Menu
Ajax-week met IJslands tintje

Ajax-week met IJslands tintje

De leerlingen van basisschool Olympia in Amsterdam-Zuid hebben Ajax StreetWise vrijdag op feestelijke wijze afgesloten. Op de laatste dag van de week brachten Kolbeinn Sigthórsson, Jeroen Verhoeven en ambassadeur Heini Otto een bezoek aan de Stadionkade. Onder de rook van het Olympisch Stadion kregen bijna alle leerlingen een speciaal StreetWise-diploma. Ook een ingelijst Ajax-shirt voor de school ontbrak uiteraard niet.

Kolbeinn Sigthórsson had zichtbaar plezier in het bezoek aan de Olympiaschool in Amsterdam Zuid. De Ajax-spits is momenteel herstellende van een enkelblessure en vond het leuk om weer even onder de supporters te zijn. In dit geval vooral jonge supporters. De groepen 5, 6, 7 en 8 kregen in twee sessies de kans om Sigthórsson en Verhoeven aan een vragenvuur te onderwerpen. Ook deden ze samen met de Ajacieden een speciale Ajax-dans.

Tijdens de Ajax-lessen hadden een aantal leerlingen de afgelopen week diep nagedacht over goede vragen voor de spits en keeper van Ajax. De schoolkrantreporters ontfutselden Sigthórsson en Verhoeven een aantal leuke uitspraken. Zo kwamen we erachter de Sigthórsson naast het voetbal graag een partijtje golf speelt (‘maar dan wel in de zomer als het een beetje warmer is dan nu’). Verhoeven houdt op zijn beurt meer van zeilen.

Jeroen Verhoeven en Kolbeinn Sigthórsson voor de ingang van de Olympiaschool. Jeroen Verhoeven en Kolbeinn Sigthórsson voor de ingang van de Olympiaschool.

Terwijl Sigthórsson door de gangen van de Olympiaschool liep, gingen zijn gedachten even terug naar zijn eigen schooltijd. De aanvaller was ook toen al met voetbal bezig. ,,Een beetje leren en een beetje voetballen”, zo omschrijft hij zijn schooltijd in IJsland. ,,En zo te zien is er niet veel verschil tussen de scholen in Nederland en IJsland. Ook hier zie ik iedereen in de pauzes en na schooltijd op de pleintjes voetballen. Verder is de school natuurlijk bedoeld om te leren. Dat is overal zo.”

Aan het einde van de middag deelden Sigthórsson en Verhoeven allebei diploma’s uit aan de leerlingen. Het speciale diploma, met handtekening van Frank de Boer, was echter niet voor iedereen weggelegd. Sommige leerlingen hadden volgens de juf niet goed genoeg hun best gedaan. Daarmee werd het doel van StreetWise goed duidelijk. Naast het sportieve en educatieve karakter van de Ajax-lessen zijn ook houding en gedrag belangrijk. De leerlingen mogen zich komende week opnieuw bewijzen om alsnog een Ajax-diploma te krijgen. Tot hun eigen geluk mochten ze vrijdagmiddag wel bij de feestelijke afsluiting zijn.

In de propvolle zaal van de Olympiaschool reikte ambassadeur Heini Otto een ingelijst Ajax-shirt aan de school uit. Op het shirt prijken alle handtekeningen van de Ajacieden, inclusief die van Sigthórsson en Verhoeven. Naast het interview voor de schoolkrant werden beide Ajacieden ook op het podium ondervraagd. Op de vraag wat ze zouden doen als er geen voetbal bestond, toonde Sigthórsson zich van zijn sportieve kant. ,,Dan had ik ongetwijfeld iets anders met sport gedaan.” Verhoeven had in dat geval misschien wel in een net pak met stropdas rondgelopen. ,,Als ik geen keeper was geweest had ik waarschijnlijk wel iets met mijn studie gedaan. Waarschijnlijk had ik dan een leidinggevende functie gehad. Bijvoorbeeld bestuurder bij een organisatie. Dat had me wel leuk geleken.”

Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation, ondersteund door hoofdsponsor AEGON. De Ajax Foundation heeft als doel een bijdrage te leveren aan maatschappelijke onderwerpen als sociale integratie, educatie, sport en gezondheid. Met Ajax StreetWise wordt hier invulling aan gegeven door kinderen samen te laten leren en voetballen. Volg alle activiteiten van Ajax StreetWise ook via Facebook en Hyves.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax StreetWise op Hyves

Ajax StreetWise op Facebook

De leerlingen van de Olympiaschool sloten vrijdag Ajax StreetWise af. De leerlingen van de Olympiaschool sloten vrijdag Ajax StreetWise af.
De entree van Jeroen Verhoeven zorgde voor veel enthousiasme. De entree van Jeroen Verhoeven zorgde voor veel enthousiasme.
Ook Kolbeinn Sigthórsson kreeg een warm onthaal. Ook Kolbeinn Sigthórsson kreeg een warm onthaal.
Ajax StreetWise-ambassadeur Heini Otto aan het woord. Ajax StreetWise-ambassadeur Heini Otto aan het woord.
De leerlingen hadden vragen voor de Ajacieden voorbereid. De leerlingen hadden vragen voor de Ajacieden voorbereid.
Enthousiasme op de Olympiaschool. Enthousiasme op de Olympiaschool.
Kolbeinn Sigthórsson deed vrolijk mee met de Ajax-dans. Kolbeinn Sigthórsson deed vrolijk mee met de Ajax-dans.
Jeroen Verhoeven en Kolbeinn Sigthórsson delen diploma's uit. Jeroen Verhoeven en Kolbeinn Sigthórsson delen diploma's uit.
De geblesseerde Ajax-spits vond het leuk om weer even onder de (jonge) supporters te zijn. De geblesseerde Ajax-spits vond het leuk om weer even onder de (jonge) supporters te zijn.