Menu
Alfons Groenendijk assistent Jong Ajax

Alfons Groenendijk assistent Jong Ajax

Alfons Groenendijk zal komend seizoen de assistent zijn van John van den Brom als trainer van Jong Ajax. Daarnaast zal Groenendijk ook de A2 van Ajax onder zijn hoede nemen. ,,De praktijk zal uitwijzen hoe dat zal werken", denkt Groenendijk.

Al enige tijd verschenen er berichten in de media dat Groenendijk als trainer bij Ajax aan de slag zou gaan. De geboren Leidenaar geeft toe dat hij al enkele weken geleden een gesprek heeft gehad met Danny Blind. Van welk team hij trainer zou worden, werd echter pas deze week duidelijk. ,,Het was even afwachten op de definitieve invulling", verklaart Groenendijk. ,,De afgelopen weken is er toch een en ander veranderd qua invulling bij de jeugdopleiding. Nu Fred Grim zich definitief bezig gaat houden met de keepers bij het eerste elftal en John van den Brom ook hoofd jeugdopleiding zal zijn, werd duidelijk dat er nog iemand nodig was bij Jong Ajax. En toen werd mij gevraagd of ik dat wilde doen. Als je als speler naar Ajax kan, zeg je geen nee natuurlijk. En ook als trainer zeg je geen nee. Ajax is een heel mooie club en daar wil je graag aan de slag. Ik heb dus rustig op me af laten komen wat de precieze invulling zou worden."

John van den Brom en Alfons Groenendijk kennen elkaar al lang. ,,We hebben oneindig vaak tegen elkaar gespeeld", vertelt Groenendijk met een lach. ,,Daarnaast hebben we beide een Ajax-verleden, we werden vertegenwoordigd door hetzelfde management, we kennen elkaar goed. En dat lijkt me een gezonde basis voor een goede samenwerking." Van een duidelijke rolverdeling is geen sprake, volgens Groenendijk. ,,Van den Brom is natuurlijk de hoofdverantwoordelijke. Verder zullen we een duo vormen, zoals Marco van Basten en John van 't Schip dat waren en zoals Van den Brom dat vorig jaar met Fred Grim was."

Groenendijk zal ook verantwoordlijk zijn voor de A2. ,,Dat is praktisch gezien goed te combineren. Want als ik de A1 zou gaan trainen, zou ik op maandag al niet bij de nabespreking van de wedstrijd van zaterdag van de A1 kunnen zijn, omdat Jong Ajax op maandag speelt. En bij de A2 is dat geen probleem." Groenendijk heeft echter de programmma's van beide teams gezien, en er zal soms misschien toch wel wat wringen. ,,De praktijk zal uitwijzen hoe we daarmee omgaan, maar waar een wil is, is een weg natuurlijk. Het trainen van de A2 zal ook wel anders zijn dan Jong Ajax. Bij de A2 gaat het puur om de opleiding, dat is het allerbelangrijkste. Het zijn eerstejaars A-junioren en ik denk dat het een leuke ploeg is om mee aan de slag te gaan", aldus Groenendijk enthousiast.

Groenendijk heeft inmiddels drie jaar ervaring als trainer. Na een seizoen hoofdtrainer van de amateurs van Katwijk te zijn geweest, werd hij twee jaar geleden assistent van Mike Snoei bij Sparta. In zijn eerste jaar als assistent was hij eveneens trainer van Jong Sparta. Enkele weken geleden kwam er een abrubt einde aan die periode. Groenendijk: ,,Het was altijd wel hectisch bij Sparta, maar dat was zeker de laatste periode het geval. Ik ben trouw gebleven aan Mike Snoei en daarom kwam er aan mijn tijd bij Sparta ook een einde."

Groenendijk, 41 jaar geleden geboren in Leiden, begon zijn voetbalcarrière bij FC Den Haag in de eerste divisie in 1982. Vier jaar later maakte hij de overstap naar Roda JC, waar hij vier seizoenen speelde alvorens hij naar Ajax kwam. Bij de Amsterdammers speelde hij twee seizoenen, 1991-1992 en 1992-1993, waarin hij 22 keer in actie kwam. De middenvelder scoorde eenmaal, in de thuiswedstrijd tegen VVV Venlo. In zijn eerste jaar bij Ajax won hij de UEFA Cup, een jaar later de Nederlandse beker. Na zijn Ajax-periode kwam Groenendijk uit voor Manchester City, Sparta en FC Utrecht. Bij de laatste club sloot hij vier jaar geleden zijn actieve voetbalcarrière af.