Menu

Ajax-USA weer op bezoek bij hun helden

Een tiental Ajax-fans uit de Verenigde Staten is deze week in Amsterdam om hun helden van dichtbij aan het werk te zien. Organisator Jim McCough heeft via zijn website www.ajax-usa.com wederom een oproep gedaan aan de fans en met een enthousiaste groep is hij in de hoofdstad neergestreken.

Uiteraard is John O'Brien de favoriet van vele Ajax-fans in Amerika. Hun landgenoot, bij de mooiste club van de wereld. Daar zijn ze trots op. Zo trots dat sommige vaders voor hun zonen ook zo'n route hebben uitgedokterd. Ernst Booden is bijvoorbeeld zo iemand.

De Mokummer van geboorte emigreerde in 1956 naar Amerika. ,,Ik speelde vroeger nog bij Ajax", zegt de Amsterdamse Amerikaan. ,,In de jaren 53, 54, 55 en 56 speelde ik in de jeugd. Dit is de eerste keer dat ik met deze trip mee ga, maar zeker niet de laatste."

Want Booden heeft plannen. ,,Ik heb een zoon van 15 jaar en hij kan goed voetballen. Hij speelt in Region 1, een selectie van het noordwesten."

Booden zal nog even aanschuiven bij O'Brien hoe dat precies met zijn overgang van Amerika naar Amsterdam ging. Dus wie weet, voetbalt zoon Booden als hij echt zo goed is als zijn pa beweert, over enkele jaren ook wel bij Ajax. Maar voorlopig blijft O'Brien de enige Amerikaan in de selectie.

Daarom was hij natuurlijk de ideale Ajacied om presentjes aan te overhandigen. Jim McCough had op de jaarlijkse koekverkoop van de meisjes padvinders een aantal pakken ingeslagen. O'Brien nam het enthousiast in ontvangst. ,,Dit is lekker. Neem hier maar een foto van."

Wat vonden de fans eigenlijk van Ajax. ,,Ik vind ze een beetje lui", vond Jack, die ook in Amsterdam ter wereld kwam maar in 1955 naar Amerika vertrok. ,,Maar ze hebben veel kwaliteiten."