Menu

Ajax-supporters: ''Kunstgras, een mobiel veld of het dak eraf''

Enkele dagen geleden protesteerden een aantal supporters tegen de condities van de grasmat in de Arena, door een tweetal koeien het stadion binnen te loodsen. Naar aanleiding van deze actie vroegen wij aan de Ajax-supporters ons hun oplossingen voor het grasprobleem te sturen. Uit de vele reacties die wij per e-mail binnenkregen blijkt dat het probleem erg leeft onder de supporters. Hieronder volgt nu een selectie.

Dag mede fans.

Ik heb hier misschien de oplossing voor de grasmat.

Ik zat naar Vitesse te kijken en toen ging er een lampje branden. Omdat hun de grasmat naar buiten kunnen rijden. Met mijn systeem moet dat ook in de Arena kunnen. Eerst maak je een grote plaat ijzer zo groot als een voetbalveld. Vervolgens maak je er allemaal vierkanten van en je maakt een systeem dat ze ook weer aan elkaar kunnen. Je maakt wieletjes onder de vierkanten. Je laat er een grasmat op maken en je hebt een verrijdbare grasmat. Het plan kan nog veel beter maar het idee is er. De rest laat ik aan jullie daar.

Ralf Bijster, Purmerend

L.S.

De oplossing van het grasprobleem is misschien field turf. Hoe bevalt het field turf veld dat jullie hebben laten aanleggen een half jaar geleden. Als het geschikt is voor voetbal, als de bal er goed op rolt en als je er zonder probleem slidings op kan maken mag het van mij in de ArenA aangelegd worden. Kijk eens op: www.fieldturfsoccer.com

Paul-Peter Theulings, Amsterdam

Beste grasvrienden,

Hier een mogelijke oplossing, nou ja.

Het veld in twee helften omhoog takelen, zodat het zon, regen en wind kan ontvangen. Ik weet het, het is moeilijk.

Henk van Doorn, De Meern

Waarom leggen ze er steeds nieuwe zoden in als dat toch niet hecht, ze kunnen toch best wel het gras laten groeien door te strooien? Dan weet je gelijk of het gras goed hecht en goed gras hebt.

Jeroen, Almere

Geachte lezer Volgens mij en mijn vader is de oplossing heel simpel. Wij denken dat er een soort kas van moet worden gemaakt. Het idee van een hennepkwekerij. Of zoals een kas waar tomaten en andere groenten in worden verbouwd. Het is misschien een dure investering maar beter dan dat een van de geweldige Ajax-spelers zijn been breekt. Er moet warmte en vocht op volgens ons.

Veel geluk met de mat.

Alice Muller (15jr), uit Rogat (Drenthe)

Beste ajacieden,

Ik vind het heel rot dat het gras zo slecht is in de Arena. Mijn oplossing zou zijn:

laat er nieuw gras groeien (geen kunst of weet ik wat dan ook) en ga voorlopig in het Olympisch stadion voetballen (als dat mogelijk zou zijn). Daar doet Ajax plezier mee aan de supporters, ik ben hopelijk niet de enige die zo denkt.

Groetjes van een 15 jarige Ajacied uit Den Helder

Geachte heer/mevr,

Er zit maar één oplossing op:

het dak van de Arena moet er helemaal af zodat het veld voldoende zuurstof krijgt.

Willie Hetterscheid, Didam

Ik denk dat het misschien beter gaat met nieuw gras dat nog/al aan zijn ondergrond vast zit. Dit is dus al gehecht.

Ik stel me voor dat er stukken van een of meer vierkante meters naast elkaar gelegd worden waarvan de zoden, met ondergrond, bijvoorbeeld 20 centimeter dik zijn. In mijn optiek heeft er nog nooit écht gehecht gras in de Arena gelegen, dus weet men ook niet hoe dit zich op middellange termijn gedraagt. De dunne graszoden die normaliter gelegd worden hebben volgens mij toch al wortelbeschadiging opgelopen en zullen zich zowieso eerst moeten herstellen. Het klimaat in de Arena laat dat niet toe. In stand houden van een gezonde graslaag met ondergrond zou wel kunnen werken.

Ruud Brouwer, Weesp

In het westland zie je in het donker veel kassen oranje oplichten. Het blijkt dat met behulp van kunstlicht de groei wordt gestimuleerd. Mogelijk werkt dit ook bij gras.

P.C. van Helden, Apeldoorn

Ik heb in het verleden Ajax al eens aangeschreven om eens te bekijken of de oplossing niet gezocht kan worden in het dak. Als je de kant van de eretribune namelijk op een of andere manier verder open kunt zetten kan er de gehele dag meer licht en wind bij. Allen die kant is voldoende omdat later de zon over de andere zijde trekt en dan minder van invloed is. Wellicht kostbaar, maar dat is het momenteel ook en lost niets op. Later liet Ajax weten dat het een mogelijke optie is. Als je van de maquette (bouwplaat) het dak afhaalt hebben we een prachtig open stadion.

Arno Bierens, Eersel

Beste Ajacied,

In Barcelona ligt een soort kunstgras dat aanvoelt als echt gras en er ligt ook gewoon zand tussen. Is dat niet iets voor de Amsterdam Arena?

Pieter Vermeer, Tilburg

Het enige wat mij nog het idee lijkt om de grasmat van Ajax te redden is het dak eraf. Dat dak kan er makkelijk af dus dat is geen enkel probleem, dan is het ook meteen wat meer een voetbal stadion.....

Groetjes Jochem Veenstra, Almere.

Omdat het gras te weinig zonlicht krijgt lijkt mij een mogelijke oplossing om via spiegels het zonlicht dat wel in ruime mate aanwezig is boven het stadion te laten weerspiegelen op het veld. Als je de spiegels goed plaatst kan het hele veld direct worden beschenen.

Er is te weinig dierlijk leven in de aarde onder de grasmat, met andere woorden:

er moeten regenwormen worden losgelaten in de Arena die de grond 'levend' houden.

Kick Stokvis, Amsterdam

Hieronder eventuele oplossingen voor de grasproblemen in de Arena:

Is het geen idee om het gehele veld in smalle, langwerpige bakken op te delen? Voor de wedstrijd kunnen deze bakken dan via de gaten in de hoeken van het stadion naar binnen worden gebracht. Na de wedstrijd kan het gras dan weer naar buiten om daar (in de open buitenlucht) verder te groeien.

Een andere mogelijkheid is wellicht om meer licht de Arena in te brengen door het gehele dak van de Arena doorzichtig te maken. Momenteel is het gedeelte van het dak wat direct aan de tribunes grenst grijs en laat dit totaal geen licht door. Misschien verklaard dit het feit dat het gras niet wil groeien? B. Hankel uit Wateringen

Toch maar even een verplaatsbare mat, net als in Arnhem, maken en zolang deze werkzaamheden duren kunnen onze "boys" toch gewoon in het Olympisch Stadion ballen ? René Wilhelm, Harderwijk

Geachte dames en heren,

Volgens mij zijn er slechts een beperkt aantal oplossingen voor het 'grasmatprobleem':

1. een ingrijpende verbouwing van het stadion, waarbij gedeelten van het dak worden verwijderd of meer "licht punten" worden gecreeerd.

2. het gehele dak er af.

3. een 'mobiele grasmat' vergelijkbaar met de grasmat van Vitesse. Dit vergt wederom een ingrijpende verbouwing.

4. een 'mobiele grasmat' maken door grote delen van de grasmat in gedeelten op verrijdbare (op wieltjes of anders) plateaus te plaatsen zodat deze na de wedstrijd buiten het stadion gestransporteerd kunnen worden en bij een wedstrijd weer in elkaar 'geklikt' kunnen worden.

