Menu
'Als je jong bent, is het moeilijk je vorm te behouden'

'Als je jong bent, is het moeilijk je vorm te behouden'

Op zijn zestiende maakte Richard Knopper een beslissing die zijn leven zou veranderen. Hij besloot Varkenoord, het jeugdcomplex van Feyenoord, in te ruilen voor de Toekomst. Geen moment had hij spijt van deze overgang. Vorig seizoen brak Knopper door als Ajacied en nu is hij club-topscorer. En van een vergelijking met zijn voorganger Litmanen wil de 22-jarige Rijswijker niet horen. 'Ik probeer Jari niet te vervangen. Ik ben Richard Knopper en niemand anders.' In de reeks internet-interviews zette Knopper voor de supporters zijn mailbox open.

Vorig jaar had nog niemand van Richard Knopper gehoord. Dit seizoen gaan de ontwikkelingen heel erg snel. Hoe ga jij daarmee om en kun jij gezien je leeftijd de constante vorm behouden?

Kor, Enschede (32 jaar)
Ik ben mezelf, ik ga met niet anders gedragen. Maar het is, zoals Kor al zegt, heel moeilijk om, als je jong bent, je vorm te behouden. Ik debuteerde in een goed draaiend team. Dit seizoen loopt het minder en raakte ik ook zelf in een dalletje. Het enige wat ik kon doen was sterk zijn en in mijzelf blijven geloven. De laatste tijd gaat het ook weer beter.

Wat voor gevoel had je, toen je debuteerde voor het eerste elftal van Ajax?

Dennis Vervoort, Veghel (15 jaar)
Ik debuteerde twee seizoenen geleden, onder Olsen. In de uitwedstrijd tegen Sparta kreeg ik een basisplaats. Ik was gespannen, en vond het een hele eer. Het was beetje eng wel, ik wilde geen fouten maken, maar ook met volle teugen van de wedstrijd genieten. Ik denk dat ik dat vrij aardig gedaan heb.

Voel je druk, omdat je de "opvolger" wordt genoemd van Litmanen?

Jeremy Balmaceda, Amsterdam (17 jaar)
Nee, niet echt. Ik wil graag dat mensen mij zien als Richard Knopper, niet als vervanger van iemand anders. Ik denk dat ik inmiddels bewezen heb wie ik ben en hoe ik speel.

Ik merk vaak dat je heel gedoseerd speelt. Kan je je huidige spel nog geen 90 minuten vol houden?

Edwin van Bentum, Houten (27 jaar)
Ik ga er de volle 90 minuten voor. Ik heb een goed loopvermogen daar ligt het niet aan. Maar soms moet je in bepaalde posities blijven staan om geen ruimte weg te geven. Ik blijf echter een aanvallende middenvelder: als ik zie dat er ruimte ontstaat, duik ik erin.

Bent u op het veld rustiger of drukker in het normale leven?

Rens Damming, Dedemsvaart (13 jaar)
Ik weet dat ik in sommige situaties vrij druk ben. Voetbal is een harde wereld, daar moet je je tegen wapenen. Je kan niet als een lulletje in het veld staan. Thuis met mijn vrouw, we zijn in mei twee jaar geleden getrouwd, ben ik erg rustig. Maar op een trainingskamp ben je natuurlijk wat drukker, dat hoort erbij.
Wat is jouw persoonlijke visie op de toekomst van Ajax? Wat zijn volgens jou de sterke punten van het eerste elftal en wat de zwakke?

Lies van Gestel, Utrecht (20 jaar)
We moeten weer groeien naar een top team. Dat lukt, denk ik, als we de jongens die nu 21, 22 jaar oud zijn nog drie jaar bij elkaar houden. Wanneer je regelmatig met hetzelfde elftal speelt, dan gaat het steeds beter lopen. Dit seizoen hebben we nauwelijks met dezelfde samenstelling kunnen spelen. Als we dan achter kwamen, hebben we niet altijd de schouders eronder gezet. We lieten ons te vaak overbluffen. Na de wedstrijd tegen PSV, hebben we als groep met elkaar gesproken over hoe we het beter konden aanpakken. Gelukkig gaat het ook de laatste tijd beter.

Wat doet het je dat sommige supporters jouw trainer uitfluiten of weg willen hebben?

Jan van der Veen, Steenwijk (28 jaar)
Door de tegenvallende prestaties willen ze iemand de schuld geven. Dat wordt dan vaak, ten onrechte, de trainer. Hij is dag in, dag uit met ons bezig, maar als spelersgroep hebben we op het veld gefaald. Dat ik naar Wouters toeliep na de goal tegen Willem II was heel spontaan. Dat had ik niet vooraf bedacht, het kwam toen in me op.

Wat vind je van het nieuwe spitsensysteem?

