Menu

Alles over tweede ronde Champions League

De clubs die zich in de tweede ronde van de Champions League hebben verenigd in poule B, hebben enkele van de mooiste clublogo's van alle deelnemende verenigingen. De Griekse held Ajax, een fraai kanon, een vleermuis die Valencia onder de vleugels neemt en het wolfsvrouwtje dat Romulus en Remus voedt. Niet mis. Als de wedstrijden net zo mooi worden als de logo's, dan wordt het genieten geblazen.

Achter deze introductiepagina hangen drie pagina's met informatie over de groepsgenoten van Ajax. Middels een link via het logo lees je meer over Valencia, AS Roma en Arsenal - volgorde op basis van speelschema.

Valencia Club de Futbol heeft misschien wel het mooiste wapen, een vleermuis die de club leterlijk onder zijn vleugels neemt. De vleermuis komt ook voor in het wapen van de stad Valencia zelf.

Er zijn diverse theorieën over de vleermuis. De eerste is de simpelste: ze komen gewoon vaak voor in dat gebied. Maar de tweede is dat op 9 oktober 1238 toen Koning Jaume de stad voor het eerst binnenkwam een vleermuis op de top van zijn vlag landde. Dat zag Jaume als een goed teken, waarna hij het zoogdier opnam in zijn stadswapen. Weer een andere theorie zegt dat de vleermuis een modificatie is van de draak die stond afgebeeld op de helm van Jaume.

Ook het wapen van Arsenal is historisch verklaarbaar. In 1886 kocht een groep arbeiders van de wapenfabriek Royal Arsenal van hun gezamenlijke spaargeld de eerste voetbal voor de club. De trots van een munitiebouwer is hoogstwaarschijnlijk het kanon. Daarom is dit wapentuig terug te vinden in het logo van de trots van Londen.

Het wapen van AS Rome is gelijk aan dat van de stad Rome. Afgebeeld staat de vrouwtjeswolf die de tweelingbroers, die zijn verstoten door een afgunstige oom, voedt. Romulus en Remus werden door Amerlius in de Tiber gegooid. Bang als hij was dat zij de macht zouden overnemen. Het was de bedoeling dat de twee zouden verdrinken maar ze spoelden aan en op de plaats waar de wolf hen voedde stichtten ze een stad. Ze kregen echter ruzie over de hoogte van de stadsmuren, waarna Romulus zijn broer doodde. Romulus noemde de stad naar zichzelf en heerste alleen.

Resultaten in de Champions League tot nu toe:

1e Ronde,

Groep A:
Arsenal Dortmund 2 - 0
PSV Arsenal 0 - 4
Auxerre Arsenal 0 - 1
Arsenal Auxerre 1 - 2
Dortmund Arsenal 2 - 1
Arsenal PSV 0 - 0

Groep B:
Valencia Liverpool 2 - 0
Spartak Valencia 0 - 3
Valencia Basel 6 - 2
Basel Valencia 2 - 2
Liverpool Valencia 0 - 1
Valencia Spartak 3 - 0

Groep C:
Roma Madrid 0 - 3
AEK Roma 0 - 0
Genk Roma 0 - 1
Roma Genk 0 - 0
Madrid Roma 0 - 1
Roma AEK 1 - 1

groep D:

Ajax-Lyon 2-1
Inter-Ajax 1-0
Rosenborg-Ajax 0-0
Ajax-Rosenborg 1-1
Lyon-Ajax 0-2
Ajax-Inter 1-2

Volledig programma van Ajax in de tweede ronde:

Groep B:

27 november Valencia CF-Ajax
10 december Ajax-AS Roma
18 februari Arsenal-Ajax
26 februari Ajax-Arsenal
11 maart: Ajax-Valencia
19 maart: AS Roma-Ajax