5. een laatste vrij innovatieve oplossing:

de grasmat (met kabelbanen of touwen) tot het niveau van het dak van de Arena laten hijssen. De grasmat zou dan dus tijdelijk (gedurende een minimaal aantal uren per dag) opgehesen kunnen worden tot een hoogte waarbij de lichttoevoer acceptabel is. Verder verwacht ik van een kleine verhoging van de grasmat maar een beperkt effect. Ik denk dat er weinig andere oplossingen zijn.

met vriendelijke groet,

Jurriaan Bos

Hallo, Er is een manier om het gras te laten groeien. Daar voor moeten we eerst terug naar basic en dat is het gras weer laten groeien als buiten. We moeten hiervoor dus genoeg licht hebben, genoeg ventilatie en genoeg warmte. De warmte van een veldverwarming is niet goed. Ik heb nl. zelf in de tuinbouw gewerkt en heb onder de gewassen nog nooit een verwarmingsbuis onder de grond gezien, maar wel er boven. Er is maar 1 manier en dat is er een tijdelijke kas er boven te plaatsen, we kunnen dan het klimaat beheersen door:

voldoende warmte airventilatie(ventilatoren) kweek lampen Met deze middelen kunnen wij de beste grasmat kweken.

Graag zou ik een gesprek willen hebben om het nader toe te lichten. vriendelijke groet:

MR de Vries Amsterdam

Beste redactie,

N.a.v. de grasmatproblemen in de ArenA wou ik gaarne mijn oplossing aandragen. Wat ik ervan begrepen heb vliegen de graszoden uit de grond wanneer er een sliding of soortgelijks wordt gemaakt. De graszoden schieten dan dus los van de ondergrond. Misschien dom, maar is het niet mogelijk om de graszoden bij de kweker compleet met een stuk ondergrond aan de graszoden vast mee te nemen? Dan heb je dus zeg maar graszoden van 30 a 40 cm hoog (die je dus ook niet kunt oprollen om te vervoeren) die veel steviger zijn dan die flutrolletjes gras die we nu gebruiken. M.a.w. veel dieper uitsteken die zoden bij de kweker.

Het lijkt mij niet mogelijk voor een voetballer om een stuk gras compleet met 30 cm aangehechte ondergrond uit de grond te schoffelen....

Ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel, anders wil ik het ook nog wel effe uittekenen maar dat hoor ik dan wel.

Met vriendelijke groet,

Sebastiaan Does Hilversum

Hallo,

Is het niet zinvol om 'de bak' gewoon op te hogen? De mensen op de eerste ring zitten toch nog boven het veld? Als je de bak ophoogt kan er meer zand in. Dus een dikkere bodemlaag voor het gras. Zo kan het gras beter aangrijpen en krijgt het meer voedingstof. Maar wat zeker belangrijk is, is dat een nieuwe mat heel veel tijd krijgt om te groeien. Je zou dus de maatregel moeten nemen dat Ajax een aantal thuiswedstrijden in bv. het Olympisch stadion speelt. En ik weet niet hoe het met de Admirals zit, maar die moeten er sowieso niet spelen, dat is helemaal slecht voor een grasmat. En de mat moet uit Drenthe komen natuurlijk.

Met vr. gr.

Sander Giethoorn Ruinen Always Ajax!!

Beste heer, mevrouw,

Ik zou graag zien, en met mij velen, dat zolang de Arena geen goed gras kan leveren Ajax zijn wedstrijden in het toch al veel sfeervoller Olympisch Stadion afwerkt! Goed voetbal en gezellig in de stad. Dan hebben de agrariers alle tijd om eens aan een goede oplossing te werken. Je kon natuurlijk van verre aanvoelen dat een dag nadat die graspollen waren gelegd er tegen Vitesse weer een zandbak zou liggen. En dan hebben ze de hele winterstop de tijd gehad, er was immers dit jaar geen winter-gala! Dennis Konijn Amsterdam

Geachte ajax webmaster,

Een oplossing zou kunnen zijn om lange 3/4 meter brede rechthoekige bakken te plaatsen op de betonen ondergrond. Deze bakken (uiteraard voorzien van grond en graslaag) zijn verplaatsbaar via de zij-ingangen, zodat deze buiten kunnen aclimatiseren. Indien er gespeeld wordt, kunnen heftrucks de bakken van het rust-station ophalen en in het stadion plaatsen. Dit gebeurd al enige tijd in Amerikaanse stadions waar en gebasketbald wordt, en gefootballd, en ook nog eens concerten worden gegeven.

