Menu
Ali B heet Ajacieden rappend welkom

Ali B heet Ajacieden rappend welkom

Rappend, dichtend of simpelweg rijmend. De spelers en trainers van Ajax werden, vrijwel zonder uitzondering, vanmiddag op originele wijze het veld ‘opgeroepen’ door rapper Ali B. Knallend vuurwerk, rookbommetjes en luide bijval van het Ajax-publiek maakten het plaatje sfeervol compleet. ,,Henk, wanneer haal je Ronaldinho hierheen?’’

Ruim 22.000 Ajacieden bevolkten de eerste ring van de Amsterdam ArenA tijdens de originele voorstelsessie van de rapper uit Almere. Het vanwege de regenval gesloten stadiondak bracht nog eens extra sfeer in de Amsterdamse voetbaltempel. Vanzelfsprekend besloot Ali B ‘zijn’ kunststukje met een rap. Pogingen tot een rap met Ryan Babel (‘part-time rapper’) en Urby ‘Turbo’ Emanuelson liepen vooralsnog op niets uit. Al had B. de Ajacieden wel bijna zo ver om ‘ooit’ een gezamenlijke rap op te nemen. Mocht het ooit zo ver komen, dan is de rap ongetwijfeld te downloaden van www.ajax.nl.

Een van bewondering bijna sprakeloos rakende rapper; ook daarop werden de Ajacieden op de tribunes getrakteerd. Met de imposante Jaap Stam eenmaal voor zijn neus, zocht B. kort naar woorden. ,,Jaap. Stam. Super’’, klonk het stamelend, bewonderend en plotsklaps gedempt. Luttele seconden voordat de spraakwaterval kort droog viel, werd Stam al door het publiek onthaald met een daverend applaus. Ali B.: ,,Als ik aan Jaap Stam en voetbal denk….krijg ik een nachtmerrie.’’

Bij de entree van Stam en Klaas Jan Huntelaar sloeg de applausmeter flink uit. Geen enkele collega-Ajacied hoefde zich misdeeld te voelen. Iedereen werd hartstochtelijk toegejuicht. Elke Ajax-voetballer heeft zijn eigen fans en supporters.
Toch sprong ook de ontvangst van trainer Henk ten Cate eruit. Voorafgegaan door zijn assistenten (‘seksbommen’, volgens de rapper), had Ali B. ook voor de oefenmeester een rijm in petto. Kort samengevat werd Ten Cate bewierookt als ‘professor’ en ‘man met charisma en overzicht’. De trainer liet zich de mooie woorden welgevallen. Op B.’s vraag wanneer hij Ronaldinho richting ArenA zou halen, bleef een antwoord begrijpelijkerwijs uit. Leuk geprobeerd, in elk geval.

Nadat ook de laatste Ajacied aan het publiek was gepresenteerd, klonk het clublied. Ajacied Joop ontfermde zich als vanouds over over de onvervalste Ajax Marsch. De Ajacieden op het veld - spelers en trainers - liepen de polonaise. B. warmde zich na al het letterlijke en figuurlijke (dichterlijke) vuurwerk op voor een slotrap. Een gloednieuwe rap, zo bleek. ,,Vanmorgen nog in elkaar gezet’’, besloot de rappende Ajax-fan.
Met de voltallige Ajax-selectie op het veld was het de beurt aan Hennie Spijkerman. De assistent-trainer leidde de afsluitende training in het stadion. Voorzien van een microfoontje kon het hele stadion meegenieten van de technische en tactische aanwijzigingen van de trainer. Zelden kregen de Ajax-fans een beter en sfeervoller kijkje in de keuken van ‘hun’ Ajax.