Menu
'Alle ballen richting het adidas-bord komen zeker aan'

'Alle ballen richting het adidas-bord komen zeker aan'

,,Zoek je voldoening en raak de bal iets voller'', klinkt de stem van Fred Grim over het trainingsveld. De keepersadviezen zijn bedoeld voor doelman Maarten Stekelenburg. Tientallen meters verderop staat Hans Vonk. De reservekeeper is in afwachting van een goed geplaatste dropkick. Of een incidentele afzwaaier.

Twee keepers, een keeperstrainer plus twee terreinknechten bezetten het trainingsveld tijdens de donderdagmiddagtraining. De veldspelers in de selectie werkten zich in de ArenA, om precies te zijn in de gymzaal, in het zweet. De revaliderende Nicolae Mitea werkte zijn herstelsessie af op het ArenA-gras.

Het was tijdens de tweede donderdagse trainingssessie alsof Grim en zijn keepers de verlokkingen van een vochtig en modderig veld niet konden weerstaan. Hoe regenachtiger hoe beter, luidt het cliché over de ideale werkomstandigheden voor doelverdedigers. Gewoon trainen in de (druilerige) buitenlucht dus. Op vochtige zoden is het nu eenmaal het prettigst glijden, ‘vliegen’ en duiken. Om het veld iets van zijn bespeelbaarheid te laten behouden, bekommerden de veldverzorgers zich over de ongebruikte velddelen. Voorzien van vervaarlijk ogende rieken, werden de regenplasjes vakkundig ‘weggeprikt’.

,,Schiet de bal richting adidas-reclamebord, dan komt-ie zeker aan'', is de volgende aanwijzing van Grim. In woord, gebaar en lichaamstaal zet de oud-keeper zijn adviezen extra kracht bij. Op de doellijn heeft Vonk inmiddels de plaats ingenomen van Stekelenburg. Ook de oud-keeper van sc Heerenveen moet de ballen met een dropkick in de handen van zijn collega-goalie bezorgen. Na de bal van Grim te hebben ontvangen, is het voor Vonk de kunst de bal zo snel en zo geplaatst mogelijk de diepte in te sturen. Richting Stekelenburg, die nabij het adidas-reclamebord staat opgesteld.

,,Het gaat om oplossingen zoeken voor situaties die de keepers ook in een wedstrijd tegen kunnen komen'', licht Grim na de keeperstraining toe. Wie een ‘diepe’ middenvelder of aanvaller vliegensvlug kan bereiken, kan in het ‘echie’ prima zaken doen. Hoe sneller het vijandelijke doelgebied wordt bereikt, hoe groter wellicht de kans op een treffer. De reflexen, al dan niet gepolijste traptechniek en accurate handelingssnelheid van de keeper kunnen een snelle aanval maken of breken. ,,Het gaat dan vooral om de juiste hoogte en snelheid die je de bal meegeeft. Dus de bal opvangen, opstaan en snel een goede uitgangspositie zoeken. Een echte wedstrijdsituatie valt natuurlijk lastig te simuleren. 50.000 mensen uitnodigen gaat een beetje lastig.''

Tijdens de ochtendtraining testte de keeperstrainer zijn mannen nog op onder meer het onderdeel explosiviteit. Vooral de reacties op een ‘tweede bal’ werden getest. Wanneer een hoek verkleinen en hoe te handelen op een rebound? Zo staat er elke dag een nieuw onderdeel van het keeperarsenaal op het programma. Het ‘Handboek voor de Moderne Keeper’ bevat genoeg ingrediënten voor ontelbaar veel keeperstrainingen. ,,Vanmorgen werd bijvoorbeeld gewerkt met twee ballen, die kort achter elkaar op de keeper werden geschoten'', blikt Grim terug, terwijl Stekelenburg en Vonk de ballen verzamelen. ,,Het ging er in die oefeningen om, om bij een rebound direct weer klaar te staan. Een kwestie van vooral op tijd positie kiezen.''

Als de twee keepers de grijszwarte ballenzakken hebben gevuld, vindt ook Grim het tijd om de catacomben van het stadion op te zoeken. De handschoenen met ‘Fred Grim’ op het polsstuk gaan uit. Morgen weer een nieuwe, leerzame keepersdag.