Menu
Alderweireld heerst weer achterin

Alderweireld heerst weer achterin

Toby Alderweireld nadert langzaam maar zeker zijn niveau van vorig seizoen. Daarin had de 21-jarige Belg met zijn landgenoot Jan Vertonghen een groot aandeel in het geringe aantal tegentreffers (20) van Ajax.

In vergelijking met toen heeft de huidige jaargang tot nu toe een iets grilliger verloop voor Alderweireld, die zelfs even zijn basisplaats verloor. De verbanning was echter van korte duur want de verdediger vocht zich terug in het elftal en speelt weer met de overtuiging van voorheen. ,,Dat heeft alles te maken met vertrouwen", legt de international de vinger op de zere plek. ,,Dat is het allerbelangrijkste voor een voetballer. Ik ben ook nog maar 21 en dat is jong voor een centrale verdediger. Toch scoor ik altijd wel een 6 of 7."

Onder meer in het lastige uitduel bij NAC Breda behoorde Alderweireld tot de uitblinkers aan Amsterdamse zijde. ,,Ik won toen alle duels en dat is heel belangrijk voor een verdediger’", blikt de Vlaming terug op de met 0-3 gewonnen wedstrijd. ,,We gaven sowieso weinig kansen weg, dus daar was ik blij mee."

,,Ik ben nog maar 21 en dat is jong voor een centrale verdediger. Toch scoor ik altijd een 6 of 7."

Zondag wacht Alderweireld de volgende uitdaging als hij tegen Roda JC de degens kruist met Mads Junker. De Deense aanvaller van de Limburgers was vorig seizoen goed voor 21 doelpunten en ook dit jaar staat de teller van de Scandinaviër al weer op negen treffers. ,,Hij is vooral heel slim en hij heeft scorend vermogen", vat de Ajacied in het kort de kenmerkende bijzonderheden samen van zijn meest waarschijnlijke opponent. ,,Tegen hem moet je echt honderd procent geconcentreerd blijven, want als je hem uit het oog verliest slaat hij toe. Een kans is bij hem vaak een goal."

Alderweireld roemt daarnaast de hele ploeg van trainer Harm van Veldhoven. ,,Ze zijn heel sterk en hebben een goed voetballend team met veel lopende mensen. Bovendien willen ze thuis goed voor de dag komen, zeker tegen ons. Ze zullen er wel vol op klappen. Daarom is het belangrijk dat wij ons eigen spel spelen en de boel controleren. We hebben in elk geval genoeg kwaliteiten." Al beseft de jongeling dat het vertrek van Luis Suarez naar Liverpool een fikse aderlating is. ,,Alles wat Luis aanraakte veranderde hij in goud, maar met Mounir, Micky, Siem, Demy en Christian hebben we nog genoeg spelers die kunnen scoren."

Tekst: Ajax.nl
Foto boven: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Foto midden: Ajax.nl/Gerard van Hees