Menu
Alderweireld verwacht sfeervolle ArenA

Alderweireld verwacht sfeervolle ArenA

Toby Alderweireld is klaar voor de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen tegen sc Heerenveen. Daarnaast kijkt hij reikhalzend uit naar het weerzien met de supporters die vorig seizoen een belangrijke rol speelden in de strijd om de titel.

,,Het is prettig om weer voor onze eigen supporters te spelen”, erkent de 22-jarige Belg. ,,We hebben ze afgelopen seizoen eindelijk gegeven wat ze graag wilden hebben en ik denk dat dat de sfeer alleen maar ten goede zal komen. Bovendien hebben ze tijdens de Johan Cruijff Schaal ook een goed Ajax gezien. Daarvoor komen ze naar het stadion.”

Ook zondag verwachten Alderweireld en de zijnen het publiek weer het nodige te kunnen bieden. Hoewel van onderschatting geen sprake zal zijn. ,,Heerenveen is een goed voetballend team dat op bepaalde posities is gewijzigd, maar dat geldt voor bijna iedereen. We moeten thuis ‘volle bak gaan’ en de drie punten pakken”, stelt de verdediger die in de ArenA vermoedelijk te maken krijgt met Bas Dost. ,,Hij is een goede spits. Vooral als de ballen in de zestienmeter komen is hij sterk. Daarom moeten we vooruit druk zetten, want dan komt hij weinig in het spel voor.”

Alderweireld houdt Rooney scherp in de gaten tijdens de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar. Alderweireld houdt Rooney scherp in de gaten tijdens de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar.

Behalve Dost beschikken de Friezen verder over een aantal gevaarlijke vleugelspelers. Met name Luciano Narsingh heeft zich vorig seizoen stormachtig ontwikkeld. ,,Hij is een goede speler met een gevaarlijke actie”, weet de Vlaming over de oud-Ajacied met wie hij in de jeugd geregeld de degens kruiste. ,,Wij hebben echter goede, snelle backs, die hem moeten neutraliseren.”

Naast de competitieverplichtingen verheugt Alderweireld zich ook op de naderende Champions League. ,,Daarin kunnen we best wel iets proberen. We hoeven in elk geval niet bang te zijn, want we hebben voetballend een sterk team. Hoewel er geen slechte teams in de Champions League zijn geef ons wel kans de volgende ronde te halen. Al moeten we natuurlijk niet te hoog van de toren blazen.”

Tot slot komt de international nog even terug op de WK-kwalificatieloting die onlangs werd verricht en waarin België werd gekoppeld aan onder meer Kroatië en Servië. ,,Ik vind het een goede loting”, laat de geboren Antwerpenaar aan duidelijkheid niets te wensen over. ,,Spanje en Frankrijk zouden een stuk moeilijker zijn dan Kroatië en Servië. Er zijn mogelijkheden en het wordt tijd dat we ons met België weer eens plaatsen. De meesten van ons spelen bij een topclub en dat moet er gewoon een keer uitkomen.”


Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst