Menu
Alderweireld is er klaar voor

Alderweireld is er klaar voor

Toby Alderweireld zat afgelopen woensdag voor de tweede keer op de bank bij een officiële wedstrijd Ajax 1. Zijn officieuze debuut maakte de vriendelijke Belg begin augustus tegen niemand minder dan Internazionale. Nu is het wachten op zijn officiële debuut.

Toby Alderweireld hoopt op zijn debuut. Toby Alderweireld hoopt op zijn debuut.

De negentienjarige verdediger kwam vijf jaar geleden van Germinal Beerschot Antwerpen naar Amsterdam. Een hele omschakeling voor een Belgische tiener. De bedeesde voetballer kwam op school in de Bijlmer, een wereld van verschil met Antwerpen. ,,De Nederlanders zeggen wat ze denken. Dat vond ik wel wennen. In het begin schrok ik van die mentaliteit. Maar nu ben ik er wel aan gewend en heb ik ook geleerd voor mezelf op te komen."

Na de jeugdelftallen bij Ajax succesvol te hebben doorlopen, speelt Alderweireld zijn duels dit seizoen in Jong Ajax. Links of rechts centraal in de verdediging. ,,Soms links, soms rechts. Dat maakt mij niet uit. Ik kan op beide posities goed uit de voeten." Zo goed, dat Van Basten hem tot twee keer toe op de bank had neergezet bij een duel van Ajax 1. ,,Ik mocht tegen Aston Villa en afgelopen woensdag tegen Volendam op de bank zitten. Dit keer trainde ik vanaf dinsdag voor het bekerduel mee met Ajax 1. Het niveau ligt wel hoger dan bij Jong Ajax, je moet sneller denken en de bal gaat sneller rond. Het is een goede ervaring voor mij. Dat ik woensdag weer op de bank zat, vond ik leuk om mee te maken. Nu hoop ik natuurlijk op een debuut, zoals elke voetballer. Of ik zondag weer op de bank zit, weet ik nog niet. Dat hangt ook van de blessures af. Voorlopig speel ik gewoon in Jong Ajax. En het is voor mij niet moeilijk om daar volgende week weer aan te sluiten. Het is niet zo dat ik mij doordat ik nu even met Ajax 1 heb meegetraind, ik mij daar te groot voor voel. Het is ook niet lastig om na deze week weer met Jong Ajax een duel te spelen."

Dat heeft hij aan den lijve ondervonden toen hij nadat hij op het Amsterdam Tournament met Ajax 1 mee mocht spelen tegen Internazionale. ,,Dat was fantastisch", geniet Alderweireld van de herinnering. ,,Ik speelde tegen Zlatan Ibrahimovic. Dat is de top en het was goed dat ik dat heb meegemaakt."

Tot een nieuw optreden in Ajax 1 kwam het nog niet. Afgelopen woensdag was hij er wellicht dicht bij. Toen raakte zowel Oleguer als Vermaelen geblesseerd. Was het eerder in de wedstrijd gebeurd, dan had Alderweireld misschien toen al zijn debuut gemaakt. ,,Als dat zo was geweest, dan was ik er klaar voor geweest. Ik kan het aan."