Menu

Alerte Sneijder sleept winst binnen

In de slotfase van de competitiewedstrijd tegen Jong Twente heeft Jong Ajax de overwinning uit het vuur weten te slepen. Wesley Sneijder zorgde voor het enige doelpunt. Jelle van Damme debuteerde in Ajax-shirt, maar hij moest met een rode kaart (twee keer geel) het veld verlaten. Petri Pasanen verliet geblesseerd het veld en Mido speelde zeventig minuten mee.

In de openingsfase raakte Petri Pasanen geblesseerd aan zijn enkel en moest in de 15e minuut het veld verlaten. Wesley Sneijder kwam voor hem in het veld. Morgenochtend zal worden bekeken hoe ernstig de kwetsuur is. Op deze nare ontwikkeling na, gebeurde er voor de doelen niet veel. Ajax had wel een veldoverwicht tegen het afwachtende FC Twente, maar kon zich geen kansen creëren. ,,Twente speelde erg verdedigend", analyseerde trainer Olde Riekerink. ,,Wij gingen na vijf minuten met vier spitsen en drie opbouwers spelen. Maar grote kansen kwamen daar niet uit voort. De grootste kans was nog voor Twente in een counter en dat is precies waar ik bang voor was."

Maar de rust werd in gegaan met een 0-0 gelijke stand. De tweede helft gaf een ander beeld. Olde Riekerink: ,,Zij gingen aanvallender spelen, waardoor wij meer mogelijkheden kregen. Na twintig minuten in de tweede helft wisselde ik Mido, die zeer actief was. Hij speelde in een andere rol, als spits naast Quansah." Voor Mido kwam jeugdinternational Nigel de Jong binnen de lijnen.

In de laatste minuten kreeg Ajax twee goede kansen. En het was weer Jason Culina die voor het gevaar zorgde. Zijn vrije trap eindigde namelijk tegen de lat en bleef voor het doel hangen. Sneijder benutte koppend de rebound. ,,Jason is erg bepalend voor ons dit jaar", prees Olde Riekerink zijn Australiër.

Ook Jelle van Damme, de van GBA overgekomen stagiair, kon rekenen op de complimenten van de coach. ,,Hij hield zich moeiteloos staande. Dat kan ook komen omdat wij niet onder druk stonden. Maar hij had goede passes richting de spitsen en kan goed opkomen. Hij had een paar goede rushes." Vijf minuten voor tijd beging de Belg zijn tweede overtreding en net als bij de eerste schotelde de scheidsrechter hem een gele kaart voor. Van Damme kon vertrekken.

Olde Riekerink vond de drie punten terecht. ,,Ik vond niet dat we de winst helemaal hebben afgedwongen, maar qua spelopvatting verdienden we het wel. Het was hartstikke moeilijk spelen tegen zo´n verdedigend Twente. Misschien hebben ze het wel afgekeken van hun eerste, dat op die manier van Feyenoord won."

Door de winst neemt Jong Ajax de koppositie over van Jong Willem II, komende zaterdag de tegenstander op De Toekomst. ,,Dat is natuurlijk wel bijzonder. Wij hebben zestien wedstrijden gespeeld en slechts een verloren. Dit jaar zijn we nog ongeslagen. Op 18 maart spelen wij de halve finale van de beker voor tweede elftallen tegen Vitesse. En op 29 maart de halve finale van de Amstel Cup tegen FC Utrecht. Elke wedstrijdbespreking begin ik met het noemen van de datum en waar we nog allemaal in meedoen." En dat is dus nog op alle mogelijke fronten.