Groet,

Ingmar Kloos

Jullie moeten eens contact opnemen met Vitesse. Vraag hoe duur zo'n verplaatsbare grasmat kost.

Groetjes een Ajax-fan.

Martijn Egberts

Ik heb geen oplossing om de mat te verbeteren, maar ik heb wel een oude hoveniers-truc om de mat supersnel vast te krijgen.

Voordat de mat gelegd word moet je tarwe zaden laten weken zodat deze bijna ontkiemen (dit kun je proefondervindelijk uitproberen) deze zaden strooi je dan onder de zoden, voor het leggen uiteraard. Deze zullen dan dwars door de mat groeien en de mat vast houden, de sprieten die er door groeien kan je wegmaaien en gaan na verloop van tijd dood.

Echt beste grasmensen, (Bobby en consorten) geloof mij, dit werkt.

de aller beste Ajax-goeten van Andre de Wit Zevenhuizen

Hang verrijdbare assimilatielampen op. Deze worden ook in groente kassen gebruikt. Overigens ook in de overbekende Nederwiet teelten.

succes Roel Neefjes

Beste Mensen,

Ik heb, denk ik (Hoop ik), de OPLOSSING !!! Ze moeten gewoon het dak van glas maken, zodat er meer licht door kan. Want meer licht is goed voor het gras !!! Maar wat ook belangrijk is, laat het dak gewoon VEEL open !!! Ook zuurstof is goed voor de grasmat !!! Wat natuurlijk ook goed is voor de grasmat is een GOEDE bodemlaag !! Dus min. een METER !!! Hoog dus alles gewoon ff op met een meter !! (Dit was trouwens ook een tip van de "Grasmeester" van SC Heerenveen).

En als het dan NOG niet lukt...... ga dan maar in het Olympisch Stadion voetballen. Want het gaat allemaal tenslotte om AJAX…..dus ook om de GOEDE resultaten !!! (Een GOEDE grasmat is daarom van GROOT belang !!!!) Met vriendelijke groeten,

Een grote AJAX-fan !!!!!!! Roy van veldhuisen !!!!!! Ede.

Het probleem is dus dat de natuur door de dakconstructie het gras niet bereikt. Ik zie zelf een paar oplossingen:

1. Zorg dat het gras buiten de Arena komt. Volgens mij doen ze dit bij Vitesse ook reeds. Zorg ervoor dat het gras vervoerd kan worden, bijvoorbeeld bakken met gras die aan elkaar gesloten het veld vormen. Hiermee moet je wel opletten dat de spelers geen blessures oplopen als de bakken aan elkaar gekoppeld zijn. Los moeten de bakken buiten de Arena geplaatst kunnen worden.

2. Indien de dakconstructie het toelaat, is het misschien mogelijk om via een liftmechanisme de grasmat (in een soort van bak) op te tillen en naar het dak te verplaatsen. Als de grasmat in de dakopening is gehesen wordt de grasmat wel voorzien van regen, wind en zonlicht. Wat goed onderzocht moet worden is de manier hoe de grasmat moet worden omhoog gehesen of omhoog geduwd.

3. Als het dak het probleem is moet of het dak eraf of het dak moet zover open kunnen zodat je hetzelfde effect krijgt zoals in het Olympisch stadion:

geen dak of in ieder geval niet zo breed. Als het dak van in elkaar schuifbare panelen wordt gemaakt kan het zelfs tot over de eerste ring weg worden geschoven. Dan maak je de dakopening een stuk groter terwijl je toch het dak weer dicht kan doen. Ook kan het dak uit 2 gedeelten (zoals nu, maar dan voor het gehele dak, dus ook de tribune-gedeelten) bestaan, die als dak geheel sluitend zijn en open langs de zijwanden van de Arena kunnen "hangen".

De grote van het stadion zou geen probleem moeten zijn want er zijn nog grotere stadions in de wereld. In het dak moet de oplossing worden gezocht.

