Menu
Alderweireld heeft baat bij privéles

Alderweireld heeft baat bij privéles

De competitie wordt met de week spannender. Met nog negen duels te gaan, is Ajax koploper AZ inmiddels tot drie punten genaderd. Zondag wacht de regerend landskampioen de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Na een week zonder Europese verplichtingen is Ajax klaar om de eindsprint in te zetten. Toby Alderweireld heeft er alle vertrouwen in.

Dat de Europese uitschakeling van Ajax ook zo zijn voordelen heeft, ondervond Alderweireld afgelopen week. Terwijl AZ, PSV en FC Twente vol aan de bak moesten in de UEFA Europa League had Toby Alderweireld een vrije donderdagavond. ,,Ik heb bewust geen voetbal gekeken. Juist dan haal je volgens mij het optimale voordeel uit zo’n week zonder Europees voetbal die we nu achter de rug hebben. De blik op iets anders is ook wel eens goed. Iedereen is nu in ieder geval helemaal fris en gefocust op ADO.”

Ook de trainingsopbouw richting het duel met de nummer 14 van de Eredivisie zag er zonder midweeks programma anders uit. Een hele week op de Toekomst, inclusief vrije dag, gaf Alderweireld alle gelegenheid om rustig naar de laatste negen wedstrijden toe te leven. Daarnaast had de Belg de tijd om een aantal details bij te schaven. De individuele training van Jaap Stam was daar afgelopen donderdag een mooi voorbeeld van. De privéles van de voormalig verdediger van onder meer Ajax, PSV en Manchester United is volgens Alderweireld een mooie aanvulling op de gebruikelijke oefenstof van Ajax.

,,De ervaringen van De Boer en Stam zijn voor mij heel waardevol." ,,De ervaringen van De Boer en Stam zijn voor mij heel waardevol."

,,Voor mij was het de eerste keer dat ik één-op-één met Stam heb gewerkt. Ik werk natuurlijk al dagelijks met een voormalig topverdediger als coach, maar Stam belicht net weer andere dingen dan Frank de Boer. Buiten het feit dat De Boer vooral met het teamproces bezig is, was De Boer vroeger ook een ander type verdediger. Hij was een meester in de opbouw. Stam stond juist bekend om zijn verdedigende kwaliteiten. Al die verschillende ervaringen samen zijn natuurlijk heel waardevol voor mij als verdediger.”

Ook André Ooijer (37) past volgens Alderweireld wel in dat rijtje, al schaalt hij de lessen van zijn ervaren teamgenoot wel iets anders in dan Stam. ,,Toen André net bij Ajax kwam heb ik geregeld met hem gesproken, maar nu zijn we inmiddels alweer bijna twee jaar verder. Ik heb dus inmiddels zelf ook twee jaar meer ervaring. Het is toch wat anders als je net komt kijken of zoals ik ‘al’ 23 jaar bent. Uiteraard helpen we elkaar wel. Maar dat is hetzelfde als ik iemand als Aras Özbiliz een keer ergens op wijs. Een ieder brengt op zijn eigen manier ervaring over aan een ander.”

De Belgisch international beschikt inmiddels ook over genoeg ervaring als het gaat om een eindsprint in de Eredivisie. Na de mislukte kampioensrace van 2010 volgde vorig seizoen een succesvolle inhaalrace. De stand in de Eredivisie en het resterende competitieprogramma geven alle aanleiding voor een nieuw spannend slot. ,,Het heeft niet zoveel zin om naar onze concurrenten te kijken. Als we vanaf nu zelf alles winnen, mag je er normaal gesproken van uitgaan dat je opnieuw kampioen wordt. Maar dat is natuurlijk niet eenvoudig. Er staat ons nog negen moeilijke wedstrijden te wachten. Te beginnen tegen ADO dit weekend.”

Gezien het vroege tijdstip van de wedstrijd (12:30 uur) hoopt Alderweireld dat hij zondag tijdens de terugreis vanuit Den Haag met een gerust hart naar Eredivisie Live kan kijken. ,,In de bus kijken we altijd naar Eredivisie Live. Zeker nu het allemaal zo dicht bij elkaar staat, is het extra spannend om naar de concurrenten te kijken. Omdat we zondag zelf als eerste in actie komen, kan je rustig zien wat de andere clubs doen. Maar dat geldt alleen als je zelf hebt gewonnen. Anders kijk je er toch met een heel ander gevoel naar.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst