Menu
Alfons Groenendijk nog niet onder de indruk van spel tijdens WK

Alfons Groenendijk nog niet onder de indruk van spel tijdens WK

Het valt Alfons Groenendijk tot op heden nog niet mee wat hij tijdens het wereldkampioenschap voetbal heeft gezien. De aanstaande assistent-trainer van Ajax 1 is uiteraard tevreden over de winst van Oranje, genoot van de goals van Duitsland en van de wedstrijd Argentinië - Ivoorkust. ,,Maar ik ben nog niet onder de indruk van wat ik heb gezien.”

Het duel van Nederland tegen Servië en Montenegro bekeek Groenendijk in de studio van Sport 1. ,,Voor die zender doe ik tijdens het WK wat dingetjes en zondag analyseerde ik de wedstrijd ná Oranje, die tussen Mexico en Iran. Dan moet je op een bepaalde tijd in de studio zijn, waardoor ik besloot daar naar Oranje te kijken. Op die grote schermen, dus dat was wel mooi.”

,,De wedstrijd van Nederland tegen Servië vond ik op zich niet zo geweldig. Het was heel warm en daar hadden de spelers zich niet op kunnen voorbereiden omdat het zo plotseling warm werd. Het overviel ze echt. Dat is geen excuus voor het spel, maar het is gewoon zo dat die warmte na een half uur in de benen sloeg. Zelf heb ik ook wedstrijden in de hitte gespeeld en dan weet je hoe zwaar dat is. Nederland probeerde nog te voetballen, Servië liep veel achteruit. Daardoor vind ik de winst verdiend. We hebben niet al te veel kansen weggegeven.”

Met Arjen Robben als de gevierde man vergaarde Nederland de eerste punten. Vond Groenendijk niet dat de linksbuiten al te veel alleen deed? ,,Dat heb ik tijdens de wedstrijd inderdaad ook gezegd, maar als je als speler voelt dat je het hebt dan is het logisch dat je het probeert. Bovendien had Ruud van Nistelrooij zijn dag niet en werd Robin van Persie niet veel in het spel betrokken. Daardoor moest Robben ook wel veel alleen doen. Een bijkomend verhaal is dat het middenveld uit rechtsbenige voetballers bestond, die oriënteren zich naar links.”

Wesley Sneijder zorgde samen met John Heitinga voor de Ajax-inbreng in het openingsduel. ,,Wesley kan die rol die hij kreeg als controlerende centrale middenvelder goed spelen”, vindt Groenendijk. ,,Hij heeft keihard gewerkt. Maar ik vind wel dat hij af en toe onzorgvuldig in de passing was. Dat kan hij beter. Hij kan over de negentig minuten wel een voldoende scoren, maar omdat hij zo goed kan voetballen verwacht ik iets extra’s.”

Na de winst van Oranje moest Groenendijk aan de slag in zijn rol als analyst bij Mexico-Iran. ,,Dat is lastig, want van Iran weet ik heel weinig. Sommige voetballers zie je nog wel omdat ze bij clubs in de Bundesliga spelen, maar die anderen ken ik niet. Ik krijg wel behoorlijk veel informatie tot mij. Ook die wedstrijd vond ik overigens niet heel geweldig.”

Wat de assistent van trainer Henk ten Cate wél een mooi duel vond was Argentinië - Ivoorkust in de poule van Nederland. ,,Ik vind Argentinië wel heel sterk en straks komt Messi daar ook nog bij en dan hebben ze helemaal een ijzersterk team dat heel ver kan komen. Ivoorkust heeft vooral voorin de goede voetballers lopen. Daar moet Nederland vrijdag heel goed voor op zijn hoede zijn. Ivoorkust gaat tegen Oranje voor de laatste kans en dat moet een waarschuwing zijn. Wij moeten zorgen dat we winnen, want dan zijn we er al voordat we Argentinië treffen. Lukt dat niet, dan kunnen we in de problemen komen.”

Maar behalve het andere duel in poule C heeft Groenendijk nog weinig kunnen genieten. ,,Ik heb nu vrijwel alle wedstrijden gezien, de leukste was dus Argentinië - Ivoorkust en ik vond de goals van Duitsland erg mooi, maar verder ben ik niet onder de indruk. Zweden en Polen vond ik zeer teleurstellend. Maar Nederland heeft het in elk geval goed gedaan!”