Menu
'Als fysio ben ik voorzichtiger dan als topsporter'

'Als fysio ben ik voorzichtiger dan als topsporter'

Marlous Pieëte is aanvalster bij de Ajax Vrouwen. Eens per maand deelt zij haar ervaringen en die van haar team op de site. Vandaag vertelt zij over haar werk, blessure en toekomstbeeld.

Zoals een aantal van jullie wellicht weten, ben ik behalve voetbalster bij de Ajax Vrouwen ook nog fysiotherapeute. Na mijn afstuderen twee jaar geleden, heb ik er eerst voor gekozen om mij een half jaar volledig op mijn voetbalcarrière te richten. Omdat fysiotherapie een medisch beroep is, móet je binnen twee jaar werk gevonden hebben. Anders moet je je weer bijscholen. Via via is het mij gelukt bij Manual Fysion in Amsterdam aan de slag te gaan. Met het zoeken naar werk hielp het wel dat ik topsporter ben!

Middagen
Ik werk drie middagen in de week bij Manual Fysion. ‘s Ochtends train ik op de Toekomst, dan gaan we met z’n allen lunchen en vervolgens rijd ik naar mijn werk om nog een uurtje of zes/zeven met patiënten aan de slag te gaan. Op de wedstrijddagen werk ik niet, want dan wil ik mij volledig kunnen focussen op de wedstrijd. Natuurlijk zijn er ook weleens dagen dat ik na de lunch liever naar huis ga, maar dat komt weinig voor. Bovendien hebben we een half jaar geleden een huis gekocht, dus moet ik naast het voetbal wel werken. Het is ook verstandig om over mijn maatschappelijke toekomst na te denken mocht ik over een aantal jaren stoppen met voetballen. Dan lijkt me erg leuk om met een sportteam aan de slag te gaan. Het liefste bij Ajax!

CTO-talententeam
Nu begeleid ik het CTO-talententeam dat aan onze praktijk is verbonden. We doen dat met een aantal fysiotherapeuten waardoor ik niet tijdens de wedstrijden op de bank hoef te zitten. Zij spelen namelijk net als wij vaak op vrijdagavond. Het zou dus niet eens mogelijk zijn. Als ze wel een keertje op een andere dag spelen en mijn collega’s zijn verhinderd dan ga ik wel mee en ook dat vind ik leuk om te doen.

Valkuil
Een voordeel van mijn vak is dat ik de meeste blessures die patiënten hebben van dichtbij wel een keer heb meegemaakt. Bij teamgenoten of bij mijzelf. Dat kan overigens ook een valkuil zijn. Ik merk namelijk dat ik als fysio voorzichtiger ben dan voor mezelf als topsporter. Want als sporter doe je als je een pijntje of blessure hebt, eigenlijk net iets meer dan eigenlijk goed voor je is. Je wilt altijd spelen!

Aan de Ajax Vrouwen zijn twee fysio’s verbonden. Met hen kan ik sparren over mijn vak. Ik bemoei me er overigens niet mee hoe zij behandelen hoor, want zij hebben al twintig jaar ervaring en ik kom net kijken! Ik kan vooral van hun leren. De meiden uit mijn team komen wel eens bij mij met kleine vragen als welke rekoefening ze het beste kunnen doen.

Kwakkelen
Zelf ben ik de afgelopen tijd behoorlijk aan het kwakkelen geweest. Ik heb een blessure gehad en toen die over was, werd ik ziek. Daardoor stond ik er ook een paar weken naast. In die tijd hebben Ana Romero en Soraya Verhoeve het erg goed gedaan. Sinds vorige week ben ik weer helemaal fit en heb ik goed kunnen trainen. Ik kan me er niet druk over maken dat ik een aantal weken op de reservebank zat. Ik moet nu zelf weer goed trainen en dan moet de trainer zijn keuze maken. De laatste weken spelen we als team wat minder als daarvoor. Gelukkig bleven we wel winnen. Maar voetballend moet het echt beter; we hebben kwaliteit genoeg. We hebben dit seizoen al vaak laten zien dat we goed kunnen voetballen en dat geeft ook vertrouwen dat het wel weer goed komt. Tot de winterstop spelen we nog vier wedstrijden. Die willen we uiteraard alle vier winnen!