Menu
Alles over de BeNe League A

Alles over de BeNe League A

Ajax begint vrijdag aan de BeNe League A. Het team van Ed Engelkes gaat op bezoek bij Lierse SK. Daarna volgt een thuiswedstrijd tegen het sterke Standard Luik. Wie zijn de zeven opponenten van de Ajax Vrouwen in de strijd om het kampioenschap van de BeNe League? Ajax.nl zet ze op een rijtje.

Anderlecht

Waar thuiswedstrijden van de Ajax Vrouwen steevast worden bezocht door meer dan duizend toeschouwers, is dat bij hun Belgische collega’s van het grote Anderlecht geenszins het geval. Gemiddeld zestig toeschouwers zitten er op de tribune van het Nationaal trainingscentrum in het stadje Tubeke, wanneer de vrouwen van Paars-Wit er een thuisduel afwerken. Zij die de wedstrijden trouw bezoeken kunnen zich laven aan de scoringsdrift van Stéphanie van Gils, Anderlecht’s troef in de voorhoede. 17 doelpunten maakte ze in de eerste seizoenshelft, waardoor ze zich de allereerste topschutter in de geschiedenis van de BeNe League Red mag noemen. Opgepast dus.

Lierse

De eerste tegenstander van Ajax in de play-offs is Lierse. Een ploeg die vrij lang bovenin meedraaide, maar in de problemen dreigde te komen door drie nederlagen op rij. Toch herpakte Lierse zich en eindigde het op de derde plaats, met twee punten minder dan nummer twee Anderlecht. De Pallieters, zoals de bijnaam van de club luidt, opereren als een hecht en tactisch collectief en zijn moeilijk te kloppen. Toch heeft Lierse ook smaakmakers in de gelederen. Lenie Onzia bijvoorbeeld, een productieve aanvalster die in het verleden nog uitkwam voor FC Twente. Ze maakte er al zeven dit seizoen, net als haar pas 16-jarige aanvalspartner Lotte Aertsen, wiens talent onomstreden is.

Beerschot AC

Op het nippertje plaatste Beerschot AC - voorheen Germinal Beerschot geheten - zich voor de play-offs om het kampioenschap. Op de slotdag werd het tot dan toe ongeslagen Standard Luik verslagen, waardoor niet Sint Truiden maar Beerschot op plek vier eindigde. Zo krijgt het seizoen van de Antwerpenaren een vervolg dat ze niet hadden verwacht. Onder meer omdat Club Brugge vooraf een grotere kanshebber was, maar die club stelde teleur. Het als taai en effectief bekend staande Beerschot profiteert veel van de kwaliteiten van de 25-jarige keepster Sofie van Houtven. De Belgische, die een basisplaats heeft in het nationale team, is het type doelvrouw dat punten pakt voor een team. Kortom: een bonk ervaring tussen de palen.

De line-up voorafgaand aan Ajax Vrouwen - FC Twente Vrouwen. De line-up voorafgaand aan Ajax Vrouwen - FC Twente Vrouwen.

Standard Luik

De trots van het Belgische vrouwenvoetbal heet Standard Luik. Het is dat de Walen op de laatste speeldag werden geklopt door Beerschot, anders hadden ze al hun competitiewedstrijden gewonnen. Desondanks gelden ze nog altijd als oppermachtig in België. Het is de club waar Ajax-keepster Laura du Ry tot vorig jaar speelde. Ze beleefde er een mooie tijd, maar besloot desondanks te vertrekken. Waarom? Omdat ze zelden wat te doen had als keepster. Standard was zo sterk dat een sluitpost bijna overbodig was. Volgens diezelfde Du Ry is het oppassen geblazen voor de Nederlandse middenvelder Vanity Lewerissa, sinds twee seizoenen actief in Luik. Deze behendige technicus passeert verdedigsters alsof het pylonen zijn, zo ogenschijnlijk eenvoudig.

ADO Den Haag

Hoewel de verwachtingen lager waren gespannen, plaatste ADO Den Haag zich als een van de eerste clubs voor de play-offs om het kampioenschap van de BeNe League. De ploeg van trainster Sarina Wiegman werd vorig seizoen weliswaar landskampioen, maar door het vertrek van enkele sterke speelsters was het de vraag of het team wederom in staat was tot een huzarenstukje. Gezien de behaalde tweede plaats, mag echter worden aangenomen van wel. Stug, hardwerkend en verrassend; zo zou ADO omschreven kunnen worden. Dat bleek in zowel de thuis- als uitwedstrijd tegen de hofstedelingen. Wat Ajax ook probeerde, de defensie van ADO stond als een huis. Mede daarom werd tweemaal verloren met 2-1.

FC Twente

FC Twente is misschien wel de gedoodverfde kandidaat voor de titel. Geëindigd als nummer één in de eerste seizoenshelft start de ploeg vol vertrouwen aan de play-offs. De stabiele prestaties en de aanwezige balans tussen aanvallende en verdedigende kracht maken van Twente een geduchte opponent. Het is een uitgebalanceerde ploeg die mede is gevormd op bouwstenen vanuit de eigen jeugdopleiding. Dat laatste spreekt in het voordeel van de Tukkers, aangezien de meeste andere clubs geen vrouwelijke jeugd hebben. Speelsters worden in een vroeg stadium gevormd, zodat ze makkelijk kunnen aansluiten bij het eerste team. Ajax-coach Ed Engelkes beschouwt de werkwijze van Twente als een voorbeeld voor hoe het op den duur ook zou moeten in Amsterdam.

PSV/FC Eindhoven

Behalve Twente en ADO is er nog een tegenstander van wie Ajax nog niet wist te winnen: PSV/FC Eindhoven. Een goed voetballende ploeg die sinds enkele dagen een nieuwe coach heeft. Nebojsa Vuckovic neemt het stokje over Hesterine de Reus, die tussentijds vertrekt om de nationale vrouwenploeg van Australië onder haar hoede te nemen. Maar een nieuwe coach of niet; PSV/FC Eindhoven is hoe dan ook een moeilijk te kloppen ploeg. Alleen al vanwege de aanwezigheid van enkele internationals. Speelsters als Danielle van de Donk - een bron van inspiratie op het middenveld - en Angela Christ, een rots in de branding in het doel. Vooral Van de Donk is een ware plaaggeest. In de uitwedstrijd tegen PSV was zij het die de vrouwen van Ajax in de slotminuut een nederlaag bezorgde.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Speelschema Ajax Vrouwen