Menu

Ajax-NAC, weerzien met Roy en Mensah

De wedstrijd van komende vrijdagavond tegen NAC betekent voor Ajax een weerzien met een vedette van weleer, Bryan Roy en met Kofi Mensah. Na voetbalavonturen in Italie en Duitsland is de linksbuiten weer in Nederland teruggekeerd en wel in Breda. De laatste keer dat NAC in de Arena speelde, was op 27 september 1998. Bij Ajax waren destijds van de huidige selectie alleen Richard Witschge en Shota Arveladze van de partij.

Ajax heeft een mooi erelijstje tegen de Brabanders. In de 33 Amsterdamse ontmoetingen scoorde de thuisploeg liefst 104 doelpunten. NAC kwam tot 21. De grootste uitslag was ooit in de zomer van 1968. Ajax won toen met 8-1.

Matchwinnaar Ronald de Boer vierde op 27 september 1998 zijn eerste doelpunt van het seizoen. Het was de laatste wedstrijd tussen Ajax en NAC in de Amsterdam Arena. Ajax won met 1-0.

In hetzelfde decennium als de grootste uitslag werd genoteerd, was NAC een keer te sterk voor de Amsterdammers. In 1963 wonnen de Noad Advendo Combinatie met 1-3. Daarna was de beste prestatie van NAC een gelijkspel, dat wist de ploeg drie keer te bereiken.

NAC zette de laatste vijf wedstrijden goede uitslagen neer. De laatste nederlaag dateert van 9 maart bij Roda JC.

Topscorer bij NAC is de Amerikaan Earnest Stewart met zes doelpunten. Bryan Roy trof nog geen doel.

Naast Roy is ook Mensah oud-Ajacied. De verdediger maakte op 13 juni 2000 de definitieve overstap van Amsterdam naar Breda, nadat hij vanaf 22 februari van dat jaar al was uitgeleend aan de geelzwarten.

Ajax kende een rommelige voorbereiding. Negen spelers waren vanaf maandag weg voor interland-verplichtingen, waardoor er nauwelijks een 'normale' groepstraining mogelijk was.

Donderdag verwacht trainer Co Adriaanse zijn spelers terug op het trainingsveld zodat er in ieder geval nog een gezamenlijke oefensessie kan worden doorgenomen.