Menu
Alleen kinderen bij bekerduel Ajax - AZ

Alleen kinderen bij bekerduel Ajax - AZ

De bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ, die voor donderdag 19 januari om 14:30 uur in de Amsterdam ArenA gepland staat, wordt gespeeld in aanwezigheid van kinderen. Daartoe besloot de bond maandag op verzoek van Ajax. In dit artikel vind je (een link naar) meer informatie over de aanmeldprocedure.


Het betreft schoolklassen en sportverenigingen met hun begeleiders (m/v), waarbij de regel van één begeleider op zes kinderen wordt aangehouden. De toegang is geheel gratis en de maximum leeftijd voor kinderen is 12 jaar.

Klik hier voor de aanmeldprocedure.

Aanleiding
Als gevolg van de uitspraak van het bestuur betaald voetbal naar aanleiding van het incident dat plaatsvond tijdens de bekerwedstrijd Ajax – AZ op 21 december jl., zocht Ajax naar een publieksvriendelijke variant op het spelen zonder publiek. In deze context is door Ajax het voorstel geopperd om vrouwen en kinderen toe te laten tot het stadion. Ajax heeft hiertoe op verzoek van de KNVB een plan van aanpak ingediend. In overleg met de bond is besloten de toegang te beperken tot kinderen in de leeftijd tot 12 jaar en hun begeleiders om zo het educatieve karakter van de wedstrijd te benadrukken. Daarnaast leek het aanvankelijke voorstel om ook vrouwen toe te laten in strijd met de Algemene Wet Gelijke Behandeling.

De aanvoerders Jan Vertonghen en Niklas Moisander (AZ) betraden op 21 december 2011 nog lachend het veld voor het bekerduel Ajax - AZ. De aanvoerders Jan Vertonghen en Niklas Moisander (AZ) betraden op 21 december 2011 nog lachend het veld voor het bekerduel Ajax - AZ.

Aanmeldprocedure
Voor de wedstrijd geldt een aanmeldprocedure waarbij basisscholen en sportverenigingen vanuit heel Nederland zich kunnen aanmelden via de officiële website van Ajax. Iedere aangemelde groep krijgt naast toegangskaarten de beschikking over een lespakket met betrekking tot ‘voetbalveiligheid’. Aan de poorten van de Amsterdam ArenA zullen geen kaarten worden verstrekt.

Gratis vervoer
Basisscholen in de straal van tien kilometer rondom Amsterdam worden door Ajax aangeschreven en uitgenodigd om bij de wedstrijd aanwezig te zijn. In samenwerking met Ajax- en KNVB-partner OAD, worden door Ajax maximaal 40 bussen ingezet om kinderen en begeleiders van deze scholen kosteloos op te halen en na afloop van de wedstrijd weer terug te brengen.

Eredivisie Live
Ook is Ajax met Eredivisie Live in overleg om (seizoen)clubcardhouders die een kaart hadden gekocht voor de oorspronkelijke wedstrijd van 21 december, de mogelijkheid te bieden om de inhaalwedstrijd gratis online te bekijken. Daarvoor geldt een maximale capaciteit van 10.000 gratis kijkcodes. Meer informatie over de aanmeldprocedure en de actie met Eredivisie Live is binnenkort te vinden via www.ajax.nl.

Financieel directeur Jeroen Slop, financieel directeur Ajax: ,,Wij zijn direct na de uitspraak van de KNVB gaan nadenken over een manier waarop we konden voorkomen dat er in een leeg stadion gespeeld zou worden. Met het openstellen van de wedstrijd voor basisscholieren en leden van sportverenigingen willen we deze doelgroep op supportersvriendelijke wijze kennis laten maken met het betaald voetbal. Zodoende zal de wedstrijd letterlijk een schoolvoorbeeld moeten worden, waarbij het lespakket extra ondersteuning biedt. Hiermee trachten zowel Ajax, AZ en de KNVB het voetbal op een positieve wijze onder de aandacht te brengen. Wij hopen dan ook dat zo veel mogelijk basisscholen van deze unieke gelegenheid gebruik zullen maken.”

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal KNVB: ,,De wedstrijd zonder publiek is opgelegd om de voortgang van het bekertoernooi te bewaken en een duidelijk signaal richting de club en het publiek af te geven. Het educatieve karakter van het voorstel van Ajax heeft het bestuur doen besluiten dit specifieke verzoek te honoreren. Een creatieve oplossing waarmee deze wedstrijd in een wat positiever daglicht wordt gesteld.”

Tekst en foto's: Ajax.nl