Menu
Alderweireld houdt Ajax in de race

Alderweireld houdt Ajax in de race

Ajax wankelde zondagmiddag vervaarlijk tegen ADO Den Haag en dreigde zelfs te vallen. Een doelpunt in de blessuretijd hielp de Amsterdammers op de valreep toch aan het gewenste resultaat. ADO Den Haag – Ajax was een levendig duel. Met Toby Alderweireld als ultieme reddende engel. Ajax behoudt zijn kans op het kampioenschap.

De ontlading moet intens zijn geweest in de kleedkamer, kort na het treffen met ADO. Ajax hield dankzij een doeltreffende knal van Alderweireld drie kostbare punten over aan het duel in het Haagse Forepark. Lang leek het duel een, voor Ajax, verkeerde kant op te koersen. Een matige voetbalmiddag leverde door de pegel van Alderweireld toch nog de volle buit op. Ajax werd daarmee rijkelijk beloond.

De Amsterdammers hadden ook alleen genoeg aan een overwinning om in het spoor te blijven van FC Twente. De koploper uit Enschede besloot de moeizame uitwedstrijd tegen VVV-Venlo, een avond eerder al, met een 2-0 overwinning. ADO Den Haag – Ajax was naast een vaderlandse voetbalklassieker ook een treffen tussen een kampioens- en een degradatiekandidaat. De Haagse club vertoeft al langere tijd in zeer zwaar weer. Om zelf ook niet in een lastig parket te belanden, mocht de vier punten achterstand niet verder oplopen.

Voor ADO Den Haag is een thuiswedstrijd tegen Ajax de wedstrijd van het jaar. Het thuistreffen tegen de Amsterdammers was voor ADO dan ook dé gelegenheid om zich eens op positieve manier te presenteren. De Hagenaars beleefden toch al een week om snel te vergeten. Hoofdtrainer Raymond Atteveld werd na een soap gescheiden van de spelersgroep en clubicoon Lex Schoenmaker werd terug gehaald om het interim-trainersduo Maurice Steijn en Bob Kootwijk met raad en daad bij te staan.

De nieuwe invloed van het interim-trainersduo én Schoenmaker leken voor rust zowaar hun vruchten af te werpen. De geelgroene thuisploeg nam de allerriantste kansen voor zijn rekening. Zes minuten voor rust had ADO zelfs de leiding moeten nemen. Jens Toornstra omzeilde buitenspel op rechts, waarna Karim Soltani een niet te missen kans werd geboden. De aanvaller hielp het buitenkansje tóch om zeep door – nauwelijks een meter voor het Ajax-doel – over in plaats van tegen de bal te trappen.

Siem de Jong ontwijkt een tackle van Luyckx. Siem de Jong ontwijkt een tackle van Luyckx.

Ajax teerde tot aan die royale kans op kleinere mogelijkheden voor Luis Suarez, Marko Pantelic en Siem de Jong. Veel meer dwongen de Amsterdammers niet af het eerste bedrijf. De enige Ajacieden die opvielen waren De Jong (oogstrelende voorbereidende acties), Eyong Enoh (onvermoeibare controleur) en Maarten Stekelenburg (alert en betrouwbaar als het hele seizoen). De doelman was eerder ook al een sta-in-de weg met Andres Oper voor zich. De spits werd fraai vrijgezet door Soltani, maar ‘Steek’ was net eerder bij de bal dan de oud-speler van Roda JC.

Ook na rust onderscheidde Stekelenburg zich. De Ajacied wierp zich met verve voor de inzet van invaller Lex Immers. Dat de doelman een nieuwe kans kreeg om zich te onderscheiden, was veelzeggend. Dennis Rommedahl (voor Pantelic) en Christian Eriksen (voor Anita) brachten vers bloed in de Ajax-ploeg. De Ajacieden probeerden nog verder vooruit te voetballen, maar het bleef waken voor een tegenslag. De gele kaart die Enoh incasseerde viel in elk geval onder het kopje ‘tegenslag’. De Kameroener is daardoor geschorst voor de komende thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo.

