Menu
Ajax-reünie 'diepe buiging voor historie'

Ajax-reünie 'diepe buiging voor historie'

Ajax ontving zaterdag rondom de thuiswedstrijd tegen NAC Breda meer dan honderd oud-eerste elftalspelers. De Ajacieden vermaakten zich opperbest voor, tijdens (vanuit tribunevak ‘De Engelenbak’) en na het duel. De eerste Ajax-reünie voor oud-spelers en -trainers van Ajax 1 smaakt naar meer.

Zaterdag, 16:30 uur: De eerste oud-Ajacieden melden zich op het pleintje voor de Rinus Michels Zaal. Pim van Dord knuffelt John Bosman bij het weerzien. Mister Ajax Sjaak Swart (met zijn 603 duels in Ajax 1 de koning van de avond) is vers binnen en hangt zijn jas aan de kapstok. ,,Hartstikke leuk dit. Ik geniet er nu al van’’, vertelt Swart met pretoogjes die voorpret verraden. ,,Ik zie Guus van Ham. Ik zie Aad de Mos. Dit wordt nog een leuke avond.’’ Als Ronald Koeman en Jan Mulder zich van hun warme jas hebben verlost, stapt ook Henk Groot binnen. De veelscorende spits uit de (vooral) jaren zestig sluit zich vrijwel automatisch aan bij zijn generatiegenoten. Het ‘tijdperk Groot' neemt de bank, rechts achter in de zaal in beslag. Tonnie Pronk, Bennie Muller, Klaas Nuninga, Werner Schaaphok; vele honderden Ajax-duels uit vervlogen sporttijden klonteren gezellig samen.

Familiefoto’s worden uitgewisseld, net als de voetbalverhalen die variëren van sterk, minder sterk tot gewoon mooi. ,,Mijn generatie zit hier’’, verwijst ook de bijna 70-jarige Nuninga, met trots in de stem, naar de meterslange spelersbank vol ex-ploeggenoten. Op de her en der hangende televisieschermen trekken onvergetelijke momenten uit de Ajax-historie voorbij. De blikken van zowel Groot als Nuninga dwalen tussen alle gesprekken en opgehaalde herinneringen regelmatig af. Richting schermen. Bijvoorbeeld als John Bosman sensationeel raak kopt in de beruchte regenwedstrijd tegen Real Zaragoza in 1987. De kopsterke Ajacied en topschutter van toen nipt iets verderop relaxt aan een glas frisdrank. Ook ‘Bossie’ is weer even terug in de Ajax-familie.

Generatiegenoten van onder meer Ger van Mourik (rechts) hebben een plek gevonden bij de Ajax-reünie. Generatiegenoten van onder meer Ger van Mourik (rechts) hebben een plek gevonden bij de Ajax-reünie.

Thijs Lindeman, naast directeur van het Ajax Museum vooral drijvende kracht achter de reünie, opent de avond. ,,Doel van deze avond is het versterken van de band met onze oud-spelers’’, vertelt Lindeman vanaf het podium. ,,Wij zijn Ajax en we willen de groep van oud-spelers bijeen houden. Fantastisch dat zoveel jongens de moeite hebben genomen hierheen te komen. Sommigen komen uit de buurt, maar er zijn vanavond ook ex-spelers uit Zweden, België, Oostenrijk en Griekenland.’’ Er zijn nog veel meer nationaliteiten in de Rinus Michels Zaal. Oud-spits Ray Clarke heeft het duel van zijn club Middlesbrough tegen Leeds United - Engelse eerste divisie - laten schieten.

,,Ik zag net Peter Jager terug’’, klinkt het enthousiast en warm uit de mond van Engelsman Clarke. ,,Ook Schoenaker heb ik net weer gesproken. Fantastic. Ik hoop dat ik straks een goede telefoonlijn heb met Middlesbrough. Ons duel tegen Leeds is heel belangrijk.’’ Stefan Pettersson is een oud-Ajacied die vanuit Zweden naar de ArenA is gereisd. Yannis Anastasiou kwam speciaal voor de unieke gelegenheid over uit Griekenland. Bijna 130 oud-Ajacieden wilden de speciale reünie, die wellicht jaarlijks terugkomt, niet missen.

,,Jullie hebben Ajax gemaakt tot wat het is. Een club van naam en wereldfaam’’, sprak ook Directeur Communicatie van AEGON Jan Driessen tot de oud-Ajacieden. Ajax’ hoofdsponsor richt zich op het heden, verleden en de toekomst van de Amsterdammers. AEGON hielp de eerste Ajax-reünie mede mogelijk maken. ,,Wij eren, als AEGON, altijd oud-spelers en -sporters. Wij hopen dat jullie vandaag een goede tijd samen hebben en maken een diepe buiging voor de historie van Ajax.’’ Vervolgens laten ook Ajax’ algemeen directeur Rik van den Boog en clubvoorzitter Uri Coronel zich eervol uit richting de oud-spelers.

Als de reünie een uurtje op weg is, zit de stemming er al goed in. Een belangrijk onderdeel van het programma hebben de Ajacieden dan nog te goed. Vanuit de Engelenbak - een deel van vak 108 is exclusief ingericht voor het bijzondere gezelschap - bekijken de reünisten Ajax - NAC. Als het bijzondere gezelschap, met duizenden duels in de benen de wedstrijd eenmaal volgt, wacht nog een bijzondere verrassing. Op de sponsorboarding langs het veld trekken de namen van alle aanwezige oud-Ajacieden voorbij. De 3-0 overwinning op de Bredanaars biedt voldoende stof tot napraten. Echt nodig is dat trouwens niet. Aan gespreksstof is deze dag allerminst gebrek.

Bekijk binnenkort op Ajax TV een reportage over de eerste Ajax-reünie

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (foto Engelenbak: Gerard van Hees

De reünisten bekeken Ajax - NAC vanuit een speciaal tribunevak: de Engelenbak. De reünisten bekeken Ajax - NAC vanuit een speciaal tribunevak: de Engelenbak.
Jan Driessen (AEGON), Rik van den Boog en Thijs Lindeman (vlnr, beiden Ajax) heetten de Ajacieden welkom. Jan Driessen (AEGON), Rik van den Boog en Thijs Lindeman (vlnr, beiden Ajax) heetten de Ajacieden welkom.
Jan Mulder (rechts) praatte onder meer bij met Rolf Leeser. Jan Mulder (rechts) praatte onder meer bij met Rolf Leeser.
Dick Schoenaker (rechts) en Felix Gasselich deelden ervaringen uit en haalden Ajax-herinneringen op. Dick Schoenaker (rechts) en Felix Gasselich deelden ervaringen uit en haalden Ajax-herinneringen op.
Alle reünisten kregen een speciaal Ajax-herinneringsshirt mee naar huis. Alle reünisten kregen een speciaal Ajax-herinneringsshirt mee naar huis.
Barry Hulshoff (midden, met Stefan Pettersson) was een represenant uit de gouden jaren zeventig. Barry Hulshoff (midden, met Stefan Pettersson) was een represenant uit de gouden jaren zeventig.