Menu

Alle zes Ajacieden nog actief op EK

Zes Ajacieden begonnen anderhalve week geleden aan het EK in Portugal. Inmiddels zijn alle groepswedstrijden gespeeld en blijkt dat alle zes komend weekend in de kwartfinale in actie komen. In de kwartfinale van zaterdag komt het tot een confontatie tussen Ajacieden: Zlatan Ibrahimovic neemt het met Zweden op tegen het Oranje van onder andere Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Johnny Heitinga.

Tomás Galásek en Zdenek Grygera waren na twee wedstrijden in poule D al zeker van een plaats bij de laatste acht. Door een overwinning op Letland en de winst op Oranje en puntverlies van de Duitsers en Nederlanders in de eerste twee duels, waren de Tsjechen al niet meer te achterhalen door de andere landen. Galásek en Grygera maakten met hun teamgenoten een sterke indruk, de eerste plaats in de poule is daardoor niet meer dan terecht.

Voor Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Johnny Heitinga verliep het iets minder soepel. Een gelijkspel tegen Duitsland werd gevolgd door een fantastische wedstrijd tegen de Tsjechen. Maar het goede spel werd niet beloond met punten. Galásek en de zijnen, Grygera was om tactische redenen al in de eerste helft gewisseld, maakten in de slotfase de winnende treffer en lieten Oranje met slechts een punt uit twee duels achter. Tot overmaat van ramp kreeg Heitinga een tweede, onterechte, gele kaart, wat een schorsing voor de laatste groepswedstrijd tot gevolg had.

In het eerste duel tegen Duitsland speelde Rafael van der Vaart de hele wedstrijd. Heitinga startte in de basis, maar werd en kwartier voor tijd gewisseld. Sneijder kwam er na de rust in. Tegen Tsjechië begon Heitiga weer in de basiself, maar moest zoals gezegd een kwartier voor tijd het veld verlaten. Van der Vaart kwam pas enkele minuten voor tijd binnen de lijnen en kon de inmiddels opgelopen achterstand niet meer ongedaan maken. Wesley Sneijder zag vanaf de bank hoe zijn ploeggenoten gelijk speelden met 1-1.

Oranje kreeg vervolgens een hoop kritiek te verduren van de Nederlandse pers en supporters omdat het een kwartfinaleplaats niet meer in eigen handen had. Daarvoor hadden de Oranje Ajacieden de hulp van hun Tsjechische teamgenoten nodig. Pas als Tsjechië niet zou verliezen van Duitsland, had Nederland nog hoop op een kwartfinaleplaats. De avond van de laatste poulewedstrijd werd een ongelooflijke thriller. Grygera kreeg rust van zijn coach, net als de meeste Tsjechen die de twee wedstrijden daarvoor hadden gespeeld. Galásek speelde wel. Tsjechië leunde echter niet achterover zoals sommigen misschien verwachtten, en versloeg de Duitsers met 2-1. Aangezien Nederland, met geen enkele Ajacied in de basis, de Letten met 3-0 aan de kant schoof, hoeft ook Oranje niet voortijdig naar huis. Galásek en Grygera zijn met hun team de enige ploeg die de maximale winst behaalde: negen punten uit drie wedstrijden.

Ook voor Zlatan Ibrahimovic verliepen de poulewedstrijden succesvol. In het eerste duel tegen Bulgarije maakten de Zweden indruk door met liefst 5-0 te winnen. Ibrahimovic scoorde zijn eerste EK-treffer uit een penalty. In de tweede wedstrijd beleefde de Ajacied zijn 'finest moment' door op prachtige wijze te scoren en Zweden naast Italië te brengen. Volgens Ibrahimovic zelf was het de belangrijkste treffen in zijn carriere. De Scandinaviërs leidden in de poule en hadden in een Scandinavisch onderonsje met Denemarken genoeg aan een punt om door te gaan naar de kwartfinales. In de laatste wedstrijd speelde Zweden gelijk en scoorde Ibrahimovic niet. De Zweden eindigen ook als eerste in de poule.

In de kwartfinale volgt een volgende ontmoeting tussen Ajacieden. Ibrahimovic moet zaterdag met zijn Zweden uitmaken met Sneijder, Van der Vaart en Heitinga, wie de sterkste is van de twee landen en in ieder geval bij de laatste vier zal eindigen. Een dag later komen Galásek en Grygera een aantal oud-Ajacieden tegen: Tsjechië speelt dan tegen het Denemarken dat gecoacht wordt door Morten Olsen en waarin Jesper Gronkjaer een van de belangrijke spelers is.