Menu

Alles nog mogelijk in Poule B

Daags voor de Champions-Leaguewedstrijd Ajax - Valencia werd er druk gerekend in de Arena. Velen leefden in de veronderstelling dat winst op Valencia genoeg zou zijn voor het bereiken van de kwartfinale. Maar Ajax kan dinsdagavond alleen vervroegd de champagne opentrekken als ook Arsenal tegen AS Roma een of drie punten haalt. In alle andere gevallen brengt de laatste speeldag pas de beslissing.

Theoretisch kunnen alle ploegen in Poule B zich nog plaatsen voor de kwartfinale. Zelfs is het mogelijk dat AS Roma, nu laatste in de poule, zich als groepswinnaar schaart bij de beste acht clubs van Europa.

Om te kunnen bepalen welke twee clubs van poule B verder gaan in de Champions League hanteert de UEFA de volgende criteria als twee of meer teams na alle groepswedstrijden op een gelijk aantal punten staan:

a) het hoogste aantal punten behaald in de onderlinge wedstrijden tussen de betreffende teams. (Er wordt een nieuwe stand opgemaakt, waarbij de resultaten tegen de ploeg die afvalt, niet meetellen)

b) doelsaldo van de onderlinge wedstrijden tussen de betreffende teams

c) hoogste aantal uitdoelpunten gescoord in de onderlinge wedstrijden tussen de betreffende teams

d) doelsaldo van alle groepswedstrijden

e) hoogste aantal gescoorde doelpunten

f) het UEFA coƫfficient van de clubs gebaseerd op de afgelopen vijf seizoenen

Er is dus nog van alles mogelijk in Poule B. Dinsdagavond kan de beslissing vallen; als Ajax en Arsenal beide hun thuiswedstrijd winnen, zijn ze niet meer te achterhalen door de twee andere teams. Dan wordt op de laatste speeldag alleen bepaald wie groepswinnaar wordt. Maar als Ajax gelijkspeelt of verliest, dan hoeft er nog niets verloren te zijn.