Mvg,

Yvo Brands Beek

Geacht bestuur van Ajax,

Misschien is het de moeite waard om meer aarde onder de grasmat te plaatsen, ik hoop dat er zich tussen een van de brieven de juiste oplossing bevindt en dat wij snel weer kunnen genieten van het voetbal dat Ajax altijd heeft gespeeld. Ik heb echter nog een oplossing, want ik ben bang dat het grasprobleem nooit zal worden opgelost, wordt het niet tijd om de Arena de rug toe te keren? Met vriendelijke groet,

E. Broeren

Het gras laten groeien in de Arena is naar mijn mening wel degelijk mogelijk. Echter betreft het hier een oplossing welke kostbaarder is dan het opnieuw plaatsen van 2 matten. Deze oplossing zal gevonden moeten worden in de tuinbouw van Nederland.

Ten eerste zal de nieuw aan te leggen mat gekweekt moeten worden in een overdekt warenhuis onder glas. Hierbij zal het gras slechts onder invloed van licht en enige warmte kiemen, wortelen en hechten. Hierbij komt het gras niet in aanraking met wind.

Dit gras zal volgroeid zijn als de wortels circa 16 centimeter zijn, waarna het gras verhard kan worden door verscheidene meststoffen en Co2 toe te dienen.

Hierna is het mogelijk het gras in dikten van minimaal 20 centimeter, liever nog 35 tot 45 centimeter, van de ondergrond te verwijderen zodat er geen schade aan de wortels ontstaat. Deze plaggen kunnen het beste in stukken van 1 vierkante meter vervoerd worden naar het stadion.

De voordelen:

het gras is gekweekt onder omstandigheden die het later ook zal krijgen, de mat wordt vervoerd in delen zonder dat de wortels beschadigd worden dus met behoudt van de belangrijke groeipunten.

De nadelen:

de kosten om tot een grasmat van minimaal 5.000 m2 te komen zijn hoger dan de huidige kosten van 3 matten. Namelijk:

huur van een warenhuis van min. 7000 m2 aanschaf of huur van 1.200 assimilatielampen. Brandstof voor het aansturen van de lampen, stelling voor het zwevend telen (dus boven de grond), kosten van meststoffen en aansluiting van Co2. Thans worden bijna alle bloemen en zeer veel groenten in Nederland geteeld onder deze omstandigheden, waarbij kwaliteit en houdbaarheid een grote rol speelt. Tuinbouwend Nederland heeft vele systemen ontwikkeld om in binnenomstandigheden alles te kweken waar vraag naar is. Hierbij zal het telen van gras geen uitzondering blijken.

Pieter de Jong Berkel en Rodenrijs

Waarom is iedereen op zoek naar een nieuwe oplossing terwijl er bij de bouw van de Arena al rekening is gehouden met een goed alternatief??????? Leg in de Arena betonblokken met gras neer die er met de vrachtwagen na de wedstrijd uit te rijden zijn, dit heeft drie voordelen:

Ten eerste het gras kan in de buitenlucht aansterken na de wedstrijd, ten tweede trapt er niemand bij evenementen het gras plat en ten derde kunnen de Amsterdam Admirals een eigen grasmat gaan gebruiken. Indien er twijfels zijn over deze oplossing verzoek ik iedereen terug te kijken naar het WK in de USA waar deze constructie voor meerdere wedstrijden is gebruikt.

Dus nogmaals waarom dure mensen betalen voor de meest stomme alternatieve oplossingen, als er al een alternatief voor handen is???????? Met vriendelijke groet,

Anita Janssen Supporter uit Vak 423.

Het dak eraf!! Op de Ajax internetsite vragen jullie of er supporters zijn met een oplossing voor het probleem met de grasmat van de Amsterdam Arena. Als je een oplossing wil vinden voor een probleem, zal je eerst de oorzaak van het probleem moeten achterhalen. Vaak heb ik op televisie zogenaamde "experts" horen zeggen dat het slechte veld wordt veroorzaakt doordat er te weinig zonlicht, wind en regen over het veld komt.

