Menu
Ajax-supporters nemen afscheid van spelers; Grootste Talent en Beste Speler gehuldigd

Ajax-supporters nemen afscheid van spelers; Grootste Talent en Beste Speler gehuldigd

Vuurwerk een een ware stortvloed aan mooie woorden, na afloop van Ajax - FC Groningen. De met 2-0 gewonnen play-offwedstrijd werd afgesloten met de huldiging van de Talenten van het Jaar plus de Speler van het Jaar. Ook de Ajacieden die volgend seizoen elders spelen werd volop eer betoond. De laatste thuiswedstrijd van het seizoen kreeg daarmee een even indrukwekkend als memorabel staartje.

Assistent-trainer Ruud Krol overhandige Urby Emanuelson en Thomas Vermaelen beide een Marco van Basten Trofee. De jonge toppers werden daarmee gehuldigd als Talenten van het Jaar. ,,Twee talenten waar de club Ajax trots op mag zijn'', luidde het korte, maar treffende commentaar van Krol bij het uitreiken van de trofeeën. Naar verluidt kwam de Ajax-jury maar niet tot een keuze voor één Talent van het Jaar. Logischerwijs permitteerden de Amsterdammers zich dan maar de luxe liefst twee gelijkwaardige toppers-in-opkomst te huldigen.

Vervolgens was het de beurt aan Ruud Geels, Ajax’ topscorer van weleer. De voormalige goaltjesdief had de eer om de Rinus Michels Trofee te mogen overhandigen. De prijs voor de beste speler van het jaar werd een prooi voor een speler die zichzelf net een kleine vier maanden Ajacied kan noemen.

Uit handen van zijn voorname voorganger (Geels maakte als spits vooral furore in de jaren zeventig) keeg de actuele topschutter Klaas Jan Huntelaar de ereprijs uitgereikt. Het leverde in elk geval een mooi plaatje op: twee goaltjesdieven in een beeld gevangen. De treffers van Huntelaar bleken in de afgelopen maanden onnoemelijk veel waard voor de Amsterdamse formatie.

Zes spelers kregen extra applaus. De vertrekkende Hatem Trabelsi, Yannis Anastasiou, Hans Vonk, Steven Pienaar, Juanfran en Tomás Galásek werden hartstochtelijk bedankt voor alle in de afgelopen seizoenen bewezen voetbaldiensten.

Vanzelfsprekend werd de Tsjechische captain er extra uitgelicht. Van het scheidende zestal heeft Galásek eenvoudigweg het meeste mogen betekenen voor de Amsterdamse club. ,,Een uitstekende aanvoerder plus een sympathieke en tegelijkertijd bescheiden Tsjech'', typeerde Ajax-speaker Floris Thoolen de aanvoerder na zijn laatste thuisduel.

Na de vele mooie woorden van de spreekstalmeester, maakten de vertrekkende Ajacieden een fraaie ereronde. De staande ovatie en het voor de gelegenheid afgestoken vuurwerk maakten het toch al fraaie plaatje helemaal af.