Menu
Alderweireld terug naar zijn roots

Alderweireld terug naar zijn roots

Toby Alderweireld (23) kwam zeven jaar geleden als jeugdspeler van Germinal Beerschot Antwerpen naar Ajax. Na tweeënhalf jaar signeerde de Belg zijn eerste profcontract, een bevestiging van zijn spectaculaire ontwikkeling. Deze maand stond hij alweer met zijn tweede kampioensschaal in handen. Ajax TV zocht hem op in zijn stad Antwerpen. Vrijdag kan je de exclusieve reportage op Eredivisie Live zien.

Ajax TV laat een andere Toby Alderweireld zien dan de Toby die wekelijks op het veld staat. ,,Ik ben eigenlijk niet gemaakt om voetballer te zijn", onthult de geboren Antwerper in de zeer persoonlijke reportage. ,,Je bouwt een muur om je heen en thuis gooi je die van je af. Dan staat er een ander persoon."

Een persoon die het in zijn beginperiode bij Ajax ontzettend moeilijk had. Zijn vader en moeder vertellen in het indringende portret over de heimwee bij hun middelste zoon en de twijfel die vooral zijn moeder had om haar Toby naar Amsterdam te laten gaan. Het was hun oudste zoon Steve - zes jaar ouder dan Toby - die zei dat zijn ouders hem naar Ajax moesten laten gaan. ,,Ik heb wel momenten gehad dat ik dacht 'nu haal ik hem terug'", herinnert Toby's moeder zich die zware beginperiode. Bij het gastgezin Stap begon de Belgische tiener zich thuis te voelen in Amsterdam. ,,De dagen zaten zo vol met school en voetbal - en als ik dan 's avonds thuiskwam, lieten ze me met rust. Dat was fijn."

Familieman Toby met zijn kleine neefje, zoon van zijn oudste broer Steve. Familieman Toby met zijn kleine neefje, zoon van zijn oudste broer Steve.

Alderweireld haalt in de uitzending veel herinneringen op. Samen met zijn één jaar jongere broer Sven keert hij terug naar het 'patattenveld' uit zijn jeugd in Ekeren, een voorstadje van Antwerpen. De stad die voor altijd dicht bij de Belgisch international is. De Ajacied liet onlangs de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal op zijn rechteronderarm tatoeëren en neemt Ajax TV mee naar het schitterende bouwwerk. ,,Ik wil jullie iets van waarde uit Antwerpen laten zien. Hoewel ik nu een halve Amsterdammer ben, vergeet ik niet waar ik vandaan kom. Ik ben trots op Antwerpen", zegt hij tegen de programmamakers van Ajax TV. ,,Ik heb twee jaar nagedacht of ik deze tatoeage zou laten zetten. Nu heb ik het laten doen. In deze kerk vind ik een bepaalde rust. De laatste jaren kom ik hier vaker."

Ajax TV filmde ook bij de oudste broer van Toby en diens gezin met een jonge tweeling thuis, waar de hechte familieband tussen de jongens duidelijk naar voren komt. Maar natuurlijk blikt de verdediger ook terug op het afgelopen seizoen en onthult Steve Spruyt in een typische Antwerpse kroeg een belangrijke rol te hebben gespeeld in de succesvolle titelstrijd van Ajax. Vanaf de uitwedstrijd bij NAC was hij trouwe bezoeker van de wedstrijden. ,,En dan winnen ze veertien keer op rij. Maar Toby kwam net toen terug uit een blessure dus hij heeft een groter aandeel gehad dan ik", lacht de beste vriend van Alderweireld.

Als Jan Vertonghen, zoals de verwachting is, daadwerkelijk vertrekt bij Ajax ligt er een andere rol voor Toby in het verschiet. ,,Mijn rol zal belangrijker worden. Ik zal dan meer de leiding moeten nemen, maar zoiets moet je niet forceren; dat werkt alleen maar averechts. Er zullen bij het vertrek van Jan andere mensen die rol op zich moeten nemen en misschien ben ik dat wel."

De reportage van Ajax TV is vrijdag te zien in de uitzendingen van 19:40, 20:40 en 22:40 uur op Eredivisie Live.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax TV

Toby zoekt zijn rust vaak in de Onze Lieve Vrouwe kerk in Antwerpen. Toby zoekt zijn rust vaak in de Onze Lieve Vrouwe kerk in Antwerpen.
Met jongere broer Sven bezoekt Toby het trapveldje uit zijn jeugd. Met jongere broer Sven bezoekt Toby het trapveldje uit zijn jeugd.