Menu
Al 31 jaar op het netvlies

Al 31 jaar op het netvlies

Zijn naam verscheen afgelopen woensdag precies 31 jaar geleden voor het eerst op een wedstrijdformulier van Ajax 1. Dat zijn acties nog altijd op het netvlies van de oudere Ajax-fans gebrand staan, is een groot verdienste van de kleine man. Zijn naam? Simon Tahamata.

In Volendam wordt Simon Tahamata, in april 1979, belaagd door Keje Molenaar. Op de achtergrond kijkt Ajacied Kees Zwamborn toe. In Volendam wordt Simon Tahamata, in april 1979, belaagd door Keje Molenaar. Op de achtergrond kijkt Ajacied Kees Zwamborn toe.

Het was , dat najaar van 1976, een tijd dat jonge talenten voorzichtig werden ingepast door trainer Tomislav Ivic. Toen die wat krap in zijn aanvallers zat, werd de Molukse aanvaller van Ajax 2 aan de selectie toegevoegd. Op 24 oktober 1976 kwam voor Simon Tahamata na zes jaar hard werken een droom uit. De jarenlange inzet werd beloond met een invalbeurt tegen FC Utrecht. De stand was toen al 7-0 (vijf goals van Ruud Geels) en Tahamata verving Frank Arnesen. De rappe buitenspeler won toen al in die korte tijd dat hij in het veld stond vele voetbalharten voor zich. Hij zette namelijk keer op keer de zwakke Utrechtse verdediging voor schut, maar aan de stand veranderde niets.

Elf maanden later maakte Tahamata zich onsterfelijk in de thuiswedstrijd tegen Lilleström (4-0) en kreeg hij zijn eerste publiekswissel. In de interviewserie ‘Bob Ontmoet’, die jarenlang in Ajax Life stond, zou Tahamata zeggen dat hij nog niet wist wat het fenomeen publiekswissel was. ,,Ik zag het bordje omhoog gaan met mijn nummer en dacht ‘wat doet die trainer nou?’, ik wilde er helemaal niet uit.'' Hij liep verongelijkt met het hoofd naar beneden naar de kant terwijl het publiek massaal op de banken sprong voor hun nieuwe lieveling. Assistent-trainer Bob Haarms liep het veld in en hield de kin van Tahamata omhoog en zei dat alle mensen voor hem klapten. Pas toen viel het kwartje bij de linksbuiten. Misschien herinneren oudere Ajax-fans zich nog de prachtige foto die Hans Heus van dat moment maakte.

Het productiefste seizoen van Tahamata bij Ajax was zijn laatste jaar, 1979-1980. In 33 eredivisieduels kwam Tahamata tot 7 treffers. De buitenspeler had voorafgaand aan die voetbaljaargang zijn debuut gemaakt in Oranje. In de vriendschappelijke wedstrijd op 22 mei 1979 tegen Argentinië stond de Ajacied in de basis en mocht hij ruim een uur spelen voordat René van de Kerkhof hem afloste. In totaal zou de Molukker 22 keer voor Oranje uitkomen en scoorde hij tegen Frankrijk en Ierland zijn enige twee interlandgoals. Ook toen hij in 1980 Ajax met de landstitel verliet, na 149 officiële duels en 17 goals, voor een Belgisch voetbalavontuur bij Standard Luik bleef hij international.

Na vier seizoenen Luik keerde Tahamata terug in de eredivisie, maar tot schrik van de Ajax-fans deed hij dat bij Feyenoord. Na drie seizoenen en 29 doelpunten ging hij wederom naar België waar hij tot zijn veertigste jaar nog zou spelen. Daarna stroomde hij in bij de jeugdopleiding van GBA waarmee Ajax een samenwerkingsverband had. Eind april 2004 voegde de Amsterdamse club hem toe aan de technische staf op de Toekomst waar hij tot op de dag van vandaag een zeer gewaardeerde jeugdtrainer is.