Menu
Alderweireld snakt naar WK

Alderweireld snakt naar WK

Op de trainingsvelden van Ajax is het deze dagen iets rustiger dan normaal. Veel Ajacieden zijn namelijk traditiegetrouw opgeroepen voor het nationale team. Ook Toby Alderweireld behoort tot de spelers met interlandverplichtingen. De 23-jarige verdediger start met België de kwalificatiereeks voor het WK van 2014 in Brazilië tegen Wales en Kroatië.

De Belgen nemen het vrijdag in Cardiff op tegen Wales. Vier dagen later wordt in Brussel het duel met de Kroaten gespeeld. Hoewel de zuiderburen in 2002 - op het WK in Japan en Zuid-Korea - voor het laatst deelnamen aan een groot toernooi zijn de verwachtingen hooggespannen. Mede vanwege de 4-2-zege op Nederland van vorige maand. ,,We mogen alleen niet te euforisch doen, want dat was maar een wedstrijd”, tempert Alderweireld het vertrouwen. ,,Anders vervallen we vrij snel in de oude gewoonte. Maar we hebben in elk geval vertrouwen getankt tegen Nederland en dat is belangrijk met het oog op de wedstrijden tegen Wales en Kroatië.”

Behalve het uitstekende resultaat tegen Oranje heeft België momenteel ook een unieke verzameling spelers die allemaal op het allerhoogste niveau uitkomen. ,,Dat kun je wel met Nederland vergelijken”, zegt Alderweireld. ,,Ik denk ook dat we meer potentie hebben dan Nederland, maar dat betekent niet dat je er al bent. Desondanks ziet het er positief uit. Vooral als je kijkt naar onze gemiddelde leeftijd. Die ligt denk ik op 25 jaar. Vincent Kompany (Manchester City) en Thomas Vermaelen (Arsenal) zijn, na Daniel Van Buyten (Bayern München), met hun 26 jaar onze meest ervaren spelers. Verder hebben we talenten als Eden Hazard (Chelsea), Axel Witsel (Zenit Sint-Petersburg) en Moussa Dembélé (Tottenham Hotspur).”

Alderweireld: ,,Ik denk dat het Belgisch elftal meer potentie heeft dan Oranje, maar dat betekent niet dat je er al bent." Alderweireld: ,,Ik denk dat het Belgisch elftal meer potentie heeft dan Oranje, maar dat betekent niet dat je er al bent."

Tevens is Alderweireld zeer te spreken over bondscoach Marc Wilmots, die enkele maanden geleden het stokje overnam van de naar Club Brugge vertrokken George Leekens. ,,Ik denk dat hij een heel goede trainer is die ook een goede balans heeft gevonden tussen Vlamingen en Walen. Hij spreekt beide talen en dwingt heel veel respect af bij de spelers. Kijk, Hazard en Kompany kun je weinig meer bijbrengen op technisch gebied, maar wel qua coaching en dat ontbrak er bij ons nog wel eens aan.”

Dat hij zich bij de Rode Duivels moet richten op de positie van rechtsback neemt Alderweireld voor lief. ,,In België moet de centrale verdediger de ballen inleveren en bouw je amper op”, verklaart hij. ,,Ik vind het mede daarom niet erg als rechtsback te spelen. Het is ook beter dan de bank. Bovendien behoort Kompany tot de top-3 van centrale verdedigers in de wereld. Ik ben dan ook gewoon blij dat ik er bij zit en wil voor de rechtsbackpositie gaan. Alleen begon Guillaume Gillet tegen Nederland, dus ik ben benieuwd wie er volgende week speelt.”

Volgens Alderweireld snakken niet alleen de spelers maar ook de Belgische voetballiefhebbers naar
de eindronde van een groot toernooi. ,,Een EK of WK meemaken is voor mij en waarschijnlijk heel België nieuw”, zegt de Antwerpenaar met gevoel voor overdrijving. ,,Ik las laatst dat de Belgische voetbalbond vorig seizoen zevenhonderd vaste kaarthouders had en nu negenduizend. En er staan nog mensen op een wachtlijst. Ook het duel met Kroatië is al uitverkocht. In Nederland is dat heel normaal, maar wij hebben ook weleens voor tienduizend man tegen Kroatië gespeeld. Nu merk je dat het leeft en dat er vertrouwen is."

Een goede start van de kwalificatiereeks is in elk geval onontbeerlijk, beseft Alderweireld terdege. ,,Als je mee wilt doen moet je uit de komende twee wedstrijden minstens vier punten halen. Als je gelijk verliest wordt het lastig. Hoewel het een poule is waarin iedereen van iedereen kan winnen, moeten we tegen Wales een goed resultaat neerzetten. Zij hebben een aantal goede spelers”, doelt hij op onder anderen Gareth Bale. ,,Maar wij hebben meer kwaliteit. Kroatië daarentegen is voor ons altijd een lastige tegenstander. Die Nikica Jelavic bijvoorbeeld is een goede spits en verder hebben ze een stug blok met een paar slagers achterin.”

Tot slot blikt Alderweireld nog even terug op de loting voor de UEFA Champions League, waarin Ajax aan Real Madrid, Manchester City en Borussia Dortmund werd gekoppeld. ,,Het kan alle kanten op. Als je derde wilt worden moet je toch ergens punten pakken en in dat geval kan het zomaar zijn dat je tweede wordt. Het wordt alles of niks. Je moet een competitie niet ingaan met de gedachte dat je geen punten haalt. Veel spelers hebben weer een jaar extra ervaring in de Champions League. Dat neemt niet weg dat we blij mogen zijn als we derde worden, maar misschien rolt er iets meer uit de bus. Waarom zouden wij namelijk niet kunnen winnen van Borussia Dortmund en Manchester City? Real Madrid is voetballende teams gewend, maar Manchester City niet. Daarom moeten we durven voetballen en vertrouwen uitstralen. Ik denk ook dat geen enkel team met een gerust hart naar de Amsterdam ArenA komt.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Pro Shots