Menu
'Alles klopt aan deze Cruijff-dag'

'Alles klopt aan deze Cruijff-dag'

Ajax - PEC Zwolle stond geheel in het teken van Johan Cruijff. Het werd een indrukwekkende middag in de Amsterdam ArenA. Ook de kranten waren het hierover eens. Ze vonden de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen PEC-Zwolle een ‘bijnummer’.

‘Kippenvel in Cruijff ArenA’, kopt De Telegraaf. ‘De algemene opinie was dat de manier waarop FC Barcelona Cruijff voor de Clasico herdacht niet was te evenaren, maar Ajax bewees het tegendeel’, schrijft de Amsterdamse krant. Ook prijst het dagblad de Ajax-spelers: ‘Ajax verdient een groot compliment. Omdat het elftal van Frank de Boer, ondanks alle indrukwekkende momenten na het overlijden van Johan Cruijff tegen PEC Zwolle, de focus hield (3-0).’ Als je een pagina verder bladert staan er grote foto’s van de ‘laatste eer aan Cruijff’. De herdenkingsmars, het speciale Ajax-shirt en zoon Jordi Cruijff die bij het eerbetoon aanwezig was, komen aan bod.

Ook de Volkskrant benadrukt dat het zondag om Johan Cruijff ging. Na het verhaal over het indrukwekkende eerbetoon volgt het stuk over de wedstrijd. En daarboven staat ‘Wedstrijd tegen PEC bijnummer’. ‘Er kon drie keer worden gejuicht in de ArenA. Maar zelfs de doelpunten van Ajax waren een onderbreking in het applaus en de spreekkoren ter nagedachtenis aan clubicoon Johan Cruijff’, schrijft de krant.

Boven de sportpagina’s van Metro pronkt een grote foto van de choreografie van zondagmiddag in de Amsterdam ArenA. ‘Het mooiste eerbetoon’, staat eronder. ‘Er hing gisterenmiddag een heel aparte sfeer in de ArenA. Het deed nog het meeste denken aan de kampioenswedstrijd tegen FC Twente van vijf jaar geleden op 15 mei 2011. Ook toen was de ArenA elektrisch geladen. En net als FC Twente toen, werd ook PEC Zwolle gisteren onder de voet gelopen door een ontketend Ajax.’

Trouw plaats het artikel over de herdenking van Cruijff niet in de sportkatern maar op pagina 8 en 9 van de krant. ‘Supporters van Ajax namen gisteren op meerdere manieren afscheid van Johan Cruijff. De overleden clubicoon werd herdacht met een lange stoet supporters. Vuurwerk, spandoeken, liederen en een minuut stilte voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle’, somt de krant vele ingrediënten op van het eerbetoon.

Het Algemeen Dagblad kopt: ‘Alles klopt aan deze Cruijff-dag.’ ‘Een herdenking om nooit te vergeten rond duel met PEC Zwolle’, vervolgt de krant. De Rotterdamse krant noemt zes verschillende factoren die zorgden voor de prachtige middag. In de laatste alinea gaat het, typerend voor het gevoel van de middag, pas over de wedstrijd. ‘Oja, de wedstrijd. 3-0 dus. Ajax, dat PSV zaterdag heel makkelijk zag winnen van AZ, is weer koploper. Nog vijf wedstrijden te gaan. Frank de Boer is tevreden, al stelde vooral de tweede helft niet veel voor. ,, Gelukkig was er daardoor meer aandacht voor Cruijff.” Ron Jans, trainer van PEC Zwolle: “Cruijff was mijn idool. Ben blij dat ik hier vandaag bij mocht zijn.” Met dat gevoel gaat iedereen naar huis.’

Tekst en foto: Ajax.nl