Menu
Alderweireld kopt Ajax naar zege op NEC

Alderweireld kopt Ajax naar zege op NEC

Trainer Frank de Boer typeerde het afsluitende kwartet wedstrijden in de Eredivisie 2010–2011 als ‘vier finales.’ Op bezoek bij NEC beleefden de Ajacieden een lastige middag. Ondanks de slappe start opereerde Ajax met twee treffers en de daaruit voortvloeiende 1-2 overwinning wél uiterst effectief. De kampioensrace blijft spannend.

In de eerste ‘finalewedstrijd’ maakten de Amsterdammers een valse start. Ajax maakte de eerste
twintig minuten een onscherpe indruk. Dat het ook in Nijmegen om een belangrijk duel ging viel niet
af te lezen aan de Ajacieden. Lasse Schöne bezorgde de thuisploeg een droomstart door al na vier
minuten hard en droog raak te schieten: 1-0. De Deen profiteerde van een voorzet van flankaanvaller Leroy George. Topscorer Björn Vleminckx was tien minuten later dicht bij een tweede treffer voor NEC. De Belg verscheen na een flitsaanval vrij voor Kenneth Vermeer, maar hij liet zich – tegen zijn trefzekere gewoontes dit seizoen in – aftroeven door de Ajacied. Hoewel Vleminckx deze speelronde 'droog' bleef staan, mag zich na 31 competitierondes nog altijd topscorer van Nederland noemen. De nummer 18 van NEC, volgend jaar speler van Club Brugge, trof tot nu toe al negentien keer doel.

,,We begonnen dramatisch, waren gewoon niet scherp in de beginfase’’, keek De Boer vol onbegrip
terug op de valse start die Ajax in Nijmegen maakte. ,,Typerend genoeg waren de NEC’ers telkens
een stapje eerder bij de bal. NEC was feller. Uiteindelijk mochten we de tegenstander op onze knieën bedanken dat het tot de rust ‘slechts’ bij 1-1. Kenneth was, zeker na het duel met Vleminckx, onze redder op dat moment.’’

De Nijmegenaren voelden de eerste helft haarscherp aan dat een stunt tot de mogelijkheden
behoorde, maar dat de kansen dan wel snel moesten worden verzilverd. George - vooral opererend
op rechts, maar ditmaal uitgeweken naar links – wist Vermeer bijna te verslaan met een hoge inzet.
De Ajax-doelman kon de bal maar net op de paal tikken. Ajax oogde aangeslagen en leek nog in het
eerste halfuur onder de druk te bezwijken. De Amsterdammers bogen voor rust bij vlagen diep, maar tot barsten kwam het niet.

Toby Alderweireld luistert zijn rentree op met de winnende goal. Toby Alderweireld luistert zijn rentree op met de winnende goal.

Uitgerekend in de eerste minuut van de blessuretijd deden de Ajacieden iets terug. Tegen de
verhoudingen in pikte Miralem Sulejmani de bal droogjes voorbij goalie Jasper Cillessen. NEC kreeg
de eerste helft de kansen, Ajax kreeg die niet of nauwelijks maar opereerde wel ijzig effectief.

,,De spelers waren bij rust ook blij dat het maar 1-1 was’’, vervolgde De Boer. ,,Ik heb mijn stem
wel verheft, maar ook ik was blij dat we niet achter stonden. Sulejmani maakte vlak voor rust
gelukkig het verschil bij ons. In de tweede helft hebben we gelukkig een heel ander Ajax gezien. Toen maakten we wel gebruik van de ruimtes die NEC liet liggen.’’

Toby Alderweireld beleefde met die matige, bij vlagen angstige eerste helft een vervelende rentree
na een periode van blessureleed. De Belg vormde met aanvoerder Jan Vertonghen weer een
vertrouwd centraal duo achterin. Nicolai Boilesen startte als linkerverdediger, terwijl Anita als
controleur vanaf het middenveld opereerde. Alderweireld maakte zijn rentree hoogstpersoonlijk
tot een succesvolle. Ajax profileerde zich het eerste kwartier na rust al zelfverzekerder dan in de 45 minuten daarvoor. Alderweireld torende hoog boven de Nijmegense defensie uit en leverde in de 66e minuut een perfecte kopbal af, 1-2. De Belg bracht zijn team daarmee een waardevolle overwinning, bleek een klein half uur later. Ajax gaf de voorsprong – mede door een cruciale redding van Vermeer - niet meer uit handen. Met Aras Özbiliz (voor Mounir El Hamdaoui) en Eyong Enoh als vervanger van Lorenzo Ebecilio voetbalde Ajax het duel prima uit.

,,De eerste helft was dramatisch, onbegrijpelijk dat we ons zo lieten overrompelen. Onze tweede was redelijk tot goed’’, typeerde De Boer de 35e editie van NEC – Ajax in de Nederlandse Eredivisie. ,,Over de hele wedstrijd gezien was een gelijkspel misschien terecht. Maar uiteindelijk ben ik natuurlijk heel blij met deze 1-2. Nu zijn we afhankelijk van PSV, maar moeten we toch vooral naar onszelf blijven kijken.’’

PSV won dezelfde middag met 2-0 bij Heracles Almelo. FC Twente ging wel in de fout op bezoek bij De Graafschap. De titelverdediger kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel en gaf twee peperdure punten weg in de kampioensrace. PSV en FC Twente gaan met een gelijk puntenaantal (65) aan kop, maar de Eindhovenaren hebben een beter doelsaldo. Ajax zit de twee concurrenten met een punt achterstand op de hielen. Met nog drie finales te gaan (en de KNVB Bekerfinale als extra eindstrijd), wacht Ajax, PSV en FC Twente een heet competitieslot.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van NEC – Ajax en de reacties van Frank de
Boer, Toby Alderweireld en Miralem Sulejmani na afloop.


Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Jan Vertonghen heeft zijn handen vol aan de topscorer van de Eredivisie, Björn Vleminckx. Jan Vertonghen heeft zijn handen vol aan de topscorer van de Eredivisie, Björn Vleminckx.
Nicolai Boilesen moet alle zeilen bijzetten tegen Leroy George. Nicolai Boilesen moet alle zeilen bijzetten tegen Leroy George.
Mounir El Hamdaoui in duel met doelpuntenmaker Lasse Schöne van NEC. Mounir El Hamdaoui in duel met doelpuntenmaker Lasse Schöne van NEC.
Siem de Jong kopt de bal weg voordat Vleminckx gevaarlijk wordt. Siem de Jong kopt de bal weg voordat Vleminckx gevaarlijk wordt.
Siem de Jong is hard geraakt door de elleboog van Vleminckx. Siem de Jong is hard geraakt door de elleboog van Vleminckx.
Vurnon Anita is opnieuw zijn opponent de baas. Vurnon Anita is opnieuw zijn opponent de baas.
Frank de Boer schreeuwt zijn spelers naar voren. Frank de Boer schreeuwt zijn spelers naar voren.
Nog voor rust scoort Sulejmani tegen de verhouding in de 1-1. Nog voor rust scoort Sulejmani tegen de verhouding in de 1-1.
Dankzij Kenneth Vermeer vertrekt Ajax met drie punten uit Nijmegen. Dankzij Kenneth Vermeer vertrekt Ajax met drie punten uit Nijmegen.
De slimme pass van Eriksen op Sulejmani levert de gelijkmaker op. De slimme pass van Eriksen op Sulejmani levert de gelijkmaker op.