Menu

Ajax’ Braziliaan op links ''Thuis spreken we bijna alleen maar over Ajax''

Het kans soms raar lopen. Tegen Willem II scoorde Wamberto de Sousa Campos het belangrijke winnende doelpunt, waardoor Ajax eindelijk weer eens een uitwedstrijd won. Uit tegen Lausanne Sports viel hij op door een stomme overtreding die hem een rode kaart opleverde. En dat terwijl ‘Wampy’ aan het begin van het seizoen lang niet zeker was van een basisplaats.

Foto's Gerard van Hees

De eeuwige lach op het gezicht van Wamberto doet geloven dat één van de kleinste spelers in de Ajax-selectie nooit zorgen kent. Niets is minder waar. Aan het begin van het seizoen 2000/2001 kampte Wamberto met problemen binnen zijn familie. Daarnaast had hij geen basis-plaats in het eerste en leek het er niet op dat hij die snel zou veroveren. Toen Co Adriaanse er op een van de eerste trainingen van dit seizoen ook nog eens achterkwam dat Wamberto het Nederlands nog niet machtig was (Adriaanse: , , Wamberto, je huis staat in brand!’’, antwoord van Wamberto: , , Oké, trainer!’’), leek zijn toekomst bij Ajax zelfs in de beruchte ‘kleedkamer twee’ te liggen.

, , Ik denk dat het voor iedereen een verrassing is dat ik nu in de basis sta’’, vertelt Wamberto die altijd is blijven lachen. , , In het begin van het seizoen speelde ik niet, had ik ook veel privéproblemen. Ik was niet fris in mijn hoofd. Ik denk dat ik in de basis ben gekomen door hard te werken op de training. Het hoort erbij om in het tweede te spelen als het minder gaat. Ik ben altijd positief gebleven en heb alles gedaan om er bovenop te komen. De trainer heeft dat gezien en heeft me beloond met een basisplaats. Op dit moment voel ik me goed en ben ik erg blij dat ik iedere week speel. ’’

Hoe snel kan het gaan: de laatste zeven competitiewedstrijden kon Wamberto dus op een basis-plaats rekenen. Echter niet op de positie waarvoor hij ruim twee jaar geleden naar Amsterdam werd gehaald. Trainer Morten Olsen wilde de Braziliaan immers voor de rechterflank hebben. De blessure en latere verkoop van Jesper Grønkjær aan Chelsea en de verhuur van Peter Hoekstra aan FC Groningen nood-zaakten trainer Co Adriaanse om Wamberto op de linkerflank te posteren.

, , Het maakt me niet uit op welke plek ik speel, als ik maar in de basis sta. Ik ben twee-benig dus ik kan op meerdere posities terecht. In het verleden heb ik bij Standard Luik zelfs op het middenveld gespeeld. Voor Hoekstra en Grønkjær is het jammer dat ze weg moesten, want het zijn goede voet-ballers. ’’

Wamberto werd destijds naar Amster-dam gehaald door Morten Olsen, die de Braziliaan nog kende uit de Belgische competitie waar ‘Wampy’ vier jaar speelde voor Seraing en twee jaar voor Standard Luik.

Daarna trainde hij bij Ajax onder Jan Wouters en nu onder Co Adriaanse. , , Adriaanse is een uitstekende trainer. Hij weet veel van voetbal en wil altijd winnen, net als ik. Dankzij hem vechten we elke wedstrijd voor de punten. Hij geeft vertrouwen, motiveert de spelers en hamert op discipline. Er zijn grote verschillen tussen Adriaanse, Wouters en Olsen. Wouters was bijvoorbeeld veel te aardig. Datzelfde gold eigenlijk voor Olsen ondanks dat ook hij een prima trainer was. ’’

In zijn eerste jaar bij Ajax, onder Olsen, was Wamberto actief in 27 wedstrijden waarin hij acht keer doel trof. Het tweede jaar werden het zestien wedstrijden waarin hij vier maal scoorde. Dit seizoen scoorde hij al twee keer in zeven wedstrijden, waaronder de belangrijke winnende treffer in de uitwedstrijd tegen Willem II. Daarvoor had Ajax al bijna een jaar geen uitwedstrijd gewonnen.

, , Die goal gaf mij en de rest van de groep een opkikker. Het was een ongelooflijke opluchting om weer eens met drie punten in de knip huiswaarts te keren. ’’ Een actie waar Wamberto met minder goed gevoel naar terugkijkt, was de rode kaart in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Lausanne Sports die hem uiteindelijk een schorsing van twee Europese wedstrijden opleverde.

, , Die overtreding was helemaal mijn fout. Ik werd getackled en reageerde met een schoppende beweging, terwijl de scheidsrechter er bovenop stond. Ik was gefrustreerd omdat we niet scoorden. Maar het was natuurlijk een domme actie. ’’

In zijn ruim twee jaar Nederland is Wamberto van Ajax gaan houden. , , Bij mij thuis spreken mijn kinderen over bijna niets anders dan Ajax en dan ga je vanzelf van de club houden. Mijn oudste zoon, Richard Danilo van tien jaar, speelt ook bij Ajax dus in de verre toekomst staat er misschien weer een Wamberto in het eerste, ha, ha. ’’ Of zijn oudste zoon een betere voetballer is, weet Wamberto niet.

Hij spreekt in ieder geval wel beter Nederlands dan zijn vader. , , Nederlands is erg moeilijk voor Brazilianen. Met de Franse taal hebben wij minder moeite omdat het meer op Portugees lijkt. Omdat het verplicht is gesteld door Adriaanse, ben ik echter al een aantal keer naar Nederlandse les geweest. ’’

Een oude droom van Wamberto is nog altijd niet uitgekomen: het Braziliaanse elftal. Wamberto kwam alleen uit in het nationale team onder zeventien jaar waarmee hij zelfs de Copa America won.

, , Ik droom inderdaad al heel erg lang van het Braziliaanse nationale team. Er is nu een nieuwe bondscoach (Emerson Leao, red. ) en misschien krijg ik ooit eens een kans. Ik heb echter nog met niemand contact gehad.

Het hangt er ook vanaf hoe Ajax blijft presteren. Ik heb nog een tweejarig contract en ik probeer goed mijn best te blijven doen voor de club. Als we als derde eindigen, kunnen we ons al kwalificeren voor de Champions League en als we doorgaan zoals we nu bezig zijn dan denk ik dat die positie haalbaar is. ’’

DAAN SCHIPPERS Ajax Kick Off

Dit artikel verscheen ook in de Ajax Kick Off Ajax - RKC, het programmablad bij de wedstrijden van Ajax in de Amsterdam ArenA. Verkrijgbaar in de losse verkoop voor 3,50 gulden bij de ingangen van het stadion. Met de Kick Off maakt u kans op prachtige prijzen. De Kick Off is iedere thuiswedstrijd te koop bij alle ingangen en (ook nog na afloop) in de Ajax fanshop.