Menu
Alfons speelt dubbelrol

Alfons speelt dubbelrol

Twaalf Ajacieden op een waterkoud trainingsveld. De trainers Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk schotelden de uitgedunde selectie dinsdagochtend een gevarieerde trainingssessie voor.

Een half uur lang was Dennis Gentenaar de enige keeper op het veld naast de Amsterdam ArenA. Later sloot ook Kenneth Vermeer zich bij de groep aan. Net als veel andere ploeggenoten met interlandverplichtingen is eerste doelman Maarten Stekelenburg tot donderdag afwezig. De Ajacied bereidt zich vandaag voor op zijn - mogelijke - derde interland. Woensdag ontvangt Oranje in vriendschappelijk verband Rusland in de Amsterdam ArenA. De vaste doelverdediger van het Nederlands elftal, Edwin van der Sar, brak afgelopen weekend zijn neus en heeft afgezegd.

Leonardo probeert een bal van Gabri te onderscheppen. Leonardo probeert een bal van Gabri te onderscheppen.

Vanwege het beperkte aantal spelers speelde Groenendijk vandaag twee rollen: een rol als speler plus een rol als trainer. In de praktijk kwam het voor de Leidenaar neer op overleggen met collega-trainer Spijkerman, terwijl hij een moment later schouder aan schouder stond met ploeggenoten als Jaap Stam, Edgar Manucharyan en Roger. Spijkerman en Groenendijk trakteerden de spelers allereerst op een inspeel- en kaatsoefening. ‘Vooral blijven doorbewegen’ luidde de bijbehorende opdracht. Alles met een zo hoog mogelijke balsnelheid. ,,Creëer ruimte in je rug voor de opkomende man’’, voegde Spijkerman daar voor de duidelijkheid nog aan toe.

Roger heeft weinig bedenktijd tijdens de rondo. De Spanjaard is weer bijna terug op zijn oude niveau. Roger heeft weinig bedenktijd tijdens de rondo. De Spanjaard is weer bijna terug op zijn oude niveau.

Bij een tweede oefening kon één doodzonde worden begaan: de bal stil op het gras laten liggen. Twee Ajacieden kregen de opdracht, vanuit het hart van een rondo, de bal te onderscheppen. Een eveneens in het centrum geposteerde neutrale Ajacied gold voor de buitenspelers als aanspeelpunt. Uiteindelijk werd de oefening besloten met drie, fel op de bal jagende Ajacieden. ,,Vul de posities goed op en probeer een serie te maken’’, sprak Groenendijk op zijn beurt de spelers aan de buitenzijde van de rondo toe. Groenendijk maakte zich bovendien verdienstelijk als tijdwaarnemer. De rondo, of beter gezegd het op- en afjaagspel, werd telkens gespeeld in series van 1.15 minuut. Tussen de series werd een rustmoment ingelast.

Gabri en Jaap Stam treffen elkaar tijdens de afsluitende partij. Ook Edgar Manucharyan mengt zich in het strijdgewoel. Gabri en Jaap Stam treffen elkaar tijdens de afsluitende partij. Ook Edgar Manucharyan mengt zich in het strijdgewoel.

Met het slotstuk van de dinsdagtraining speelden de trainers in op het kleine keepersprobleem. Vermeer kampt nog met een lichte vingerblessure. Gentenaar verdedigde daarom het grote doel. De twee kleine doeltjes van de tegenpartij moesten het stellen zonder vaste verdediger. De partijvorm werd opgedeeld in drie series van telkens drie minuten. De hersteltijd bedroeg telkens anderhalve minuut. Bij deze oefenvorm lag de nadruk vooral op de omschakeling en het speeltempo. De spelers mochten de ballen telkens maximaal twee keer achter elkaar raken. Gabri had bij zijn fraaiste actie, die de mooiste goal opleverde van de training, slechts één balcontact nodig. De Spanjaard volleerde een inzet fantastisch voorbij Gentenaar. Het kwam de Spaanse middenvelder spontaan op een applausje te staan van de toekijkende supporters.