Dit heeft weer alles te maken met de unieke constructie van het stadion. Door het dak dus. En volgens mij hoef je dan geen genie te zijn om een oplossing te bedenken, namelijk het dak eraf!! Ik leg in mijn huiskamer toch ook niet een gazonnetje aan. En nu begrijp ik ook best dat je niet zomaar het dak van zo'n stadion af kan gaan slopen. Het zou een drastische maatregel zijn, maar grote problemen vragen nou eenmaal om drastische maatregelen. Er zouden verschillende bezwaren kunnen zijn tegen het weghalen van het dak. Een eerste bezwaar is dat het veel geld zal gaan kosten. Maar 25 grasmatten kosten ook een hoop geld en het zal nog veel meer geld gaan kosten omdat het veld slecht blijft zolang dat dak erboven hangt. En denk eens aan het imago-verlies dat het stadion nu lijdt. De finale van EURO 2000 werd niet voor niets in de Kuip gespeeld!! Ten tweede moet het bouwkundig natuurlijk wel mogelijk zijn. Maar als je het dak, dus de dakpanelen weghaalt hoef je niets te verbouwen aan de eigenlijke constructie van het stadion. En ten derde zouden we wel eens nat kunnen worden met z'n allen. Dan bouw je zodra het dak eraf is een dak "alla Kuip" op het stadion. Een dak waar de wind doorheen komt en waar voldoende zonlicht op het veld valt. En als de bobo's een beetje regen op hun nette pakken krijgen, is dat dan maar jammer. Maar we kunnen dan wel een keer naar een goede voetbal wedstrijd kijken. Een wedstrijd op een mat dat het ouderwetse snelle Ajax-voetbal toelaat. Een ander groot voordeel zal zijn dat er meer sfeer zal komen in het stadion, ik heb tien jaar lang in vak F gestaan dus weet waar ik over praat. De allermooiste en sfeervolste wedstrijden waren de wedstrijden in het Olympisch stadion, in de kou en in de regen. Het is echt niet zo erg om een stadion te hebben waar geen schuifdak opzit. Ook niet als er popconcerten in het stadion zijn, de accoustiek zal verbeteren en publiek komt toch wel. Rene Froger krijgt toch ook de Kuip vol met z'n concerten. Dan staan de mensen ook in de regen, maar de sfeer is fantastisch.

En als de mensen die erover gaan nog niet weten wat ze moeten doen heb ik nog een ander alternatief voor ze en dat is het pas gerenoveerde stadion aan het Stadionplein. Een stadion met een prachtige grasmat. Ga lekker in het Olympisch Stadion voetballen of HET DAK ERAF!!! Martijn van der Meer Amsterdam

Vervang de platen van het dak door schuifpanelen, zodat deze licht/lucht doorlaten! Of het verbreeden van de dak-opening, het dak aanpassen lijkt mij een oplossing die, A betaalbaar is en B op korte termijn uit te voeren valt.

Groet Martijn ten Kate Amsterdam

Kunstgras das de oplossing

Jason, Den Haag

LS,

Door het dak op de Arena krijgt het gras niet voldoende licht en lucht, waardoor het niet wil groeien. Is het niet mogelijk om het gras op een zelfde manier te behandelen als men in planten- en bloemenkassen doet? Het lukt bovendien iedereen om op zolder 'gras' te laten groeien, met speciale lampen en weet ik veel wat, dan moet het toch ook wel lukken in het stadion? Het licht- en ventilatiesysteem kan vlak boven het veld hangen en bij wedstrijden of evenementen verwijderd worden (omhoog gehesen bijvoorbeeld).

met vriendelijke groeten,

Bob Klarenbeek, Beverwijk

Waarom niet zoals in Engeland kunstgras in de Arena?

R. Kouwenhoven, H. I. Ambacht.

Beste dames/heren Aangezien het probleem met de grasmat van de Amsterdam Arena al zo lang aan de gang is (al de 24e grasmat????????) is het misschien verstandig om over te stappen op een gedeeltelijk kunstgras veld, zoals ze dat ook bij Chelsea hebben.

