Menu
Alle Ajacieden van WK-podium verdwenen

Alle Ajacieden van WK-podium verdwenen

Na de nederlaag van Oranje tegen Portugal, moesten ook de laatste Ajacieden afscheid nemen van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Met twee achtste finales (Nederland en Zweden) was de oogst mager. Zdenek Grygera had met Tsjechië de poule niet overleefd.

Dat Oranje uit een van de sterkste groepen op het WK wist te komen, was al een prestatie op zich. Met Wesley Sneijder alle drie de duels in de basis klopten de Nederlanders eerst Servië & Montenegro en vervolgens Ivoorkust waardoor het ticket voor de achtste finale al na twee wedstrijden was verdiend. Behalve Sneijder, kwam ook John Heitinga regelmatig in actie. Ryan Babel en Hedwiges Maduro kregen hun eerste speelminuten op het WK-podium. Succes was er ook voor Maarten Stekelenburg, want hij klom een treetje op de hiërarchische ladder. Dat bekende dat als Edwin van der Sar zou afhaken met een blessure, de Ajacied de plaats onder de lat zou innemen en niet Henk Timmer. Maar Van der Sar liet bij geen duel verstek gaan.

Hij speelde zich zelfs naar een recordaantal interlands toen hij in de achtste finale tegen Portugal voor de 113de keer het Nederlandse doel verdedigde. De voormalige Ajacied huilde na afloop tranen met tuiten. Niet vanwege zijn record, maar omdat een dramatische wedstrijd waarin Nederland sterker was dan Portugal verloren ging. De geslepenheid van de geroutineerde Portugezen was te veel voor de ietwat naïeve Nederlanders en de 1-0 achterstand na ruim 20 minuten bleek een onoverkomelijke hindernis naar succes. Zestien gele kaarten en vier rode kaarten verder floot Ivanov voor het einde en kon Nederland naar huis.

Al eerder kon Tsjechië de terugtocht aanvaarden. De formatie met Ajacied Zdenek Grygera in elke wedstrijd in de basis opende het WK voortvarend met een 3-0 zege op de Verenigde Staten. Het bleek geen opmaat voor verder succes want zowel tegen Ghana als tegen Italië delfden de Tsjechen een 2-0 nederlaag en viel het mondiale doek al na de eerste ronde.

Een rondje verder was weggelegd voor Markus Rosenberg. De Zweedse Ajacied moest echter alle vier de duels die Zweden afwerkte vanaf de bank bekijken. Geen minuut had bondscoach Lars Lagerbäck voor de aanvaller in petto. De achtste finale tegen gastland Duitsland ging met 2-0 verloren.

Dus de score met twee achtste finales was een magere. Maar de ervaring die de WK-gangers hebben opgedaan, dragen ze hun leven lang mee en daar kan de club ook van meeprofiteren. De internationals melden zich drie weken na hun laatste wedstrijd weer bij de club. De niet-internationals zullen maandag weer present zijn als de voorbereiding op het seizoen start.