Menu
'Alle aandacht kon naar Cruijff uitgaan'

'Alle aandacht kon naar Cruijff uitgaan'

Ieder nadeel heb z'n voordeel zou de meester zelf hebben gezegd. Frank de Boer trad na de 3-0-zege op PEC in de voetsporen van Johan Cruijff. ,,Misschien was het wel goed dat het geen super wedstrijd was”, stelde de Ajax-coach op de persconferentie na afloop. ,,Daarom ging alle aandacht naar Johan Cruijff uit.”

De sfeer voor de wedstrijd was indrukwekkend en deed De Boer denken aan de ambiance rond de kampioenswedstrijd tegen FC Twente in 2011. ,,Er was verbondenheid met elkaar. Dat was ook zo rond de dertigste landstitel. Iedereen heeft een bepaald gevoel voor Johan Cruijff en dat voelde je in het stadion. Heel mooi allemaal.”

De Boer werd gevraagd of hij voelde dat Ajax door de entourage geen puntenverlies kon lijden. De coach antwoordde ontkennend. ,,Dan zou Barcelona dat gisteravond ook gehad moeten hebben, maar die verloren van Real Madrid. Het blijft altijd afwachten waar de focus van de spelers ligt.”

Compliment
Ajax was in aanvallend opzicht niet sprankelend, maar acteerde defensief wederom ijzersterk. ,,We hebben geen kans weggegeven. Dat is een compliment voor de ploeg. Als je geen goal weggeeft, speel je in ieder geval gelijk. We hebben onze kansen goed benut. Ik ben heel blij met de uitslag.”

Volgens collega Ron Jans viel er voor PEC weinig te halen. ,,Het is niet zo'n moeilijke analyse”, trapte hij af. ,,De wedstrijd heeft één helft geduurd. We hadden gekozen voor een initiatiefrijke strategie. Dan is het lastig als je meteen met 1-0 achterkomt. Tot de veertiende minuut vond ik dat we het vervolgens goed deden en veel ballen veroverden. De 2-0 was slecht verdedigd en dan weet je dat het moeilijk wordt. De 3-0 was de genadeklap. Alles wat Milik tegenwoordig aanraakt, verandert in goud.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst