Menu

Akachar steekt Escudé naar de kroon in Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos begint langzaam herfstkleuren aan te nemen; dat hebben de Ajacieden die niet zijn opgeroepen voor interlands woensdag zelf kunnen waarnemen. De technische staf had weer een bostraining op het programma gezet. Omdat er weinig eerste-elftalspelers over waren, werd de groep aangevuld met spelers van Jong Ajax. Jamal Akachar toonde zich een geduchte concurrent voor Julien Escudé.

Van Ajax' eerste elftal waren Nigel de Jong, Steven Pienaar, Maarten Stekelenburg, Sander Boschker, Julien Escudé, Johnny Heitinga, Maxwell, Yakubu, John O'Brien en Anthony Obodai naar het Amsterdamse Bos gekomen. Robin Muller van Moppes, Jamal Akachar en Niklas Moisander van Jong Ajax waren uitverkoren om hen te vergezellen.

Conditietrainer René Wormhoudt leidde de Ajacieden over de bospaden en langs de krachtonderdelen, in de rug gedekt door de fietsende Ruud Krol en Tonny Bruins Slot. De groep deed eerst een rustig rondje en stretchte daarna op het gras. De hond van een voorbijganger vond de rekkende Ajacieden veel interessanter dan z'n baasje en bleef rustig tussen de voetballers heen en weer drentelen.

Na de warming-up was het tijd voor het serieuze werk. Ajax begon opnieuw aan een ronde door het bos, en stopte om de zoveel tijd bij een trimstation, waar spierkracht- of sprintoefeningen gedaan werden.

Een driehoekje in het parcours, waar het pad over grote treden licht omhoog ging, vormde een ideale ondergrond voor een sprinttraining. Na de zware oefening jogde het gezelschap naar de kop van de berg in het Amsterdamse Bos, een locatie die bekend werd in de film 'Nummer 14' over Johan Cruijff. Daarin is te zien hoe de legendarische Ajacied, onder trainers Rinus Michels en Bob Haarms, met frisse tegenzin tegen de heuvel op moet rennen. Wormhoudt had een andere opdracht. De ene helft van de groep moest met kikkersprongen de treden van de trap omhoog afleggen terwijl de andere helft bij Ruud Krol zich bekwaamde in het touwtje springen. Nigel de Jong ('ik ben gewoon heel soepel in mijn heupen') en Johnny Heitinga, die als knie-revalidant dit vaker heeft moeten doen, waren het handigst met het springtouw. Maxwell en Moisander brachten het er moeizamer vanaf. Vooral de Braziliaan leek zich geen raad te weten met het touw. ,,Max, je hebt geen samba zo, hoor'', lachte Bruins Slot.

Het laatste onderdeel was het wedstrijdrondje. Julien Escudé was de vorige twee bostrainingen de snelste. Vorige keer legde hij het rondje af in 7.31 en was Wamberto zijn naaste belager. De Braziliaan was er woensdag echter niet bij omdat hij nog herstellende is van een blessure.

Escudé was dus bij de begeleiders en toeschouwers de torenhoge favoriet. René Wormhoudt waarschuwde dat het parcours door de weersomstandigheden zwaar kon zijn. De Fransman stelde echter niet teleur en was slechts een seconde langzamer dan vorige keer. Maar hij was niet langer de alleenheerser van de bospaden. Naast Escudé finishte Jamal Akachar in dezelfde tijd als de verdediger.

Kort na het snelle duo volgden de twee keepers en kwam ook de rest, hijgend, binnen. Heitinga toonde zich niet tevreden met zijn tijd: ,,Het lijkt wel of een zak stenen op mijn rug heb'', klaagde het jonge talent.

Na een korte cooling-down stuurden de trainers hun spelers naar de ArenA. ,,En voorzichtig rijden'', riepen Krol en Bruins Slot in koor. ,,Rij jij, Nigel?'', vroeg Bruins Slot aan De Jong. En bij een bevestigend antwoord: ,,Goed richting aangeven en op tijd invoegen.'' ,,Ik zal ook goed in mijn spiegels kijken, trainer'', antwoordde De Jong. ,,Maar kunt u even tegen die jongens die bij mij in de auto zitten, zeggen dat ze eerst hun vieze spullen uittrekken, anders mogen ze niet mee.''