Menu
Al 12,5 jaar 'Meester Ajax'

Al 12,5 jaar 'Meester Ajax'

Naast ‘Mister Ajax’ Sjaak Swart is ook ‘Meester Ajax’ Kees Stokhof al jaren een bekend gezicht op sportcomplex de Toekomst. De 64-jarige wiskundeleraar vierde afgelopen maand zijn twaalfeneenhalfjarig jubileum als Ajax-docent en mentor van Ajax A1.

Wie samen met Kees Stokhof in de kantine van de Toekomst staat, voelt zich nooit alleen. Vrijwel om de haverklap treft hij leerlingen, oud-leerlingen en collega-docenten. Voor iedereen heeft hij een antwoord, praatje of zo nodig een wiskundig advies klaar. En dat al bijna een vijfde deel van zijn leven.

Op de vraag of hij populair is bij de jeugdspelers van Ajax, volgt een glimlach. ,,Ik ben populair in de zin dat ze me vaak opzoeken voor uitleg over wiskunde. Veel mensen vinden het nu eenmaal een moeilijk vak. Dat is bij de jeugdspelers van Ajax niet anders. Net als geschiedenis is ook wiskunde bij uitstek een vak dat erg afhankelijk is van de docent. Ga maar na: als een geschiedenisleraar op een boeiende wijze over de oorlog vertelt, trekt hij vrijwel automatisch de interesse van de klas. Bij wiskunde gaat het er vooral om dat je goed naar de leerling luistert. Wat snapt hij niet? Je gaat als het ware mee in zijn denkwijze bij een wiskundig vraagstuk. Als je daar dan een passend antwoord op hebt, hoef je hem ook geen trucje aan te leren. Het moet immers wel blijven hangen.”

Van de doorgestroomde jeudspelers in de huidige Ajax-selectie heeft vrijwel iedereen Stokhof als mentor gehad. Dat geldt ook voor Daley Blind. Van de doorgestroomde jeudspelers in de huidige Ajax-selectie heeft vrijwel iedereen Stokhof als mentor gehad. Dat geldt ook voor Daley Blind.

Sinds 1 september 2000 is Stokhof aan Ajax verbonden. Daarvoor werkte hij als wiskundedocent op het Marcanti College en later als hoofd leerlingadministratie voor de Esprit Scholengroep in Amsterdam. Tot een aantal jaren geleden combineerde hij beide functies nog, maar sindsdien richt hij zich drie dagen per week volledig op Ajax. ,,Het was eigenlijk stomtoevallig dat ik hier twaalfeneenhalfjaar geleden ben beland. Bij mij op school werd geïnformeerd naar een docent economie die binnen de jeugdopleiding van Ajax wat ondersteuning bij de huiswerkbegeleiding kon bieden. Ik heb toen gelijk aangegeven dat ik als wiskundedocent wellicht ook kon helpen. Dat vonden ze bij Ajax wel een goed idee.”

Van de doorgestroomde jeudspelers in de huidige Ajax-selectie heeft vrijwel iedereen Stokhof als mentor gehad. Van Davy Klaassen tot Ryan Babel en van Christian Eriksen tot Daley Blind. Ook Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen namen enkele jaren geleden hun huiswerk met Stokhof door. ,,Ik was eerst de vaste mentor van Ajax B1, maar naar verloop van tijd ben ik met die jongens meegegroeid richting de A1. Sindsdien ben ik daar blijven hangen. Het is een leeftijdsgroep die me erg aanspreekt. Het zijn allemaal jongens die op de drempel van hun eindexamen staan. Daarnaast mogen sommigen al aan het eerste elftal ruiken of lonkt er een contract. Zie dan nog maar eens je aandacht op school te houden. Aan mij als mentor is het dan de taak om ervoor te zorgen dat school niet vergeten wordt. Want een contract is belangrijk, maar studie ook.”

,,Vanwege alle trainingen missen ze wekelijks heel wat schooluren. De studie-uren op de Toekomst zijn dan ook razend belangrijk. Soms betekent dat dan tijdelijk iets minder trainen zodat de leerling meer uren aan school kan besteden om een bepaald examen te halen. Bij Ajax is het heel belangrijk dat jeugdspelers met een diploma van school gaan. Je gunt ze allemaal een voetbaltoekomst, maar er moet wel een basis zijn. Bij Ajax geldt dan ook dat een startkwalificatie het minimum is wat een jeugdspeler moet halen.”

Volgens Stokhof is er weinig verschil tussen een ‘gewone’ leerling en een schoolgaande jeugdspeler van Ajax. Natuurlijk is het lesrooster enigszins aangepast, maar van een ‘topsportmentaliteit’ in de schoolbanken merkt de ervaren docent doorgaans weinig. ,,Maar die extra factor van een mogelijke voetbaltoekomst speelt natuurlijk wel mee. Die factor kan je niet uitvlakken. Bij teambesprekingen merk ik als mentor dat leerlingen in 95 procent hetzelfde gedrag op de training als in de les tonen. Dat geeft dus aan dat het meer met hun persoonlijkheid dan met hun voetbalopleiding te maken heeft.”

Het blijft voor de Ajax-fan een feest om aanstormend voetbaltalent met het behalen van hun diploma te helpen. ,,Zowel wiskunde als Ajax is een hobby van me. Die combinatie is voor mij dan ook ideaal. Het geeft voldoening als je er met een paar uur bijles voor kan zorgen dat een leerling uiteindelijk een voldoende haalt voor zijn wiskundetoets. Zoiets geeft je altijd weer een goed gevoel.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst