Menu
'Alles, werkelijk alles, was perfect aan die actie'

'Alles, werkelijk alles, was perfect aan die actie'

Deze week gaan we terug naar 9 november 1986 wanneer Marco van Basten thuis tegen FC Den Bosch zijn acrobatische kunstje met eeuwigheidswaarde verricht.


Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Zelf zegt Marco van Basten na afloop dat hij denkt dat zijn rake omhaal ‘zeker één van de 5 mooiste doelpunten’ uit zijn carrière zal worden. Op een supporterssite van FC Den Bosch zullen getuigen van dit hoogtepunt in de geschiedenis van de Eredivisie vele jaren later bekennen dat zij in het ‘uitvak’ van de Meer hebben staan klappen: ‘De enige keer ooit voor een tegendoelpunt.’

En Johan Bijnen, de verdediger van FC Den Bosch, die grote ogen opzet wanneer hij van dichtbij Marco van Basten het luchtruim ziet kiezen, stamelt na afloop: ‘Alles, werkelijk alles, was perfect aan die actie.’

Onweerstaanbaar en onuitstaanbaar
Ajax heeft tegen subtopper FC Den Bosch een schitterende 1e helft gespeeld, maar er is alleen gescoord door John Bosman en Jan Wouters. Na rust zakt de grillige ploeg van Johan Cruijff ver terug en komen de Brabanders door een treffer van Hans Gillhaus ineens op 2-1.

De Meer mort een beetje, want het is een vervelende, hardnekkige kwaal van dit jonge Ajax dat onweerstaanbaar kan voetballen, maar ook ineens onuitstaanbaar voor de eigen aanhang kan zijn, doordat de concentratie wegzakt en er rare fouten worden gemaakt. Net zo makkelijk kan het dan toch ook weer omslaan, want er zit zoveel individuele kwaliteit in het elftal, dat zich vanuit het ogenschijnlijke niets ineens een hoogstandje voordoet.

De mooiste goal van Marco van Basten in #Ajax-shirt: de omhaal tegen Den Bosch. Schitterend... http://t.co/0m5lV2BIlj

— AFC Ajax (@AFCAjax) 31 oktober 2014

Zo ook halverwege de 2e helft tegen FC Den Bosch. De voorzet komt van rechts, van Jan Wouters die op het hoekpunt van het strafschopgebied staat. De bal zeilt met een hoge boog richting Van Basten die even voorbij de penaltystip staat af te wachten, niet anticipeert op de voorzet, die niet écht op maat is, maar opspringt, met zijn rug naar de goal, zich achterover laat vallen en de bal op zijn rechter slof neemt.

Marco’s gouden rechter
Op tv, in Studio Sport, zal Evert ten Napel die avond uitroepen: ‘Van Basten: schitterend, schitterend, Marco van Basten, het mooiste doelpunt van deze competitie, denk ik. Op het moment dat Ajax echt even morsdood zat, is het Europees topscorer Marco van Basten die met een fabelachtige omhaal Ajax op 3-1 brengt.

De enkel van Marco’s gouden rechter zal een maandje later lelijk worden gekraakt in de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Met een wilde sliding veroorzaakt de humeurige Van Basten op zijn 22e zelf de enkelellende die het begin van een veel te vroeg einde betekent.

Maar vóór zijn ontroerende afscheidsrondje in San Siro, in 1995, in burger, zal Marco nog menige goal maken waarvoor zelfs supporters van de tegenpartij de handen op elkaar brengen.


Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie.


Ajax EncyclopedieLees ook: De jonge Roy mag van Cruijff niet achter de ouwe Kaltz aan

Beeld (boven): Johan Bijnen van FC Den Bosch ziet Marco van Basten vliegen en de bal achterover vallend vol op zijn rechter nemen.
Beeld: Ajax Erfgoed