Rommedahl had zichzelf tot gouden wisselspeler kunnen bombarderen. De rechteraanvaller zag zijn stiftbal eindigen op het dak van het doel van invaller-doelman Barry Ditewig. Niet veel later namen De Jong en Suarez de Haagse doelman onder vuur. De broodnodige openingstreffer bleef uit. Ditewig was de personificatie van de tegenslag die ook de thuisploeg ontmoette. De keeper moest een opstootje met De Zeeuw bekopen met rood. Ditewig, die een handvol minuten eerder de geblesseerde Zwinkels verving, moest eraf. Omdat de Hagenaars dus door hun keepers heen waren, trok Ricky van den Bergh het keepersshirt en de bijbehorende handschoenen aan.

,,ADO liet ons niet in het ritme komen’’, begon Martin Jol zijn teruglik. ,, Vooraf weet je dat het bij ADO moeilijk kan worden. Daarbij hadden we het onszelf op de juiste momenten ook makkelijker moeten maken. Ricky van den Bergh is geen Jan van Beveren. Toch heb ik, toen hij eenmaal op doel stond, zeven à acht minuten geen schot op doel gezien. We bleven breien en over de flanken aanvallen. Soms werd ons schot geblokt. Uiteindelijk heb je een schot nodig van een creatieveling.’’

Bij het aanbreken van de - door diverse opstootjes en blessureleed liefst zeven minuten - extra speeltijd zag Toby Alderweireld zijn kopbal door Toornstra van de doellijn gewerkt. In de extra tijd kopte Enoh over. De Ajax-verdediger uit België trof kort daarop meer geluk aan zijn zijde. Nog geen minuut na zijn kopbal pegelde de Belgische verdediger de bal in de kruising. Ajax had eindelijk zijn vurig gewenste voorsprong te pakken: 0-1. Een weldadige rust overviel het voor die tijd nog zo roerige Forepark-stadion.

,,Gelukkig valt de treffer van Toby alsnog’’, vervolgt Jol zijn terugblik. ,,Uiteindelijk zijn we hier door het oog van de naald gekropen. ADO had ook kunnen winnen. Maar als je reëel bent en kijkt naar de kansen- en cornerverhouding… ADO speelde vooral om ons tegen te houden. Gelukkig pegelde Toby de bal voor het eerst in de bovenhoek. We winnen uit niet vaak met 1-0. Andere ploegen gebeurt dat vaker.’’

Het kleine feestje dat na afloop in de Ajax-kleedkamer werd gevierd verraadde opluchting en blijdschap. Ajax is nog steeds in de race voor het kampioenschap. Vier wedstrijden voor het einde van het seizoen is nog niets beslist.

Bekijk later op Ajax TV de samenvatting en reacties van de Ajacieden na ADO Den Haag – Ajax.

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl

Luis Suarez gaat richting Haags doel. Luis Suarez gaat richting Haags doel.
Lex Immers heeft meer oog voor De Jong dan voor de bal. Lex Immers heeft meer oog voor De Jong dan voor de bal.
Urby Emanuelson kopt de bal voor Ammi weg. Urby Emanuelson kopt de bal voor Ammi weg.
Met enorme werklust blonk Eyong Enoh weer uit op het middenveld. Met enorme werklust blonk Eyong Enoh weer uit op het middenveld.
Marko Pantelic torent boven zijn Haagse opponent uit. Marko Pantelic torent boven zijn Haagse opponent uit.
Christian Eriksen verving Anita en kwam op het middenveld te spelen. Christian Eriksen verving Anita en kwam op het middenveld te spelen.
Tot zijn grote ontsteltenis ziet Ditewig dat Wegereef de rode kaart aan hem geeft. De invalgoalie kan vertrekken. Tot zijn grote ontsteltenis ziet Ditewig dat Wegereef de rode kaart aan hem geeft. De invalgoalie kan vertrekken.
Ricky van den Bergh nam de keepershandschoenen over van de weggestuurde Ditewig. Ricky van den Bergh nam de keepershandschoenen over van de weggestuurde Ditewig.
Toby Alderweireld heeft de wedstrijd voor Ajax gewonnen met een prachtig schot. Toby Alderweireld heeft de wedstrijd voor Ajax gewonnen met een prachtig schot.