Een andere oplossing zou zijn het gras een keer goed te laten groeien voor een paar maanden, zodat de ondergrond goed kan hechten etc.

Als alternatief kan je tijdelijk weer gaan voetballen in het Olympisch Stadion (in ieder geval een goede grasmat).

Een laatste idee is om het dak van de Arena eraf te slopen zodat er voldoende wind, licht en water bij de grasmat kan komen en dat je zodoende weer een goed bespeelbare voetbalmat terug krijgt.

Succes met dit probleem,

P. Weberink, Hoofddorp

West Ham United heeft een soort kunstvezels onder de grasmat waar de wortels zich aan kunnen hechten. Door de slechte klimatologische omstandigheden in de Arena voor gras, denk ik dat voor een goed bespeelbare grasmat kunstvezels noodzakelijk zijn. Hopelijk is dit de graszodenlijm waar Adriaanse naar op zoek is.

Wim Bos, Leiden

Bij deze wil ik graag een mogelijke oplossing geven om het grasprobleem op te lossen:

Zorg ervoor dat de grasmat naar buiten kan worden "gereden", zodat het meer zonlicht krijgt. Je kan het vergelijken met de grasmat in het Gelredome. Ik realiseer me dat het een dure oplossing is, maar het lijkt me wel de enige goede oplossing.

Edwin Minnema, Grou (Friesland)

Mischien nog een suggestie voor de grasmeester :

http://www.urbanext.uiuc.edu/lawnchallenge/ Mvrgr,

René Roos

Vermoedelijk is het gras vooral bij meer zon/licht gebaat.

vr. groet Sebastiaan Bos, biologisch tuinder en Ajax-fan.

Beste Ajacieden,

Net als jullie ben ik ook al jaren Ajax-supporter, en de staat van de grasmat in de Arena is ook voor mij een grote bron van zorg natuurlijk. Ik heb in juni 2000 al eens een e-mail gestuurd naar de Arena (met cc. naar info@ajax.nl, daar heb ik trouwens totaal geen reactie van teruggekregen), met daarin een mogelijke oplossing. Door een secretaresse van de Arena werd ik met een nietszeggend en vooral kleinerend antwoord afgescheept. Ik plak daarom hierbij nog maar een keer het door mij gestuurde bericht, in de hoop dat het kan meehelpen een oplossing te bedenken. Het bericht volgt hier, met het bijbehorende antwoord van de Arena.

Ik hoop dat ik hierbij een constructieve bijdrage heb geleverd, en voor evt. vragen ben ik natuurlijk altijd beschikbaar.

Met vriendelijke groet,

S.W. de Reus Bergen

Noot van de redactie: Wij plaatsen het antwoord van de Arena niet, aangezien wij geen berichten van derden zonder toestemming doorplaatsen. Dit is de oplossing die de heer de Reus aandroeg:

Aan de lezer dezes,

Ik keek zojuist even op uw website, en las dat het dak van de Arena gedeeltelijk van lichtdoorlatend Lexan is gemaakt. Nu heb ik weleens (understatement) gelezen dat er te weinig licht in de Arena invalt om het gras te laten groeien (o.a.). Waarom dan niet de rest van het dak van hetzelfde lichtdoorlatende Lexan maken, met gebruik making van bijv een soort luxaflex of schuif-"gordijnen" om dat gedeelte weer af te dekken als er mensen op de tribune zijn voor een wedstrijd o.i.d. Misschien kan het gras dan wel groeien, want in het mooiste stadion van Nederland hoort natuurlijk ook de beste grasmat. M.i. komen ook de vele blessures bij Ajax voor een groot gedeelte door het veld, maar dit even terzijde.

Misschien denk ik in deze wel wat te simpel, maar wie weet is het een idee en hebt u er iets aan. Het zal wel aardig wat geld kosten, maar elke 4 wedstrijden een nieuwe grasmat is ook niet gratis en uit PR oogpunt ongewenst (volgens mij).

Met vriendelijke groet,

S.W. de Reus, Bergen