Menu
Alderweireld: Belg met Amsterdamse flair

Alderweireld: Belg met Amsterdamse flair

Sinds het duel met HSV duikt de naam van Toby Alderweireld geregeld op in de wedstrijdselectie van Ajax 1. Tijdens het trainingskamp in de Algarve werd het officieel: Marco van Basten hevelde de Belg over van Jong Ajax.

Toby Alderweireld: ,,De Amsterdamse bluf heb ik wel eigen gemaakt." Toby Alderweireld: ,,De Amsterdamse bluf heb ik wel eigen gemaakt."

Hoe Alderweireld het best te beschrijven? ,,Als een Amsterdamse Belg", lacht de verdediger in de perskamer van de Amsterdam ArenA. ,,Kijk, ik woon al sinds mijn vijftiende in Amsterdam toen ik de overstap maakte van de jeugdopleiding van GBA (waarmee Ajax destijds een samenwerkingsverband had, red.) naar die van Ajax. Een Belg blijf ik altijd, het is mijn komaf en daar ben ik best trots op. Daarnaast voel ik me Amsterdammer, nee geen Nederlander. Ik heb meer met de stad, ben hier deels opgegroeid en heb op het OSB mijn havodiploma gehaald. De Amsterdamse bluf of flair heb ik sindsdien wel eigen gemaakt."
Voordat Alderweireld de overstap van Germinal Beerschot Antwerpen naar Ajax maakte werden er flink wat oorlogjes gevoerd in huize Alderweireld. ,,Ik stond erg open voor Ajax. Ik zag het als een grote kans voor een jonge voetballer. Mijn ouders vonden het alleen niet zo leuk. Logisch, vanwege mijn leeftijd en de afstand vanuit België naar Amsterdam. Daar zijn wel de nodige dingen over gezegd." Eenmaal in Nederland draaiden die rollen honderdtachtig graden om. Alderweireld werd goed opgevangen door zijn pleeggezin, maar desondanks kampte hij met ernstige heimwee. ,,Het was moeilijk voor me om te aarden. Je bent opeens zover weg van de dingen die tot dan toe normaal waren. Gelukkig bleven mijn ouders en mijn broers Sven en Steve achter me staan. Daardoor kreeg ik net dat kleine zetje in de rug om te komen waar ik nu ben. Daarom heb ik op mijn linkerborst de namen van mijn broers laten tatoeëren; dichtbij mijn hart."
Marco van Basten hevelde Toby Alderweireld tijdens het trainingskamp in Portugal definitief over naar de A-selectie. Marco van Basten hevelde Toby Alderweireld tijdens het trainingskamp in Portugal definitief over naar de A-selectie.

Voetballend lijkt Alderweireld het hogere niveau van de Ajax-selectie aan te kunnen. De Belg zelf is het daar roerend mee eens. ,,Natuurlijk is het in het begin allemaal erg wennen. Tegen jongens als Luis Suarez en Miralem Sulejmani kun je je helemaal niets permitteren. Zij draaien zó snel en kort." Die leerschool sterkt en vormt de Belgisch jeugdinternational. Inmiddels heeft Alderweireld twee wedstrijden in het eerste elftal gespeeld, echter geen officiële. ,,Dat gaat zeker wel komen. Eigenlijk is het wel grappig dat ik in de oefenduels met Internazionale en VfB Stuttgart minuten heb gemaakt. Dat is Europese top en het geeft me vertrouwen dat de trainer mij tegen dergelijke tegenstanders opstelt."
Of hij ook tegen NEC speelt of bij de achttienkoppige selectie zit, moet de verdediger nog in het midden laten. ,,Ik zit regelmatig op de bank, maar soms val ik er nog buiten. In mijn ogen is dat pas het begin. Het klinkt misschien arrogant, maar ik ben pas tevreden als ik in de basis van Ajax 1 sta. Dat is voor iedere voetballer toch het streven?" Met de transfer van Rob Wielaert lijkt de kans op speelminuten voor Alderweireld iets kleiner. Zelf ziet hij de komst van de routinier als positief. ,,Ajax had iemand als Rob met al zijn ervaring nodig. Van zo'n voetballer kan ik veel leren."
,,Ons doel tegen NEC is duidelijk: drie punten halen", luidt de vooruitblik van Alderweireld op de wedstrijd van zondag. ,,Natuurlijk is NEC een lastige tegenstander en zijn er de laatste jaren veel punten gemorst in Nijmegen, maar ik vind dat Ajax iedere wedstrijd in moet gaan om te winnen. Met onze voorhoede en door het vertrek van Peter Wisgerhof bij NEC denk ik dat wij de lijn van voor de winterstop doorzetten."