Menu

Alleen Brazilianen te sterk voor Ajax op toernooi in Terborg

Rafael van der Vaart was de grote man bij Ajax A1 op het toernooi in Terborg.

De A-junioren van Ajax hebben op het internationale toernooi in Terborg de finale gehaald. Na prachtige overwinningen in de poulewedstrijden, bleek alleen het Braziliaanse Cruzeiro te sterk voor de Ajacieden, die het sterk bezette toernooi vorig jaar op hun naam schreven.

De namen van de tegenstanders logen er niet om. Japan, Cruzeiro, Inter Milaan en Anderlecht waren de opponenten die al in de poule uitgeschakeld moesten worden. Van Japan won de formatie van trainer John van 't Schip met 3-1 door doelpunten van Rafael van der Vaart, Kevin Bobson en Anthony Obodai.

Van Cruzeiro verloor het vlaggenschip van de jeugdafdeling met 1-2. Na een 0-1 achterstand tegen het fysiek sterke en zeer geslepen Braziliaanse team maakte de Amsterdamse Braziliaan Walker gelijk, maar net voor het einde van de speeltijd scoorde Cruzeiro de winnende treffer.

Tegen Inter schotelde Ajax de toeschouwers een voetbalshow voor. Youssouf Hersi nam de openingstreffer voor zijn rekening, wat ook de enige treffer voor rust was. Na de hervatting voerde Ajax het tempo op en nadat een Italiaan met een rode kaart van het veld moest, waren de Amsterdammers heer en meester. Van der Vaart ontfermde zich over een vrije trap en liet zijn specialisme weer zien door te scoren. De 3-0 kwam van het hoofd van Hersi. De voorzet was van Pius Ikedia die aan de rechterkant de Milanezen stuk voor de stuk passeerde. Dat kunstje herhaalde de Nigeriaan korte tijd later, maar dit maal rondde hij de actie zelf af.

In de laatste poulewedstrijd vierde Van der Vaart een persoonlijk feestje door alledrie de Ajax-treffers te produceren. Anderlecht kwam tot een doelpunt, waardoor Ajax de halve finale bereikte. Daarin was De Graafschap de tegenstander. De kansen stapelden zich op voor Ajax, maar alleen Van der Vaart wist het doel te vinden. Toch was de 1-0 genoeg voor de finale waarin wederom Cruzeiro wachtte.

' We hebben die tweede wedstrijd wel anders aangepakt dan de eerste' , aldus leider Cas Harms. ' Lieten we de Brazilianen in de eerste komen, in de tweede gaven we direct druk op hun verdediging. Dan moet je de mazzel hebben dat je een goal maakt.' Dat lukte niet, hoewel Ajax in de eerste helft de betere kansen had. In de tweede helft was het af en toe hectisch. De scheidsrechter trad niet op tegen het uitlokkende gedrag van de Zuid-Amerikanen, maar greep wel in toen Kevin Bobson reageerde op een overtreding. Bobson kon eruit bij de stand 1-0 voor de Brazilianen. Cruzeiro passeerde Serge van der Ban nog een maal, waardoor het Ajax onttroonde als toernooiwinnaar.

' Natuurlijk wil je altijd de finale winnen', reageerde Harms. ' Maar ik ben tevreden met het resultaat. Ook de organisatie was goed. Je probeert op zo'n toernooi altijd weerstand te vinden en wat dat betreft zijn we aan onze trekken gekomen. We hadden goede tegenstanders. We zijn teleurgesteld dat we niet als eerste zijn geeindigd, maar dat proberen we komend weekeinde in Groningen goed te maken.'

Topscorer van het toernooi was een Ajacied. Rafael van der Vaart kreeg de zilveren schoen voor zijn zeven treffers.

Ook de Ajax C2 nam een tweede plaats mee naar huis vanaf het toernooi bij OSM. De B1 won op zijn beurt het toernooi van voetbalvereniging Scharn en ook de D2 pakte de hoofdprijs.

De D-tjes gaven voetballes in Lunteren. Daar lukte het geen enkel team de Ajax-verdediging te kloppen. In de finale was Ajax de baas over Excelsior Maassluis. Rawly Roozendaal en Gaston Salasiwa maakten de beide doelpunten. In de halfe finale was UDI/Beter Bed met 5-0 geklopt. Ajax won van GVVV met 2-0, van VVOG met 4-0, Excelsior Rotterdam kreeg met 3-0 klopt en Tus Koblenz hield de schade beperkt tot 1-0. Yashin Benmussa kreeg de eretitel 'beste speler van het toernooi'.