Menu

Algarve Winter Cup eerste prijs in vitrine 2003

,,Zo, gefeliciteerd Ronald! De eerste prijs van 2003 is binnen." Deze zin kwam uit de mond van technisch directeur Leo Beenhakker na afloop van de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Aberdeen. Overtuigend was niet wat Ajax op de dramatische grasmat van het estadio municipal de Loulé neerzette, maar voldoende om de eveneens jonge Schotse ploeg te verschalken en Algarve Winter Cup mee naar huis te nemen. En dat onder toeziend oog van de populaire Nederlandse zanger René Froger en in de regen.

Aberdeen keek uit naar het vriendschappelijk duel met Ajax. Eerder deze week verloor de ploeg van de nieuwe trainer Steve Paterson met 2-0 van VFL Wolfsburg, maar creëerde het zich veel kansen. ,,Het is voor mij fantastisch om tegen een team te spelen dat een grote naam heeft in de wereld. Een geweldige ervaring voor mij en het voor het team."

Het respect dat Paterson had voor Ajax, was overgeslagen op zijn spelers, want kansen kregen ‘The Dons’ zeker, maar het duurde tot twee minuten voor rust voordat Darren Mackie een van de vele mogelijkheden bekroonde met een doelpunt.

Maar Aberdeen liep al achter de feiten aan. Een vlijmscherpe Zlatan had Ajax namelijk al op 2-0 gebracht. Ajax speelde met het centrum Bergdolmo/Pasanen en Trabelsi en De Jong als backs. Op het middenveld verzette Galasek weer bergen werk, deed Maxwell goed werk en was Wamberto als in zijn beste tijden. Van der Meyde, Zlatan en Munteanu voerden de aanval aan.

,,Er hebben nu jongens speeltijd gekregen die dat normaal gesproken niet zouden hebben", zei Koeman na afloop toen hij ook Yakubu, Machlas, Boukhari, Petre en Sneijder had ingebracht voor Bergdolmo, Zlatan, Munteanu en Maxwell. ,,Ik hoop dat mijn vaste basisspelers zo snel mogelijk spelen. Als Chivu woensdag kan spelen, komen we snel tot een team dat ik in de tweede helft van de competitie wil zien. In Egypte zal je niet dezelfde elf zien als tegen Benfica. De wedstrijd in Lissabon zie ik als de belangrijkste van de voorbereiding."

De omstandigheden in Loulé waren verre van optimaal. ,,Op dit weiland was mooi voetbal onmogelijk", vond ook keeper Joey Didulica die Bogdan Lobont had afgelost onder de lat. En in de tweede helft ook de aanvoerdersband om zijn arm kreeg geschoven toen Bergdolmo in de kleedkamer achterbleef. Bij de prijsuitreiking bleef de keeper dan ook staan en droop de Noor af. ,,Ik heb de prijs als aanvoerder afgedwongen, want ik had die band de tweede helft om mijn arm", grijnsde de Australiër. ,,Weer een nieuwe trofee voor in de prijzenkast en geen punt verloren in het toernooi."

Dat had op zich kunnen gebeuren tegen de Schotten, want zoals al gememoreerd was het spel niet sprankelend. Maar na een kwartier had Zlatan de score geopend na een prachtige pass van Wamberto. De Zweed aarzelde niet en haalde vol uit. Keeper Preece was compleet kansloos. Dat was hij ruim twintig minuten later weer. Nu lag er een goede actie van Zlatan zelf aan zijn tweede goal ten grondslag. De spits passeerde Rutkiewicz en zette Ajax op een comfortabele 2-0. Maar in de slotfase van de eerste helft liet Ajax Aberdeen komen.

Daarvan profiteerden de Schotten pas in derde instantie. Eerst schoot Anderson op de lat, vervolgens knalde invaller Leon Mike in het zijnet, maar twee minuten voor het rustsignaal was het wel Darren Mackie die Didulica van dichtbij verschalkte, 2-1.

In de tweede helft kwam het Ajax-gevaar vooral van Andy van der Meyde. De rechtsbuiten toverde mooie acties uit zijn voeten maar verzuimde zijn ploeg naar een grote voorsprong te tillen toen hij alleen op Preece afkwam. Daardoor bleef het spannend, want Mike kreeg de mogelijkheid om gelijk te maken. Hij struikelde echter over een polletje.

Het bleef 2-1. Ajax won de Algarve Winter Cup, maar zal woensdag tegen Benfica volgens de trainer zijn ware gezicht gaan tonen. Als het aan Koeman ligt tenminste. Dan zijn alle evaluatiegesprekken voorbij. Koeman heeft al met acht spelers gesproken, morgen volgen de volgende acht en maandag de laatste. ,,Het zijn gesprekjes van ongeveer 25 minuten waarin ik maar ook zij aan het woord komen. Ik vraag hun naar het eigen functioneren. Over het algemeen ben ik tevreden hoe er wordt gewerkt. Het grootste verschil met een jaar geleden is, behalve dat ik de spelers, hun posities en karakters beter ken, dat ze vrijer zijn geworden. En dat ze professioneler met een aantal dingen omgaan. Want dit zijn natuurlijk niet de ideale omstandigheden om je wedstrijd te spelen."