Menu
Alleen tegen Benfica rijke historie

Alleen tegen Benfica rijke historie

Van de mogelijke opponenten waartegen Ajax in de volgende ronde van de UEFA Cup uitkomt, speelde de club de meeste wedstrijden tegen Benfica. Vanmiddag is de loting.

Tegen Girondins Bordeaux, Shaktar Donesk en Steaua Boekarest kwam Ajax in de historie nog nooit in actie. Tegen Werder Bremen alleen in een vriendschappelijke wedstrijd. Daarin zag trainer Tomislav Ivic zijn ploeg op 24 mei 1977 met 1-1 gelijkspelen. Ook CSKA Moskou stond slechts een keer in een vriendschappelijk duel tegenover Ajax. Tijdens het trainingskamp in Portugal waren op 13 januari 2003 de Moskovieten met 0-1 te sterk voor het team van trainer Ronald Koeman.

Het Europese record tegen die andere club uit Moskou, Spartak, is niet goed. In de kwartfinale van het seizoen 1997-1998 verloren de Amsterdammers onder leiding van Morten Olsen in eigen huis met 1-3 en in Moskou was Spartak met 1-0 de baas over Ajax. Beter deed Ajax het tegen AEK Athene. In het succesvolle seizoen 1994-1995 trof de geoliede machine van Louis van Gaal AEK Athene in de Champions Leaguegroep. Uit won Ajax al met 2-1, thuis deden de talenten het met 2-0 nog een tandje beter.

Benfica is van het rijtje mogelijke opponenten de meest bekende. Met Rinus Michels als trainer oefenden de Amsterdammers al in mei 1965 tegen de Portugezen. Dat duel werd met 2-1 gewonnen. Maar de Nederlanders en de Portugezen troffen elkaar ook op het hoogste Europese niveau. In 1969 liefst drie keer, want de 1-3 nederlaag in het thuisduel, werd in Lissabon weggepoetst. Dus moest er een beslissingswedstrijd worden gespeeld. In Parijs won Ajax met duidelijke cijfers, 3-0. Een paar jaar later was Benfica tegenstander in de halve finale van de Europa Cup 1. De 1-0 zege op 5 april 1972 in Amsterdam werd succesvol verdedigd in de uitwedstrijd. Toen bleef het 0-0. Stefán Kovács had zijn team - nadat het Rinus Michels een jaar eerder was gelukt, naar de finale geloodst. In de Kuip won Ajax van Internazionale (2-0).
De meest recente duels tegen Benfica waren weer om des keizers baard. In 1980 ging het team van trainer Leo Beenhakker met 5-1 onderuit. Ronald Koeman zag in januari 2003 zijn elftal 1-1 spelen tijdens het trainingskamp.