Menu
Alle ogen en lenzen gericht op Maxwell

Alle ogen en lenzen gericht op Maxwell

Logischerwijs trok de rentree van Maxwell dinsdagochtend de meeste aandacht van de supporters en journalisten rond het trainingsveld. Alle ogen en (camera)lenzen bleven lang gefocust op de revaliderende Braziliaan. Toch viel er meer te beleven in de schaduw van de ArenA. Ook de keeperscapriolen van Juanfran waren het bekijken zeker waard.

Het was even de omgekeerde wereld voor Fred Grim, Maarten Stekelenburg en Juanfran. De Spaanse verdediger leende een paar handschoenen van keeperstrainer Grim, om zich te bekwamen in het ambt van doelwachter. De keepers Grim en Stekelenburg namen juist plaats achter de bal.
De Ajacied werd door zijn clubgenoten razendsnel omgedoopt tot ‘Zubi’, naar een illustere landgenoot van Juanfran: voormalig Barcelona-doelman Andoni Zubizarreta.

Het moet gezegd dat de gelegenheidskeeper zijn opponenten Grim en Stekelenburg prima partij bood. Effectvolle inzetten van de twee ‘echte’ keepers werden soms fraai uit de bovenhoek geplukt. Angst voor de bal had Juanfran geen moment. Zo stortte hij zich zonder nadenken op een snoeihard schot van Grim. Op zich niet verwonderlijk, ware het niet dat de keeperstrainer zijn vuurpijl slechts een meter voor Juanfran afvuurde. Lachend vierde Juanfran zijn triomf. Grim had de bal er toch maar mooi níet in gekregen…
Julien Escude, John Heitinga en Yannis Anastasiou hadden eerder Stekelenburg en Grim al uitgebreid op de proef gesteld. Mauro Rosales en Kenneth Vermeer revalideerden elders op het veld.

De hersteloefeningen die Maxwell ruim anderhalf uur uitvoerde, sprongen toch het meest in het oog, alle curieuze capriolen van ‘Zubi’ ten spijt. Onder begeleiding van de Braziliaanse fysiotherapeut Cassiano Costa trainde Maxwell vooral op kracht, coördinatie, weerstand en balgevoel. Maxwells begeleider is in het dagelijks leven fitnesstrainer bij de Braziliaanse topclub Corinthians en werkt vanuit het 'rehab center' van dokter Cohen in Sao Paolo. Costa begeleidde - onder supervisie van de medische staf van Ajax - het revalidatieproces dat de Ajacied doorliep in Sao Paulo. Zijn aanwezigheid in Amsterdam is vooral bedoeld om de overdracht van ‘patiënt’ Maxwell zo soepel mogelijk te laten verlopen. Clubarts Edwin Goedhart, hersteltrainer René Wormhoudt en fysiotherapeut Ricardo de Sanders keken geïnteresseerd toe bij de oefeningen die Costa de Ajacied liet doen.

Naast de dribbel-, kap- en draaioefeningen, trainde Maxwell ook met een soort parachute. Het rood en zwart gekleurde gevaarte moest de sprintende Maxwell het werken extra zwaar maken. Een sprintende Ajacied mét een parachute in de Amsterdamse stadskleuren achter hem aan; het leverde grappige, niet alledaagse plaatjes op. De cameraploegen langs het trainingsveld en de supporters smulden ervan.
Wat opviel was dat Maxwell vooral veel met de bal kon doen. Met zijn fluwelen balbehandeling en korte, harde schot is nog steeds weinig mis. De afgelopen drie weken trainde de Braziliaan in zijn thuisland alweer met een bal.
,,Prachtig om weer terug te zijn bij mijn vrienden, club en in mijn stad’’, blikte Maxwell naderhand terug op zijn rentree op het trainingsveld. ,,Dit voelt echt als thuis komen.’’