vertellen dat we voor komend boekjaar weer een positief operationeel resultaat verwachten”, was Slop optimistisch.

Vervolgens was er ruimte om vragen te stellen over het algemene-, financiële-, en beloningsbeleid. Directeur voetbalzaken Marc Overmars kreeg de vraag of Ajax niet meer in oudere spelers moet investeren. In lijn met het verhaal van Kinsbergen, die nadrukkelijk wees op het belang van de jeugdopleiding, wees hij dat terzijde. ,,Het draait om kwaliteit. De selectie in 1995 was jonger dan de huidige groep. Natuurlijk is het super om een speler als Frank Rijkaard te vinden en terug te halen, maar de praktijk leert dat heel weinig voorbeelden van oudere spelers goed uitpakken. We zijn bezig met een huis te bouwen en zijn goed op weg. Als het hoogste punt bereikt is, gaat de vlag uit.”

Nadat de aandeelhouders hadden ingestemd met de herbenoeming van Wijers (RvC-lid en -voorzitter) en Van Duivenbode (RvC-lid) was het tijd voor de rondvraag. Daarin kreeg Overmars de lachers op zijn hand toen hem gevraagd werd naar de transferplannen. De specifieke namen van Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar werden genoemd. ,,We gaan Jasper Cillessen verkopen en Edwin van der Sar trekt zijn kicksen weer aan”, grijnsde Overmars.

En vervolgens serieus: ,,Er is regelmatig contact met dat soort spelers, maar Huntelaar scoort nog teveel bij Schalke 04 en van Sneijder hebben we nog niet vernomen dat hij interesse heeft om terug te komen.”

Diverse aandeelhouders vroegen zich hardop af wat Ajax van plan is met geld op de bank. Er werd zelfs gevraagd of Ajax voornemens is de ArenA te kopen. Wijers gaf overal hetzelfde eenduidige antwoord op. ,,Volgend jaar komen we met een concreet meerjarenplan. Daarin vertellen we waar we in gaan investeren. Over dingen waar we nog over nadenken, kunnen we nu nog niets vertellen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

RvC-voorzitter Hans Wijers temidden van commissaris Theo van Duivenbode en directeur voetbalzaken Marc Overmars. RvC-voorzitter Hans Wijers temidden van commissaris Theo van Duivenbode en directeur voetbalzaken Marc Overmars.
De Amsterdam Zaal in de Amsterdam ArenA was behoorlijk gevuld. De Amsterdam Zaal in de Amsterdam ArenA was behoorlijk gevuld.
De directie- en RvC-leden van Ajax tijdens de AVA. De directie- en RvC-leden van Ajax tijdens de AVA.
De aandeelhouders van Ajax kregen verschillende toespraken te horen. De aandeelhouders van Ajax kregen verschillende toespraken te horen.