Menu
'Alleen mirakel kan Ajax van titel houden’

'Alleen mirakel kan Ajax van titel houden’

Met nog drie speelronden te gaan en een voorsprong van zes punten op de achtervolgers, zijn de kranten het eens: ‘De 31ste titel kan Ajax niet ontgaan’. Zondag bond Ajax ook FC Groningen aan de al goedgevulde zegekar en waren uitgerekend twee spelers die dit seizoen lang geblesseerd waren van doorslaggevende betekenis: Derk Boerrigter en Kolbeinn Sigthórsson.

Het Noordhollands Dagblad , onderdeel van de GPD-kranten waartoe ook het Parool behoort, gebruikt net als Ajax.nl zondagmiddag de fraaie uitspraak van trainer Frank de Boer als kop: ‘Schaal in één hand’. Maar ruimte voor een kanttekening is er eveneens: ,,De manier waarop Ajax tegen Groningen de zege binnenhengelde, was allerminst fraai. De slecht presterende ploeg van Pieter Huistra, ooit trainer van Jong Ajax, was net als De Graafschap vorige week naar Amsterdam gekomen om zich in te graven. Dat had bijna één helft het gewenste resultaat, maar in blessuretijd lette Derk Boerrigter goed op na een gekraakt schot van Siem de Jong: 1-0. Boerrigter gleed de bal met zijn rechterbeen binnen. Ook de tweede treffer was er één die met kunst- en vliegwerk tot stand kwam. Siem de Jong struikelde het strafschopgebied in en invaller Kolbeinn Sigthórsson maakte vallend de 2-0."

Op Telesport, het sportkatern van De Telegraaf prijkt een grote foto van Frank de Boer met om hem heen kleinere afbeeldingen van de trainers die strijden om de hoogste plek. De kop ‘Climax nadert’ begeleidt de foto. ‘Dicht bij schaal’, kopt de verslaggever boven zijn verslag waarin de doelpuntenmakers extra worden belicht. ,,‘Ik hoop dat ik nog belangrijk kan zijn in de titelstrijd’, verzuchtten Derk Boerrigter en Kolbeinn Sigthórsson afzonderlijk van elkaar veelvuldig tijdens hun maandenlange revalidatieproces. Die droom werd - nadat de buitenspeler en spits definitief waren verlost van hun slepende rug- en enkelblessure waarheid. Net als vorige week in het duel met De Graafschap scoorde Boerrigter tegen het stugge FC Groningen de 1-0, terwijl Sigthórsson de wedstrijd tien minuten voor tijd besliste en Frank de Boer en zijn spelers drie punten van de (officieuze) landstitel afbracht. ‘Hiervoor ben ik naar Ajax gekomen’, glom Boerrigter. ‘Als we kampioen worden ga ik feesten als nooit tevoren. Dan ben ik mijn blessure vergeten. Al had ik natuurlijk wel meer wedstrijden willen spelen.’"

Ook NRC Next gebruikt ‘Ajax heeft de schaal met één hand vast’, als kop boven het wedstrijdverslag. ,,Terwijl de rest van Nederland bezig is met de vraag wie er tweede wordt - en daarmee voorronde Champions League binnenhaalt – is in Amsterdam de belangrijkste vraag: waar en wanneer barst het kampioensfeest los? Tijdens dat comfortabele wachten op de titel verwacht het publiek dat Ajax zijn wedstrijden wel even eenvoudig wint. Verslapping is dan begrijpelijk, zeker ook omdat er veel mag misgaan voordat het fataal wordt."

‘Bijna kampioen’, pronkt boven het hoofd van Siem de Jong op de foto van het sportkatern van de Volkskrant. ‘Fraai voetbal is voor Ajax nu ondergeschikt’, luidt de kop boven het artikel over de wedstrijd Ajax – Groningen. ,,Bedreigen kon FC Groningen de kampioensaspiraties van Ajax niet, maar met een in beton gegoten speelwijze haalde het wel de souplesse en vaart uit de combinaties van de titelhouder. Daardoor was er van wedstrijdopwinding zondag nauwelijks sprake. Maar na frommelgoals van Boerrigter en Sigthórsson en de uiteindelijke 2-0 overwinning lijkt alleen een mirakel de Amsterdammers nog van hun 31ste landstitel te kunnen afhouden."

Het AD is ook de mening van Frank de Boer toegedaan: ‘Ajax heeft de schaal al met één hand vast’, staat ook in deze krant boven het verslag. ,,Al wekenlang galmen de kampioensliederen door de Arena waar Ajax gisteren alweer de elfde zege op rij verwelkomde. ‘Ga staan voor de kampioen’, zongen de fans na een klein uurtje, ondanks het weinig sprankelende spel van de Amsterdammers. ‘En als dan iedereen gaat staan, dan krijg je kippenvel, hoor,’ glimlachte Christian Eriksen na afloop. De Deen noemde de zege op FC Groningen er eentje ‘op cruise control’.”…,,FC Groningen stond als een handbalteam rond de eigen ‘zestien’. Het liefst met z’n tienen. En af en toe stapte ook de eenzame spits Hyun Jun Suk van zijn eiland af om de boel achterin te versterken."

Tekst en foto: Ajax.nl