Menu
Ajax-trio gaat met Oranje voor goud

Ajax-trio gaat met Oranje voor goud

Drie Ajacieden beleven zondagavond hun mooiste moment in hun voetballoopbaan tot nu toe. Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel en Demy de Zeeuw maken die avond deel uit van de Nederlandse selectie die de WK-finale zal spelen tegen Spanje.

Het is pas de derde keer in de historie dat het Nederlands Elftal in een WK-finale staat. De eerste keer was op 7 juli 1974 toen Oranje het opnam tegen West-Duitsland. Toen waren vijf spelers die bij Ajax onder contract stonden, opgenomen in het basiselftal van bondscoach Rinus Michels. Wim Suurbier, Ruud Krol, Johan Neeskens, John Rep en Arie Haan stonden in het veld toen Neeskens al in de tweede minuut de bal achter de Duitse doelman joeg. Het liep echter niet goed af, want de Duitsers scoorden twee keer: 2-1.

Vier jaar later stond alleen Ruud Krol als Ajacied in het veld tegen gastland Argentinië. Wel waren ook Suurbier, Neeksens, Rep en Haan van de partij maar zij stonden intussen onder contract bij Schalke '04, Barcelona, Bastia en Anderlecht. Mario Kempes en Dick Nanninga scoorden in de reguliere speeltijd (1-1), maar de Argentijnen wisten in de verlenging nog tweemaal doel te treffen.

Twee verloren finales dus. Zal het zondag anders zijn? We hopen het met heel Nederland. Hoogstwaarschijnlijk staan er tegen Spanje twee Ajacieden binnen de lijnen: Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel. Laatstgenoemde speelt tegen Spanje eventueel zijn vijftiende interland. Van de veertien eerdere verloor de Amsterdammer er geen enkele. Wel moest hij drie keer een gelijkspel toestaan, maar dat gebeurde alleen in vriendschappelijke wedstrijden. In de officiële duels met Van der Wiel in het veld kreeg Oranje slechts twee tegentreffers, tegen Slowakije en Brazilië. Als Van der Wiel zondag speelt, heeft hij eenzelfde aantal interlands als Arnold Mühren, Edo Ophof en de eerder gememoreerde John Rep.

Voor Maarten Stekelenburg wordt het, ijs en wederdienende, zijn 34ste interland. Daarmee evenaart hij ere-lid Piet Keizer en ook Marc Overmars.

Misschien gunt Van Marwijk ook de derde Ajacied op de spelerslijst van Oranje nog speeltijd, Demy de Zeeuw. Voor de geboren Deventenaar zal het dan zijn achtste interland als Ajacied zijn.

Wie de meeste interlands als Ajacied speelde, laat zich niet moeilijk raden: Ruud Krol. Hij kwam in dienst van Ajax tot 71 interlands, op gepaste afstand gevolgd door de huidige assistent-bondscoach Frank de Boer die er 65 heeft. Maar het gevoel dat De Boer zondag zou kunnen beleven bij het winnen van de felbegeerde wereldbeker zal waarschijnlijk vele malen intenser zijn dan al die 65 interlands als speler bij elkaar.

Tekst: Ajax.nl
Foto: PRO SHOTS / Henk Jan Dijks