Ilona Hartigan, Amsterdam (33 jaar)
De ene week spelen we met twee spitsen, de andere keer weer het Ajax-systeem. Dat hangt af van de tegenstander. De ene keer speel ik bijvoorbeeld aanvallender, een andere keer controlerender. Maar op de positie rechts aan de buitenkant kom ik niet tot mijn recht. Ik kom daar niet uit de verf. Zowel bij Feyenoord als Ajax heb ik altijd op het middenveld gespeeld. Veel aan de bal zijn vind ik heerlijk. Op de rechterflank moet je soms lang wachten en dat lukt me niet.

Hoe is het om als als ras-Rotterdammer bij Ajax te voetballen?

Frits Mahovic, Maastricht (16 jaar)
Ik ben geen ras-Rotterdammer, ik ben namelijk in Den Haag geboren. Vroeger was ik al voor Ajax. Mijn hele kamer hing vol met Ajax-spullen. Er kwam weleens iemand van Feyenoord bij ons thuis. Die zei dan: 'Die spullen doen pijn aan mijn ogen, maar zolang je het bij ons goed doet, hebben we er geen problemen mee.' Ach moet ook kunnen, vind ik.

Hoe voel je je als je in de Kuip bent? Spelen er nog vrienden van jou in het eerste elftal van Feyenoord?

Sylwia Maækowiak, Gdansk, Polen
Met Ellery Cairo heb ik in de e-tjes d-tjes en c-tjes gevoetbald. Toen speelde ik ook met Robin Nelisse, maar die zit nu bij Cambuur. Dat zijn de enige twee die nog over zijn. Toen ik 16 jaar was, wilde ik naar Ajax. Mijn vader belde toen naar Co Adriaanse en vroeg of ik kon komen. Van die beslissing heb ik nooit spijt van gehad.

Welke rol spelen jouw ouders in jouw voetbalcarrière?

Eveline Lau, Haarlem (32 jaar)
Een hele grote rol. Ze haalden me altijd op toen ik bij Feyenoord speelde en in Den Haag woonde. Ze gingen ook altijd met me mee naar wedstrijden. Ze hebben me gesteund, en ik weet dat ik op ze kan terugvallen als er iets mocht zijn.

In welke buitenlandse competitie zou je willen voetballen en in welke absoluut niet?

Jessica van Hoek, Dordrecht (17 jaar)
In de eerste plaats in Spanje, in de tweede plaats Italie. Mooie landen, grote stadions en fantastisch publiek. Ook die culturen trekken me gewoon aan. De Engelse en Duitse competities spreken me minder aan. Ik ben nu nog erg jong. Ik heb me voorgenomen om tot mijn 25e in Nederland te blijven spelen, hier kan ik nog heel veel leren. Daarna wil ik er alles aan doen om in een buitenlandse competitie te slagen.

Wat vind jij van de commercialisering van het voetbal en van de club Ajax in het bijzonder?

A. van der Hulst, Hilversum (23 jaar)
Vroeger had je echt een club en clubliefde, maar daar red je het niet meer mee. In Engeland pakken ze het heel anders aan. Groots, veel geld. Als je daar in Nederland niet een beetje in meegaat, dan blijf je helemaal achter. Zoiets heeft voor- en nadelen.

Denk je dat Jong Oranje, waarin jij verdienstelijk speelt, een kans maakt op de eindoverwinning op het EK en Olympische Spelen?

Marco Vogelaar, Fijnaart (20 jaar)
Ik denk dat we ons bij de eerste vier kunnen plaatsen. We zitten wel met Spanje in de poule. Dat is een heel goed elftal. Die wedstrijd zullen we verdedigender en puur op resultaat moeten spelen. De andere wedstrijden moeten we voor volle winst gaan. Op die manier kunnen we bij de beste vier komen en ons plaatsen voor Sydney. Dat is heel uniek. Ik geloof dat een Nederlandse ploeg voor het laatst in 1952 aan de Olympische Spelen deelnam, dus dat zou een hele eer zijn.

Ben jij bijgelovig?

Bram Feijen, Heerlen (20 jaar)
Helemaal niet, ik loop ook met rugnummer 13. Dat rugnummer is me in de schoot geworpen. Ik heb er nooit problemen mee gehad. Ik heb ook geen rituelen.


Wat doe je naast het voetbal? Ga je vaak de stad in om te stappen?

Isabella Mendes, Brazil (20 jaar)
Ik heb drie honden, daarmee ga ik graag wandelen in bos of ik ga met ze naar het strand. Films kijken, thuis of in de bioscoop vind, doe ik ook graag. Die films over Austin Powers vond ik geweldig. Ik hou echt van lachfilms. Lekker eten vind ik ook belangrijk.

Denk je dat voetbal een typische mannensport is, of denk je dat als je als vrouw geboren ook was gaan voetballen?

J. Marx, Blaricum (42 jaar)
Een leuke, maar ook een moeilijke vraag. Persoonlijk vind ik voetbal toch wel echt een mannensport, maar er zijn ook vrouwen, zeker als je de landenteams ziet, dat ze vrij aardig achter een balletje kunnen lopen. Ik raad het niemand af, als vrouwen er plezier in hebben moeten ze het zeker doen. En ja, als ik een meisje was had ik misschien ook wel willen voetballen.

TIBOR DEKKER